Rax, © Niederösterreich Werbung/ Metjukrejza

Élmények a hegyekben

Izgalom és nyugalom a hegyekben

Alsó-Ausztria hegyei: izgalmasak és pihentetők, szelídek és vadak, magasak és alacsonyak. Aki hegyet mond, mondjon völgyet is.

Mindenki számára más és más élményt kínálnak a hegyek. Vannak olyan kirándulók, akik szeretnek a hegycsúcsokról leereszkedni a völgyekbe. Más túrázok pedig inkább a csúcsokat célozzák meg a völgyekből indulva. Van, akit a hegyek nyugalma arra késztet, hogy maga is elcsendesedjen. Mások pedig kihívásnak érzik a hegyeket és megpróbálnak túllépni saját korlátiakon. Sokan kedvelik a természetet, a lenyűgöző kilátást és a jó ételeket. Olyan látogatók is érkeznek, akik pörgésre, szórakozásra és koncertekre vágynak, megint mások mindenből szeretnének egy kicsit kapni. Vannak, akik gyerekekkel és kutyával, mások párosan, barátokkal vagy egyedül érkeznek.

Ezek a különböző elképzelések és igények Alsó-Ausztria hegyvidékein mind megvalósulhatnak. Mivel a hegyek izgalmasak és pihentetők, szelídek és vadak, magasak és alacsonyak is egyben. Aki hegyet mond, mondjon völgyet is. A kirándulók számára egy hegy nem csak a csúcsokból áll, hanem az odavezető utakból is.

Itt egy áttekintést talál arról, hogy mit kínálnak a Mostviertel és a Bécsi Alpok hegyvidékei tavasszal, nyáron és ősszel. Az alpesi legelők, hütték és csúcskeresztek között feltölthetjük energiaháztartásunkat. Tehát: Vegyünk egy mély levegőt és irány Alsó-Ausztria hegyvilága!

A hegyekbe készülve …

Friss hegyi levegő a kis kalandoroknak, © Robert Herbst

Családi nyaralás a hegyekben

Tovább olvas
Kristálytiszta víz az Ötscher-szurdokban, © Fred Lindmoser

Zöld tavak, tisztavizű folyók!

Tovább olvas
Hochkar, © Robert Herbst

Vándor a csúcson: Nyaralás az alsó-ausztriai hegyekben

Tovább olvas
Vezetett hegyi túra Schneeberg, © Wiener Alpen/Martin Fülöp

Hegymászás Alsó-Ausztriában

Tovább olvas
EGY ÉLET A HEGYEKÉRT, © Daniel Gollner

Egy élet a hegyekért

Tovább olvas
Trailrunning, Mirafall, © Gerald Demolsky

Szurdokokon át és vízesésekhez

Tovább olvas
Túrázás a bécsi Alpok ívén, © Wiener Alpen/Fülöp&Kremsl

A Wiener Alpenbogen útvonal

Tovább olvas
Kilátás a kunyhóból, © Romeo Felsenreich

Hütték és alpesi legelők

Tovább olvas

Alsó-Ausztria 10 igazán alpesi hegyitúrája

Megmásztuk Alsó-Ausztria leglátványosabb hegycsúcsait és összeállítottuk Önnek a legigényesebb túrák listáját.

Skywalk Hohe Wand Természeti Park, © Naturparke Niederösterreich/Robert Herbst

A Hohe Wandon a Große Kanzelre

A Große Kanzelre vezető 3 km hosszú, családbarát túra az erdő közepén, Seiser Toni panziójánál kezdődik, Höfleinben. Az út hegyi erdőkön keresztül, Grafenbergsteigen vezet a Wilhelm-Eichert-Hütte és a Turmsteighütte érintésével a Hubertushausig. Tipp hegymászók számára: A Große Kanzelt két biztosított mászóúton (via ferrata) (Springlessteig és Wagnersteig) is el lehet érni.

Tovább olvas
Túra az alpesi Hocheckig, © Christian Handl

Kaumbergből az alpesi Hocheckre

A 15 km-nél hosszabb barangolás Kaumbergből a Hocheckre (1037 m), az alsó-ausztriai Elő-Alpok legkeletibb ezerméteresére egy erőt próbáló hegyitúra, amely mindössze alig egy órányira van autóval Bécstől. A célponton a vándort a Meyringwartétól a Hocheck csúcsára kitáruló gyönyörű kilátás várja.

Tovább olvas
Sonnwendstein, © Niederösterreich-Werbung/ M. Liebert

Maria Schutztól a Sonnwendsteinen álló Pollereshüttéig

A Maria Schutz búcsújáróhelytől induló, 3,6 km-es túra egy erdei úton halad, majd egy keskeny, meredek ösvényt követ a Sonnwendstein északi oldalán, a Gebirgsjägersteigen (hegyivadászok ösvénye) visz a Pollereshüttéig. Ha a hegymászók megéheznek, Blunzengröstl (hurkás sült burgonya) vagy pinzgaui Kaspressknödel (sajtos zsemlegombóc) várja őket. Az 1523 m magas csúcsról pompás kilátás nyílik a Bécsi Alpok hegyláncaira.

