Great Spa Towns of Europe – Baden üdülővárosa

Vízre épült: Gyógyulás és kikapcsolódás a Bécsi-erdőben.

Baden bei Wien tíz másik jelentős fürdővárossal, a Great Spa Towns of Europe városaival együtt 2021-ben felkerült az UNESCO világörökségi listájára - az Európa kultúrtörténetében meghatározó szerepet játszó fürdőkultúra tanúságaként.

1700 és 1930 között a gyógyfürdőipar virágzott Európában: A gyógyító ásványi és termálforrások a világ minden tájáról vonzották a tehetős vendégeket, akik gyógyíttatni akarták magukat, de nem akartak lemondani a társaságról, a luxusról és a szórakozásról sem. A kialakult gyógyfürdők erős művészeti, politikai és társadalmi hatást gyakoroltak a társadalomra, és ma is jelentősen hozzájárulnak az európai kultúrához. Ausztria hozzájárulása a Great SPAS of Europe gyógyfürdőihez Baden bei Wien fürdővárosa. A máig fennmaradt történelmi gyógy- és fürdőkomplexumok, nagy csarnokok, parkok, kertek és gyógyszállók egy lenyűgöző világ tanúi, melynek még manapság is nyomába eredhetünk.

Fürdőzés, mint a rómaiak és a császárok korában

Már a rómaiak is annyira nagyra értékelték a badeni meleg gyógyforrásokat, hogy a helyet róluk nevezték el: „Aquae”, németül: „Bäder”. A forrás, amelyet a rómaiak megcsapoltak, még mindig bugyog és látogatható. Csakúgy, mint a város területén található 13 másik kénes termálforrás, amelyek mintegy 1000 méteres mélységből hozzák a felszínre az akár 36 °C-os „sárga aranyat”. Baden mintegy 1700 évvel az után, hogy a rómaiak felfedezték a forrást, gyógyhelyként szerzett hírnevet. Mária Terézia császárné gyakori vendég volt Badenben. Róla nevezték el a Theresiengartent (a mai gyógyfürdő parkját) és a Theresienbadot (a mai kaszinót) is. 1796-tól 1835-ig, amikor I. Ferenc császár és udvara minden nyarat a fürdővárosban töltött, Badent évente néhány hónapig még az Osztrák-Magyar Monarchia titkos fővárosaként is emlegették. A mindössze 26 km-re fekvő Bécsben mindenki követte a császárt, aki csak tehette, és elment az előkelő fürdőhelyre: a nemesség, a gazdag polgárság és természetesen sok művész.

Baden, a zene fővárosa

Wolfgang Amadeus Mozart ellátogatott Badenbe, hogy meglátogassa feleségét, Konstanzét, aki éppen kezelés alatt állt. Antonio Salieri, az udvari zenei mester és Mozart feltételezett ellenfele, szintén több nyarat töltött Badenben reumája gyógyításával. Ludwig van Beethoven, aki 17 alkalommal tartózkodott Badenben, a fürdővárosban komponált, sőt a 9. szimfónia egyes részeit is itt írta. De az operett mesterei is különösen otthon érezték itt magukat. A műfaj nagyjai, mint Joseph Lanner, Johann Strauss és Franz Lehar, Badenben éltek, játszottak és komponáltak, és ma is tiszteletüket teszik a Badeni Városi Színházban és az Operettfesztiválon a Nyári Arénában. Nem véletlen, hogy Baden az „operett fővárosa” megtisztelő címet is viseli.

Frissítő jelen

A Bécsi-erdő és szőlőskertek között fekvő előkelő fürdőváros pompájából sok minden megmaradt napjainkig. Ha végigsétálunk a városon, a sok zöldet, a villákat, a kellemes hangulatot és a fürdőzéshez illő életérzést fogjuk leginkább érzékelni. Az emberek elegáns szállodákban szállnak meg, a gyógyfürdőben, lóversenyeken (Baden a 19. században a lovassportok egyik központja volt) és talán még a kaszinóban is találkoznak, amely az egykori Kurhausban kapott helyet, és Európa egyik legnagyobb és legszebb kaszinójának számít. Mindemellett biztosak lehetünk benne, hogy előbb-utóbb egy hagyományos heuriger-borozóban kötünk ki. Gonosz nyelvek azt beszélik, hogy sok híres vendég nem a gyógyfürdők és a gyógyvíz, hanem a borozók és a borok miatt érkezett Badenbe.