Túrázás programmal: Alsó-Ausztria legszebb tematikus útvonalai

Ha a túrázás önmaga nem elég, akkor sok-sok izgalmas érdekességet is megtudhatunk útközben. Pl. tematikus útvonalainkon.

A bor nyomában, túrák a természetben vagy izgalmas történetek a kiránduláshoz: A tematikus útvonalak szokatlan világokat tárnak fel. Aki tehát szívesen vesz részt olyan kiránduláson, mely során számos érdekességet tudhat meg, az itt pont jó helyen jár.

Amit a természetről és a természettől tanulhatunk annak kellős közepén

Aki szeretne minél többet megtudni az erdőről, mint élettérről, az a Waldlehrpfad erdei tanösvényen a Bécsi-erdőben pont jó helyen jár. A gyerekbarát, kb. 2 kilométeres körtúra során, mely vegyes, ill. feketefenyő erdőkben vezet, a családok kilenc táblán és egyéb tájékoztató felületen tudhatnak meg mindent az erdőről és lakóiról. A Bärentrail névre hallgató útvonal a Bärenwald Arbesbachban a Waldviertelben, mely egy állatvédő projekt, mohás gránitsziklákhoz, sziklás szurdokok vízeséseihez, elvarázsolt lápvidékekhez és csendesen csorgadozó erdei patakokhoz vezet. A természetet vagy egy nagy, négy napos túra vagy egy rövidebb, egy-két napos kirándulás során fedezhetjük fel. Tippünk: Közvetlenül a Bärenwald mellett a Bärenhof Kolmban kulináris élmények is várnak.

Alsó-Ausztria íze

Hatalmas boros szobrok, gyönyörű kilátás és számos kostoló-állomás mentén kirándulhatunk 7 kilométeren a WEINWEG Langenlois túraúton igazi kulináris élmények kíséretében. Aki fel szeretné keresni Langenlois legjobb dűlőt, mint pl. a Käferberget vagy a Dechantot és közben nemcsak megkóstolná, de sok mindent meg is tudna a borról, az itt pont jó helyen jár! A 4,5 kilométer hosszú családbarát Marillenweg-útvonal Krems-Angernben régi, magánkézben lévő, különösen nemes barackfa ültetvényeken át vezet. Tippünk: Egy vezetett túra, majd finomságok kajszibarackból a Weinhof Aureiter borászatnál akár elvitelre is!

Mondákkal övezett túrák

Rohr im Gebirge környékét számos monda övezi. Egy 10 kilométeres túra során megismerhetjük ezeket az érdekes, olykor bizarr, de vicces, ám néha szomorú történeteket. Így aztán gyönyörű tájon kirándulva megismerhetjük a „Luckerlbua” figuráját, aki az arany tobozt keresi, vagy akár meg is találhatjuk a „Schatz im Tümpfl“ kincset. Tippünk: A túra után mindenképp érdemes betérni a Gasthaus Furtner vendéglőbe, ahol megkóstolhatjuk a saját vadászterületről származó vadas ételeket.

Nagy művészek nyomában

Tulln an der Donauban az Egon-Schiele-útvonal a túrázókat olyan helyekre viszi el, ahol a századfordulón alkotott, imádott, de egyben vitatott művész gyerekkorában járt. Az út mentén képek, videók és hanganyagok többek között azt is elárulják, hogy hogyan égtek el Schiele rajzai és miért kellett a családjának elhagynia a tullni pályaudvart. Az 5,5 kilométer hosszú Schubert-útvonal a Föhrenberge Natúrparkon át vezet a Bécsi-erdőben. A túra során tájékoztató táblák mutatják be a híres zeneszerző, Franz Schubert életét és élményeit a régióban.

Tudnivalók az egész család részére

Az alpesi Mostviertelben egy haflingi kisló, mely a Jochi névre hallgat, kalandos útra viszi az egész családot 11 pa rasztgazdasághoz Annaberg és Wienerbruck között. Két különböző, könnyen bejárható szakaszon rejtélyeket kell megoldani, mely során a gyerekek és a felnőttek egyaránt sok mindent megtudhatnak az állatokról és arról, hogy milyen is az élet egy parasztudvarnál. Az Erlebnisnarenában St. Corona am Wechselen a hangyaösvényen az erdő királynőjének nyomába eredhetünk. A 2,5 kilométer hosszú élményúton 15 játékos állomásnál tudhatnak meg mindent a gyerekek a szorgos hangyákról. A túra legmagasabb pontjánál a víztározó mellett pedig nyugágyak és padok csalogatnak egy kis pihenésre.