Tovább olvas
Ötscher, Rauher Kamm, © Niederösterreich-Werbung/Michael Liebert

Az Ötscherre a Rauher Kammon keresztül

A Mostviertel klasszikus hegyitúrája csaknem 13 km-en vezet a Rauher Kammon keresztül az 1893 m magas Ötscher-csúcsra. Az igen megerőltető Ötscher-megmászásnak nekivágni csak gyakorlott és hegymászásban járatos túrázók számára ajánlott csapadékmentes és stabil időjárási viszonyok esetén, mivel a jelzett mászóútvonalak biztosítás nélküliek.

Tovább olvas
Annaberger Haus, © Karl Schachinger

Annaberg – Tirolerkogel – Eibl – Türnitz

A csaknem 14,5 km-es hegyitúrán pompás kilátást élvezhetünk a környékbeli hegyekre. Derült őszi napokon egészen a Wachauig vagy a Gesäuséig el lehet látni! A túra Annabergben kezdődik, a Tirolerkogelre, az Annaberger Haushoz, majd tovább az Eiblen keresztül Türnitzbe vezet. A visszaút Annabergbe postabusszal lehetséges.

Tovább olvas
Fischerhütte, © Wiener Alpen in Niederösterreich/Franz Zwickl

Schneeberg – Nandlgrat

Az alig 14 km hosszú, igényes schneebergi hegyitúra teljesítéséhez jó erőnlétre és koordinációs képességre van szükség. A tapasztalt hegymászó magas sziklatornyok és szakadékok mentén, az ún. Nandlgrat gerincén halad a csúcsig. A lefelé vivő úthoz a táj lélegzetelállító látványa és a Fischerhüttében vagy az Edelweißhüttében beszerzett utánpótlás ad erőt.

Tovább olvas
Vogelbergsteig Wachau, © photography.pfeffel.at

A dürnsteini Vogelbergsteig

A Vogelbergsteig igen változatos, egyes szakaszain meredek út, amely a Fesslhütte érintésével Dürnstein történelmi jelentőségű várromjáig vezet, az UNESCO Kulturális Világörökségének nyilvánított Wachau legszebb túraútvonalai közé tartozik. A vándor a Dunára és Dürnstein várára, valamint a környékbeli tájra kitáruló fenséges látványt élvezheti.

Tovább olvas
Eldorado túrázóknak, © Veronika Marx

A Marienseer Schwaigon át a Wetterkoglerhaus

Az egész családnak megfelelő, kb. 3,5 km hosszú útvonal a Mariensee élőhely (Biotop) tanösvénytől a legrövidebb út a Marienseer Schwaig mellett a Wetterkoglerhaushoz. A hangulatos Wetterkoglerhaus 1743 m-rel fekszik a tengerszint felett a Hochwechselen, a Wechsel legmagasabb pontján, így pompás kilátást kínál a Wechsel vidékére.

Tovább olvas
Alpesi nyár a Raxon, © Niederösterreich-Werbung/Robert Herbst

A Raxon a Knappenhoftól az Ottohausig

A csaknem 4,5 km hosszú túraútvonal a Törlwegen vezet az Ottohausig. Ez az 1893-ban épült menedékház fenséges kilátást kínál a 4000 m2-es Rax alpesi kertre. Már Sigmund Freudot is megihlette nyaralása során. Vajon már akkor is lehetett kapni a mára legendássá vált favágó módra készült sültet (Holzfällerbraten)? Feltétlenül kóstolja meg!

Tovább olvas
Obersee, © Rene Jagersberger

Ybbstalerhütte – Dürrenstein – Seetal panorámatúra

Jó fizikai erőnlétben kell lennie annak, aki ezt a csaknem 22 km hosszú, kétnapos túrát, amely az 1878 m magas Dürrensteinre vezet, szállással az Ybbstalerhüttében, végig kívánja járni. Az út őserdőnek tűnő szurdoknövényzeten keresztül, Közép-Európa hidegpólusa érintésével, buja törpefenyvesen, dús alpesi réteken át és az Ybbs völgyének legszebb tavai mellett fut.

Tovább olvas

Minden hegyi túra egy pillantásra

Találatok szűrése
A túra jellemzői
Nehézség

Hegyek és csúcsok a térképen

Találatok szűrése
Régió
Hogy lássad ezt a tartalmot, foggad el a sütiket. Frissítsd a sütiket

12 tipp az alpesi nyaraláshoz

Az első osztrák libegő, © Wiener Alpen in Niederösterreich/Franz Zwickl

Az első osztrák libegő

Ausztria legeslegelső libegőjén nem látszik meg a kor. A Rax-kötélpályát 1926-ban avatták fel, és néhány karbantartó felújítás után ma új fényben ragyog.

Tovább olvas
Az Ötscher, a legendák hegye, © Mostviertel Tourismus/weinfranz.at

Mondák, legendák hegye

Az Ötscher mindig is lenyűgözte és magával ragadta az emberi képzeletet. Nem csoda hát, hogy számos történet kötődik hozzá, például a Viharlyukról, amely állítólag vihart képes támasztani, vagy a Galamblyukról, amelyben nem galambok, hanem elkárhozott lelkek tanyáznak. Ezernyi monda lengi körül ezt az ősi hegyet. Ideje volna néhánynak a nyomába erednünk!

