Teljes kikapcsolódás két keréken

„Pattanjunk fel a nyeregbe és ugorjunk be néhány vendéglátóhelyre!” Ezzel a mottóval indulhatunk kerékpártúrára a Duna mentén. Közben betérhetünk olyan helyekre, ahol újult energiával töltődhetünk fel.

A képlet valójában nagyon egyszerű: kerékpározás közben kalóriát égetünk el, és ahhoz, hogy ne essünk le a nyeregből, energiára van szükségünk, új erőt kell gyűjtenünk. Szerencsére a Duna menti kerékpárúton vannak olyan pihenőhelyek, ahol feltöltődhetünk. Először is azt mondjuk, hogy „kerék- és tengelytörést”, mert így kívánunk a kerékpárosoknak jó utat, majd jó szórakozást az „energiafeltöltő helyszínek” felfedezéséhez.

#1 Donaulodge, Ybbs

Támasszuk le a kerékpárt, nézzünk körbe, pásztázzuk végig tekintetünkkel a Duna túloldalán fekvő Waldviertelt, és vegyünk egy mély lélegzetet. A Nibelungengauban található Donaulodge közvetlenül a Duna menti kerékpárút mentén fekszik. Csendes és kényelmes szálláshely. A szobák világosak és tágasak, a svédasztalos reggeli igazán finom. Az étlapon nem csak osztrák specialitások, hanem vegán ételek is szerepelnek.

#2 Bee Bar, Klein Pöchlarn

A „Bee Bar” megnevezés kicsit csalóka, mert a vendéglátóhely nem egy bár, hanem étterem, ami közvetlenül a Duna partján áll. Helyi speciális ételeket, harapnivalókat és frissítő italokat kínálnak. Vásárolhatunk a mézmanufaktúra termékeiből is. Erre utal az elnevezésben a „Bee”, azaz méhecske szó.

#3 Gasthof Prankl, Spitz

A Gasthof Prankl egyike azoknak a vendéglőknek, amelyek őrzik a régió kulináris örökségét. Bár az egykori hajózási hivatal épülete már 500 éves, a fiatal tulajdonosok, Martin és Birgit Prankl arra törekszenek, hogy a ház megfeleljen a mai kor elvárásainak. A kitűntetett étterem a konyhaművészet terén kiemelkedő. A vendégek közül sokan éjszakára is maradnak. Megszállnak a nemrég felújított, teraszos, Dunára néző szobák egyikében.

#4 Schloss Greisslerei, Dürnstein

A Schloss-Greisslerei termékkínálata sokféle regionális finomságból áll - a palettán a vadkülönlegességektől kezdve a kecske- és juhtejtermékeken át a különböző üveges pestókig mindenféle szerepel. Itt nemcsak vásárolni lehet, hanem helyben is étkezhetünk. Bekaphatunk egy kisebb harapnivalót vagy lakmározhatunk különleges ételekből és regionális klasszikusokból. Érdemes eljönni, megnézni és megkóstolni a termékeket. Különleges tipp: Wachau sör a wösendorfi sörfőzdéből.

#5 Wellen.Spiel, Krems-Stein

Ahogy a neve is mutatja, a Wellen.Spiel kávézó és étteremben a Duna hullámzását érzékelhetjük. Egy házi készítésű jeges tea jó kísérő ehhez, ha pedig még egy kis többletenergiára van szükségünk, keresgéljünk a süteményespulton, ahol a 140 éve működő Raimitz cukrászda házias süteményeit találjuk. Este a borlap a Kremstal és a Wachau régióból származó finom borokkal csábít, amelyeket aztán a vinotékában kedvező áron meg is lehet vásárolni. Koktélok közül szintén válogathatunk, miközben a naplementében gyönyörködünk.

#6 Süddeck, Tulln

A tullni Süddeckben úgy érezzük magunkat, mint egy igazi nyaraláson: A naplementét a vízparton halk lounge zene kíséri, az étlapon mediterrán és osztrák ételek között válogathatunk.  Van tatár beefsteak, homáros tészta, bellini, vagyis epres pezsgőkoktél és sör. Akinek a kerékpározás után elege van az ücsörgésből, leheveredhet egy napozóágyra, és onnan élvezheti a kilátást. A Tullnban éjszakázókat pedig különleges reggeli várja: a „für Langeweiler“ és „Healthy Bitches" ajánlatok közül választhatnak.

#7 Donaugartl Floh, Langenlebern

Kés, villa, metszőolló: ez a három dolog szükséges a Langenlebernban található Donaugartl Floh-ban. Ebben a kitűntetett étteremben a vendég metszőollót is kap, amivel a helyszínen vághat magának azokból a gyógynövényekből, amiket fogyasztani kíván. Minden étel 100%-osan regionális, mivel betartják az elemi szabályt: hús, zöldség és egyebek 66 kilométeres körzetből származnak. Szokatlanul gazdag a borlap, több mint 2000 tételt tartalmaz. Hangulatos borozói légkörrel egészül ki a kiváló konyha a Floh-ban. 

#8 die fischerin, Kritzendorf

A „die fischerin” egy „közel-keleti” hangulatú, közvetlenül a Duna partján fekvő étterem. Régebben a rántott húsnak való karajt klopfolták itt, mára már kiegészült a kínálat például tatár beefsteakkel és grillezett sertéstarjával. Az ételek helyi alapanyagokból készülnek. Az 1930-as évekbeli fürdőépület, amelynek egy részét Adolf Loos építette, teljesen megmaradt, és különleges hangulatot varázsol a helynek.

#9 Strand’Café21, Klosterneuburg

A Strand'Café21 Klosterneuburg közelében, közvetlenül a Duna partján, a strandfürdő területén található. Előnyös fekvésének köszönhetően több órát is eltölthetünk itt pihenéssel. A kulináris kínálat sokoldalú: az olasz dolce vita és a tipikus házias konyha keveredik - retro környezetben. Jól megférnek egymás mellett a tramezzini, a panini és a pizza, valamint a berni kolbász és a sült krumpli. Különösen frissítő az író-mix. Aki pedig az édeset szereti, feltétlenül nyaljon el egy fagylaltot házi készítésű cukrozott tölcsérben.

#10 Uferhaus, Orth an der Donau

A különféle halakat kínáló Uferhaust leginkább a szerb ponty miatt szeretik, aminek a receptje Humer nagymamától származik. A halak mellé helyi borászok finom minőségi borai társulnak. Minden halételhez megfelelő bor párosítható. Meleg időben a vendégek közvetlenül élvezhetik a Dunára nyíló kilátást, amikor pedig hűvösebb van odakint, nagy panorámaablakok mögül tárulnak fel a Duna hullámai és álomszép környezete.