Shared trail

A shared trailek a singletrailek sajátos változatai, melyeket gyalogosan és hegyikerékpárral is használhatunk.

Azon gyalogos túrázók által is használt ösvényeken, melyek a terpekerékpárosok számára is használhatók – shared trailek – a megszokott jelzéseken felül továbbiak kerülnek kihelyezésre. Ezeken a szkaszokon különösen fontos a kölcsönös figyelem és tiszteletteljes viselkedés.

Hogy működhessen az utak közös használata a gyalogosok és a kerékpárosok által, mindkét félnek figyelnie kell a másikra és kölcsönösen tisztelnie kell a másik felet. A kerékpárosokra vonatkozik, hogy különösen előretekintően és figyelmesen haladjanak és adjanak elsőbbséget a gyalogosoknak. A sebességet azonnal csökkenteni kell, amint egy gyalogos csoport a látóterünkbe kerül. A másik oldalon a gyalogosoknak ki kell kerülniük a közeledő kerékpárost. Csak így tud kialakulni egy szimbiózis összhangban a természettel.

Nehézségi fokozatok

A hegyi kerékpáros shared trailek nehézségi fokozatai a singletrailekhez igazodó besorolást kaptak. A kék jelzés a könnyű, a piros a közepesen nehéz és a fekete a nehéz – ehhez jön a további hat singletrail kategória S0-tól S5-ig. Az S0 és S1 jelzésű szakaszok a kék pályák megfelelői. Az S2-es szakaszokon már könnyű, szűk kanyarokat és akadályokat kell legyőzni. Az S3-tól S5-ig jelzett szakaszok a fekete pályák megfelelői. Már egy S3-as pályán kiváló kerékpáros tudás szükséges. Hogy ne essünk le a nyeregből, az S4-es és az S5-ös pályákhoz speciális trail bike technika szükséges.