Tovább olvas
Naturpark Hohe Wand, © Wiener Alpen/Franz Zwickl

Hegyi kecskék a Hohe Wandon?

Igazából nem itt volna a helyük, mégis ideszoktak és otthonra leltek: a Hohe Wand hegyi kecskéi ma már ugyanúgy hozzá tartoznak a tájhoz, mint az élesen tagolt sziklák. A hegymászók és turisták ugyanolyan előszeretettel fotózzák őket, mint a páratlan panorámát. Tippünk: A legjobb kilátás a Skywalk Hohe Wand-ról nyílik.

Tovább olvas
Elisabethkircherl, © Wiener Alpen in Niederösterreich/Franz Zwickl

Sissi sugarai

A Hochschneeberg tetején trónol az Erzsébet-kápolna, amelyet Sissi császárné meggyilkolása után az ő tiszteletére emeltek. A templom a szakadék közvetlen közelében épült, ezért még ma is – Sissihez méltón – meglepően messzire ellátszik, kisugárzása szinte ellenállhatatlan.

Tovább olvas
Skytour Hochkar, © Rene Jagersberger

100 hegycsúcs 1 képen

Alsó-Ausztria legmagasabb kilátóhelyén, a Hochkaron található Skytour 360° platformon lábunk előtt hever a Mostviertel, sőt az egész világ. Kedvező látási viszonyok mellett messze ellátni: 1000 kétezres csúcs lenyűgöző látványában lehet részünk.

Tovább olvas
Naturfreundehaus Knofeleben, © Wiener Alpen/Bene Croy

Császári utakon

A nyári üdülések és vadászatok alkalmával a császár mindig Reichenauban, a Thalhofban berendezett lakosztályában szállt meg, mindössze néhány lépésre az Eng szurdoktól. Ha nyomdokain járva bebarangoljuk a vadregényes szurdokot, Knofelebenbe érkezünk, ahol egykor a császári vadászház állt – ma pedig a Naturfreundehaus Knofeleben turistaház várja a megpihenni vágyó vendégeket.

Tovább olvas
Dürrenstein Természetvédelmi Terület, © Mostviertel Tourismus/weinfranz.at

Közép-Európa legnagyobb őserdeje

Valóban igaz: Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű, máig fennmaradt őserdő-maradványa a Mostviertelben, pontosabban a dürrensteini erdőségben található. Ausztria legszigorúbb természeti rezervátuma, a Rothwald-őserdő az utolsó jégkorszak óta nem látott se baltát, se motoros fűrészt.

Tovább olvas
A Wechselen található alpesi legelőket nem Alm-nak, hanem Schwaig-nak hívják, © Wiener Alpen in Niederösterreich/Michael Reidinger

Alpesi legelők a Wechsel hegyen

A Stájerországot Alsó-Ausztriától elválasztó határhegy, a Wechsel abban is különleges, hogy az alpesi legelőket itt nem a közismert Alm, hanem a Schwaig szóval jelölik. Ha felkeressük őket, számos szakrális eredetű határkővel találkozhatunk, ilyenek például a „Fekete Úristen” („Schwarzer Herrgott”) vagy a „Kőkereszt” („Steinernes Kreuz“).

Tovább olvas
Csodás földalatti világ az Ötscher cseppkőbarlangjában, © Melanie Karas

Madonna a Mostviertelben

Hogy kerül Madonna, flamingó és elefántfül a cseppkőbarlangba? A természet alakította így, hiszen az Ötscher cseppkőbarlangjában járunk, amelyet egyedülálló kőalakzataival izgalmas 45 perces vezetés keretében fedezhetünk fel.

Tovább olvas
Stierwaschboden erőmű, © Mostviertel Tourismus/weinfranz.at

Úttörőként az áramtermelésben

A stierwaschbodeni Wienerbruck erőművet 1907-1911 között építették, ezzel az EVN áramszolgáltató egyik legrégibb erőműve. Innét kapja az áramot a Mariazell-vasút (Mariazellerbahn), amely az Osztrák-Magyar Monarchia legelső villamosított vasútvonalai közé tartozott.

Tovább olvas
Hochschneeberg hegyi vasútállomás, © Wiener Alpen in Niederösterreich/Franz Zwickl

A legmagasabban fekvő pályaudvar

A Hochschneebergen található Ausztria legmagasabban fekvő vasútállomása. És ha a helyszín önmagában nem volna elegendő: a hochschneebergi pályaudvaron egy galéria is található a puchbergi festő, VOKA műveivel.

Tovább olvas
Eibl Teichhütte, © Familie Tröstl

Szerencse a szerencsétlenségben

Először a hozzá tartozó felvonó bizonyult üzemképtelennek, majd mégis helyreállították az Eibl Teichhütte menedékházat – aztán pedig gyújtogatás történt. Az idilli turistaház valóban nehezen indult be. Ezzel szemben ma közkedveltebb, mint valaha!

Tovább olvas