Melki apátság, © Niederösterreich-Werbung/ Michael Liebert

A Wachau kapuja: Melk an der Donau

Melk a Wachau elején fekszik és az UNESCO kulturális világörökség része. Nemcsak a méltán híres apátsága lélegzetelállító, hanem maga a város is.

Melkben egy vezérfonal mentén haladhatunk. Jobban mondva négy mentén, hiszen ott van a „Goldene Stiege“, a „Blaue Welle“ és a „Grüner Pfad“, a város új tematikus útvonalai. A kiindulópont a Szent Kálmánt ábrázoló Kolomanibrunnen szökőkútnál található a városházatéren, ahonnan felfedezhetjük a várost.

Vezérfonal a történelmi Melken át

A történelmi „Roter Faden“ útvonal a város szívében vezet az óváros központjához, a gyönyörű Melki Apátsághoz. Ez utóbbi magasan Melk felett trónol és bencés rendi szerzeteseknek, valamint Ausztria legrégebbi apátsági gimnáziumának ad otthont. Az épületegyüttest szokás „a legemblematikusabb és legdominánsabb barokk épületnek” is nevezni. Ez nem véletlen, hiszen a történelemmel átitatott, lenyűgöző termek egyedülállók, ezért mindenképp érdemes részt venni egy vezetésen. Előtte azonban reggelizzünk egy jót a Haubisban a Löwenparkban Hammerherren-sonkával, mostvierteli birkasajttal, valamint számos különböző fajta regionális kenyérrel, ill. édes fánkokkal! Az útvonal mentén további kulináris különlegességeket szolgálnak fel a Restaurant zur Post étteremben. Tippünk ebédre: sült csirke krumplis madársalátával.

Ahol az út a fontos, nem a cél

A következő útvonal a „Grüner Pfad“, mely nyílegyenesen a felújított Stadtpark városi parkba vezet. Útközben elhaladunk a Café Central mellett, mely a kerület legrégebbi kávéháza. Itt kitűnően pihenhetünk egyet a kerthelyiségben, ahonnan nemcsak látszik fent az apátság, hanem saját pörkölésű kávét is fogyaszthatunk a házigazda, Markus Madar jóvoltából, miközben a főpincérrel, Friedllel viccelődünk, aki maga egy melki látványosság. A „Goldene Stiege“ útvonal is zöldövezetbe vezet, hiszen felvisz az apátsághoz, ahol ez alkalommal a kertet tudjuk szemügyre venni a barokk és angol kertépítészet érdekes egyvelegével. A park három szinten biztosít felfedeznivalót, kanyargós ösvényeken beszélő kövekhez visz el és fajok lenyűgözően gazdag sokféleségét tárja elénk. Ebédelni ezúttal hagyományos osztrák ételeket tudunk a Rathauskeller Melk étteremben, pontosabban pl. egy kiemelkedően finom „Rieslingsbeuscherlt”. A továbbiakban a „Blaue Welle“ útvonalon haladunk, ahol a kék kövek folyóját követjük, majd a kilátóplatformhoz és végül a Melker Au ártérhez érünk. A Brandner Schiffahrt és a DDSG hajóállomásánál foglalhatunk egy hajóutat is a Wachauba, azon belül Spitzbe, Dürnsteinba vagy Kremsbe – mindenképp ajánlott melki látogatásunk során! Délután még időben érünk vissza ahhoz, hogy a Mistelbacher pékségben és cukrászdában megkóstolhassuk a kimondhatatlanul finom tortákat (a ház specialitása: a melki torta), ill. ha épp kajsziidőszak van, a kiváló házi készítésű sárgabarackfagyit.

Falu a városban: a környék kulináriája

A heti piac minden szerdán a sétálóutcában nyit ki és a standoknál fűszeres erdei mézet, friss és füstölt halakat, parasztveknit, valamint friss zöldségeket és növényeket vehetünk. Ahogy a termelői piacon is, mely szombatonként kerül megrendezésre, itt is a környező településekről származnak a termékek. Szintén a sétálóutcában található a Gerdas Bioladen névre hallgató bolt, ahol füstölt árut és mindenféle szalámit, friss ivóleveket, gyümölcspárlatokat, Roland Berger bio sajtjait, valamint a Kilbből származó Hansinger bio fagylaltját kapni. A következő sarkon pedig a Schmankerlfleischer Sdraule hentesboltot találjuk, mely pástétomairól és waldvierteli specialitásairól, mint pl. a „Saumeisn”, ismert. Itt a kerthelyiségben fogyaszthatunk is! Valamivel a központon kívül a Hotel Wachauban szintén kizárólag regionális alapanyagok kerülnek feldolgozásra, mint pl. saját bio marha, ill. vad az apátság vadászterületéről. Tippünk: A 4-csillagos szállodában kényelmesen meg is szállhatunk.