„Mi vérbeli kerékpárosok vagyunk“

Wolfgang Klinggraber belevágott a kerékpáros üzletágba és megnyitotta a "Sgrafit-bike" boltját Retzben, amit különböző kerékpártípusokat kedvelő lelkes csapattal működtet.

Wolfgang Klinggraber korábban más foglalkozást űzött, de szabadidejében mindig a legszebb kerékpárutakat járta. Aztán jött a "Sgrafit-bike" a retzi Sgraffitohausban. Most szeretne másokat is meggyőzni arról, milyen nagy élmény kerékpározni a Weinviertelben.

Meséljen egy kicsit arról, honnan jött az ötlet a Sgrafit-bike-üzlethez?

A szakmai hátterem teljesen más, de egész életemben szenvedélyes kerékpáros voltam, így a hobbimból lett a hivatásom. Szabadidőmben továbbra is kerékpáros nyaralásokra járok. Itt Retzben kaptam az ajánlatot, hogy a kerékpáros szállás "Sgrafit Hotel & Apartments" koncepcióját egészítsem ki egy kerékpárbolttal. A tulajdonos keresett valakit, aki kerékpárboltot üzemeltet ugyanabban az épületben, ahol biciklit lehet kölcsönözni és szervizeltetni.

Hogyan fonódik össze a szállás és a kerékpárbolt?

A Sgraffitohaus a főtéren áll, jól látszik a díszített homlokzat és a kerékpárüzlet is. Kölcsönözni hátul az udvarban, az apartmanok alatt lehet. Nagy a belső udvar, ahol bőven van hely arra, hogy mindent előkészítsünk a vendégeknek. Röviden elmondjuk nekik, hogyan tudják használni a kerékpárt, és mindjárt ki is próbálhatják. Kerékpármosónk is van, így tisztán kapják a vendégek a biciklit és tisztán is tudják visszaadni, ha lejárt a kölcsönzés ideje. Az elektromos kerékpárokat feltöltött akkumulátorral adjuk, és ha a vendég itt is éjszakázik, éjszaka feltöltjük a következő napra. Ha a kerékpárt több napra bérlik, akkor töltőállomások állnak rendelkezésre, vagy este behozzák az akkumulátort az üzletbe. Azok a vendégek, akik a házban éjszakáznak, kedvezményesen bérelhetnek tőlünk kerékpárokat; olcsóbb kombinált foglalásokat is kínálunk: apartman plusz kerékpár. Ezután mi gondoskodunk minden szükséges feltételről: kölcsönzés, szervizelés, kosár és sisak. Nagyszerű, elkötelezett és fiatalos csapatom van. Régóta ismerjük egymást, és szívvel-lélekkel végezzük a munkát. Vidám emberekkel van dolgunk, akik kerékpározni és nyaralni jönnek ide, jó a hangulat. Ez nagy előny számomra más szakmákkal szemben.

Hozzátartozik a szolgáltatásokhoz, hogy a legszebb kerékpártúrákat ajánlják a vendégeknek?

Fő tevékenységünk a kölcsönzés. Azon vagyunk, hogy a kínálatot túraajánlatokkal bővítsük, mert van rá igény. A Weinviertel legszebb útvonalait belinkeltük a honlapunkra, és magunk is végigjárjuk azokat, majd megadjuk a GPS-adatokat. Közben arra is figyelünk, hogy a túrákat meg lehessen csinálni. Különböző útvonalakat javaslunk, könnyűt is, sportosabbat is. Azon vendégek számára is tartogatunk tippeket, akik kevesebb kilométert terveznek tekerni. Inkább megállnak útözben egy jó heurigerben (borozóban), délután megisznak egy kávét, visszafelé pedig felhörpintenek egy pohár bort. Mi magunk egy kiadós biciklizés után szívesen időzünk a retzi főtéren található Elmer's Caféban. Ha útközben meg akarunk pihenni, akkor javasoljuk az Unterretzbachban található, nemrég felújított Retzbacherhofot, ami mellett több útvonal is elhalad.

Alkalmas-e a vidék könnyebb, pihenőkkel tarkított túrákra, amelyeken az éhségünket és a szomjúságunkat is tudjuk csillapítani?

Mindenképpen! Az elmúlt években nemcsak a kerékpárutak jelzéseit frissítették fel, hanem a gasztronómiai szolgáltatások is sokat fejlődtek. Van egy csudajó weinvierteli kerékpáros piknikcsomag. Ez egy két személyre szóló kerékpáros kosár megtöltve helyi ételekkel - kenyérrel, kolbásszal, sajttal és egyebekkel. Nálunk is kapható.

Kínálnak-e vezetett kerékpártúrákat is?

Egyre többen kérdezik tőlünk, hogy hova érdemes még elmenni a jól ismert útvonalakon kívül. Éppen ezért nálunk speciális túrákat is foglalhatnak túravezetővel együtt. Ami a "Sgrafit-bike"-ot különlegessé teszi: Mi mindannyian igazi kerékpárbarátok vagyunk, magunk is sokat biciklizünk. De különböző típusú kerékpárokat kedvelünk. Minden egyes munkatárs más és más biciklitípusban jártas: a dirt bike-októl a downhillen át az országúti kerékpárokig, kínálatunk mindent lefed. A vezetett túrára a vendégek saját kerékpárral jönnek, vagy tőlünk kölcsönöznek egyet. Kívánságaiktól függően különböző túrákat teszünk meg együtt. Megmutatunk például egy fantasztikus körtúrát Hardegg felé. Ennek van sportos része, amikor a hegyekben tekerünk, de van pihenős szakasz is, ami közben kellemesen üldögélünk egy faluban. Igény szerint beszélünk a vidék történelméről, majd együtt betérünk egy vendéglőbe. Személy szerint én annak nagyon örülnék, ha a könnyed bringások mellett a kihívásokat kedvelő kerékpárosokat is nagyobb számban be tudnánk vonzani.

Hogyan néz ki egy tökéletes kerékpáros nap itt nyáron?

Szinte mindent lehet itt csinálni, ez teszi a Weinviertelt olyan különlegessé. Ha csak egy rövid kört akarunk tenni emelkedők nélkül, arra is van lehetőség. De mehetünk a hegyekbe is e-bike-on, mountain bike-on vagy versenykerékpáron. Az egyik kerékpártúra Kleinriedenthalon, Haugsdorfon és Hadresen keresztül Mailbergbe vezet, ahol megnézhetjük a várat, és például a Hagn borászatban megihatunk egy pohár bort vagy egy kávét. A Retzből induló és oda visszatérő túra hossza 70 és 80 kilométer között van, és az útvonal mentén gyönyörű a táj. Ha még sportosabb napra vágyunk, Pulkau felé vehetjük az utat, ahol több méteres szintkülönbségeket kell leküzdenünk. A "Chardonnay borok kerékpárútja", amely Retztől indul, és pincesorokon keresztül, borászatok mellett vezet el, könnyen járható és nagyon látványos. Ha valami kevésbé megerőltetőt tervezünk, akkor Laa an der Thaya irányába induljunk. Útközben bárhol leülhetünk piknikezni, vagy megállhatunk egy fogadóban. Vagy akár a csehországi Vranov-víztározóban is megmártózhatunk, hiszen a határ csak néhány kilométerre van. Nyáron ez egy hűsítő program.