Látogatás Bacchusnál - a legjobb pincesorok Retz környékén

A Weinviertelhez szervesen hozzátartoznak a festői pincesorok. A Bécstől északkeletre fekvő vidéket egyszerűen nem is lehet elképzelni présházak nélkül. Alsó-Ausztria 1100 pincesorából a legtöbb a Weinviertelben található, és mindegyik könnyen megközelíthető kerékpárral.

A Weinviertelhez szervesen hozzátartoznak a festői pincesorok. A Bécstől északkeletre fekvő vidéket egyszerűen nem is lehet elképzelni présházak nélkül. Alsó-Ausztria 1100 pincesorából a legtöbb a Weinviertelben található, és mindegyik könnyen megközelíthető kerékpárral.

A présházakban egykor kizárólag bort készítettek, mára már kiegészült ez a tevékenységi kör, pincesor-fesztiválokat és pincelátogató túrákat is szerveznek. A pincesorokat a Weinviertelben és Ausztria többi részén is különleges kulturális és történelmi értéknek tekintik, melyek meghatározzák a weinvierteli tájat. Ma már többnyire nagyobb modern pincegazdaságokban préselik a bort, de sok helyen fenntartják a pincesort is. Különleges alkalmakkor kitárulnak a kapuk. A "Best of Kellergassen" (legjobb pincesorok) című összeállításunkban eláruljuk a kerékpáros vendégeknek, hogyan ismerkedhetnek meg a hagyományokkal, a történelemmel és milyen élményekre számíthatnak.

#1 Öhlbergkellergasse, Pillersdorf

A pillersdorfi Öhlbergkellergasse különösen jól el tudja varázsolni a vendégeket.  Megtapasztaljuk, hogyan fonódnak össze itt a történelem, a bor és a borászati hagyományok. Így aztán igencsak nehezünkre esik megválni az Öhlbergkellergasse-tól és hazaindulni. A festőien romantikus pincesorról messzire ellátunk, egészen Retzig.

#2 Kellergasse Maulavern, Zellerndorf

Ha a Weinviertel egyik legszebb, leghosszabb és mindenekelőtt legtöbb új ismeretet nyújtó pincesorát szeretnénk látni, akkor feltétlenül látogassunk el a Maulavern pincesorra. Már a pincesor elején is sok érdekességet tudhatunk meg. A pincemúzeumban vetített filmből például a szőlőtermesztés történetével ismerkedhetünk meg, valamint megnézhetjük, hogyan szüreteltek hajdanán. Megszomjaztunk? Álljunk meg a kerékpáros pihenőnél! Ha a gyerekek még mindig elég élénkek, a Riedlplatzl-on kiszaladgálhatják magukat. A pincesor végén látható a feudális időkből származó „Gerichtsplatz” (ítélkező tér).

#3 Kellergasse Hühnerkoppeln, Obernalb bei Retz

A Hühnerkoppel pincesor titokzatos és misztikus oldalát mutatja a látogatóknak. A gondos aprólékossággal felújított pincebejáratok sem árulják el a kíváncsiskodóknak, hogy mi rejlik alattuk: egy igazán lenyűgöző homokba vájt pincékből álló labirintus. A történelmi tények és a restaurálással kapcsolatos érdekességek minden képzeletet felülmúlnak és feltétlenül ámulatba ejtik a vendégeket.

#4 Kellergasse Großkadolz (Keller-Wohlfühlplatz)

A Großkadolzer pincesor összesen 200 pincét és présházat foglal magában. Ezek között található egy ún. „Wohlfühlkeller”, egy vendéglátó pince, ahol jól érezhetjük magunkat. Az épület közvetlenül a régió legérdekesebb kerékpáros és túraútvonalán áll. Az előtér tágas és bőven kínál ülőhelyet a kimerült kerékpárosoknak. A berendezés pedig gondoskodik arról, hogy érezzük a valódi pincehangulatot. A présház mögött létesített bemutató szőlőskert sokoldalú tájékoztatást nyújt. Jó tudni: Minden szükséges eszközzel felszerelt kerékpárszervíz áll rendelkezésre.

#5 Hadreser Kellertrift

Egyszer minden véget ér, kivéve a hadresi pincesort. Legalábbis úgy tűnik, hogy nem akar véget érni. 1,6 km hosszú, a leghosszabb zárt szerkezetű pincesor Európában. A borászattörténet iránt érdeklődőknek ajánljuk a régi borászati eszközökkel berendezett bemutatótermet. A krimiket kedvelő vendégeknek is érdemes eljönni. A híres író, Alfred Komarek "Polt" című regényéből itt forgatott filmet, és neki is van pincéje, présháza. Minden könyvmolynak üthet a pincesoron az igazság órája.

#6 Kellergasse Haugsdorf - Große Kellertrift

A haugsdorfi pincesor festői szépségű, akácfákkal szegélyezett mélyúton vezet fel a messziről is látható Hutbergre. Többek között a "Kunst und Wein" (Művészet és bor) nevű borfesztivált rendezik meg itt, és a "Polt" című krimisorozatot itt is forgatták. Érdemes leszállni a kerékpárról, megcsodálni a szinte érintetlen természetet, élvezni a kilátást a lágyan hullámzó Pulka völgyére és a szőlőültetvényekre.

#7 Kellergasse Zipf Mailberg

A mailbergi Zipf pincesor 1820 körül került földnyilvántartásba, ahogy akkoriban nevezték kataszteri nyilvántartásba, és a mai napig ez az egyetlen műemlékvédelem alatt álló pincesor Ausztriában. A ma is használatban lévő pincesor hosszú múltra tekint vissza. Mindent megtudhatunk róla, ha részt veszünk egy vezetett pincelátogatáson, melynek a végén élvezhetjük a csodálatos kilátást a Malteserschlossra.

#8 Stadtgraben Schrattenthal

Schrattenthal település Ausztria legkisebb borvárosa, de szabadidős programokat illetően nem marad le nagyobb társaitól. Itt található a gondosan felújított Schrattenthal kastély. Látogatható a barokk magtár és a középkori várbörtön. A történelemi falakat elhagyva a városfal árkában húzódó árnyas pincesor hívogatja a látogatót. Ha mellénk áll a szerencse, egy borászt éppen ott találunk, aki nyitott pinceajtóval invitál minket, hogy kellemes környezetben néhány pohár finom nedűt fogyasszunk.

#9 Kellergasse Leithen, Platt

A történelmi Leithen pincesor Platt falu közelében, a borvidék közepén található. Kerékpárral könnyen megközelíthető a „Steinzeitkeller“, egy pincemúzeum. De nem csak az archeológiai pince a különlegesség, hanem a sportpálya is, amely a pincék között helyezkedik el. A helyiek az 1851 óta fennálló sportpályát "Kellerstadion"-nak, pincestadionnak nevezik. Sportot válthatunk, ha leszállunk a kerékpárról és különleges hangulatú környezetben kicsit rúgjuk a bőrt.

#10 Kellergassen Roseldorf

Roseldorf a nyugati Weinviertelben, a Schmidatal déli lejtőjén fekszik. Láthatjuk és megtapasztalhatjuk, hogy a természet a megélhetés fő forrása. A helyi borászok számára elsődleges feladat, hogy természetes egyensúlyban tartsák a szőlőültetvények ökoszisztémáját. Jól tudják, hogy csak egészséges talajban fejlődő tőkén terem elsőosztályú bor. Ha tehát itt letesszük a kerékpárt és beiktatunk egy pihenőt, érzékelhetjük, hogy itt ember és természet harmóniában él. Jó időben akár a Schneebergig is el lehet látni.