Tíz dolog, ami gazdagítja a túrát

260 kilométernyi természeti táj Európa második legnagyobb folyója mentén, és egy olyan lista, amely a legizgalmasabb élményeket ígéri.

Nem meglepő, hogy a Duna menti kerékpárút az egyik legnépszerűbb és kétségkívül az egyik leglátogatottabb hosszútávú kerékpárút Európában. Hogy miért? Nos, ennek számos oka van. Összegyűjtöttünk 10 rendkívüli kalandot.

#1 Fürdés a folyóban a Luberegg-i strandon (karibi érzés!)

A Duna leghosszabb természetes homokos strandja és a kellemes Duna-tó ideális fürdőzési feltételeket kínál karibi hangulatban. Finom homokos strandon fekszünk, süttethetjük a hasunkat a napon, közben élvezzhetjük a csodálatos kilátást a szemközti melki apátságra és a Dunán elhaladó hajókra. Mindez Lubereggben, Emmersdorf egyik városrészében vár ránk.

#2 Átkelés komppal

Miért ne próbálnánk ki egy kirándulást a túlsó partra? Nevezetesen Dürnsteinből Rossatzba és vissza. A kerékpárt is szállító komp húsvéttól október végéig köti össze a két partot. A komp különlegessége, hogy napenergiával működik. Szóval, keljünk át a túlsó partra, és fedezzünk fel valami újat. Mindezt nyugodt lelkiismerettel megtehetjük, mert a kirándulás nem növeli ökológiai lábnyomunkat. A kilátás pedig gyönyörű!

#3 Orrszobor a Wachauban

A Wachau kiemelkedő jelképe a Gelitin művészkollektíva által készített orrszobor. Az orr a Wachau közepén található. Pontosabban a St. Lorenz-i komp kikötőállomásánál. Ha ránézünk a nagyméretű műalkotásra, az a benyomásunk, hogy egy óriást temettek el fekve, és csak az orra áll ki a földből. Igazi látványosság, tökéletes fotómotívum!

#4 Kenuzás és SUP-ozás Dürnstein-Oberloiben-ben

A SUP-deszka egy felfújható szörfdeszka, amin ügyesen állva már csak egy dolgot kell csinálni, evezni. Méretének köszönhetően stabilan, biztonságosan fekszik a vízen. A SUP-ozás és a kenuzás gyorsan, könnyen elsajátítható, nem szükséges hozzá semmilyen előképzettség. Szórakoztató elfoglaltság. A SUP-deszkáról egy teljesen új távlatból láthatjuk a Wachaut. Ugorjunk fel rá, evezzünk vidáman és fedezzük fel a partot a Duna felől!

#5 Kajszibarackfák Rossatzban

Kajszibarackkertek, ameddig a szem ellát: Ausztria legnagyobb kajszibaracktermelő településén, Rossatz-Arnsdorfban csodálatos túraútvonalak hálózata vezet sárgabarackkerteken keresztül. Friss gyümölcsöt vagy feldolgozott termékeket vásárolhatunk az úgynevezett „kajszibarackos állomásokon”.

#6 Landesgalerie Krems

A Landesgalerie Niederösterreich fiatalos és dinamikus kiállítóhely, a művészeti élet központja Kremsben. A Landesgalerie épülete már kívülről is lenyűgöz modern stílusával. A belső tér is igen látványos. A lépcsőházat például modern fotók díszítik. Itt mindenki számára megadatott, hogy egy készülő festmény főszereplőjévé váljon.

#7 Kaffee Campus Krems

A „Panama Geisha”, a „Schlaue Studentin" vagy a „Fesche Wachauerin” csak három a sok kávéféleség közül, amelyeket a Kaffee Campus Krems kínál. Egyórás vezetett bemutató során a kávérajongók mindent megtudhatnak a kávéról, amit csak tudni lehet. A látogatók abban is jártasságot szerezhetnek, hogy hogyan lehet művészi figurákat varázsolni a kávé habjára. Mindenki a saját kávéját díszítheti. És ami a legjobb: kóstoló, kávé és édesség is jár hozzá.

#8 Szállás Tullnban a Mobil-Home im Donauparkban

Egyszerűbb szállásra lelhetünk a Donaupark Camping Tulln 20 komfortos mobilházának egyikében. Mindegyik házban három hálószoba van nagy terasszal. Kerékpárosoknak csökkentett áron kínálják. A szálláshoz reggeli is tartozik. A napot úgy zárhatjuk, hogy megmártózunk a természetes fürdőtóban és elüldögélünk a hangulatos kocsmában.  Egy bennfentes tipp: kenutúra a Duna árterén.

#9 Fürdőzés ódon környezetben Kritzendorfban

A kritzendorfi Strombad egy szabadon bejárható telep sok kiskerttel és lejárattal a Dunához. Ha ide betérünk, a múltban találjuk magunkat. Bár az 1970-es évek végén hivatalosan megszűnt itt a fürdő, de ez mit sem von le a hely hangulatából és a fürdőzés élvezetéből. Lenyűgöző1930-as évekbeli környezetben úszkálhatunk és napozhatunk. A fitnesz szerelmeseinek javasoljuk, hogy próbálkozzanak az árral szemben úszni. Szükségük lesz kitartásra.

#10 Kalandok a Duna árterén

A Donau-Auen Nemzeti Park legfontosabb feladata, hogy megőrizze Európa egyik legutolsó érintetlen ártéri területét. Érdemes megszakítani a kerékpárutat az Orth-kastélynál és a „Tor zur Au” látogatóközpontnál. Megismerhetjük itt a Duna egyedülálló árterét. Változatos állat- és növényvilágnak adnak itt otthont a különböző élőhelyek. Nem kell messzire utaznunk, ha érintetlen természetre vágyunk.