A hegyekben töltött nyár életérzése a Lunzi-tó körül

A hőség elől vidékre utazók fogadása manapság már nem csak a császári üdülőhelyek kiváltsága. Ha Őfensége mobilabb lett volna, biztosan feltűnt volna a Lunzi-tónál is.

Az igazi nyári vakáció ott van, ahol a hidegvizű tó felébreszti az életerőt, a természet felfedezőire vár és a látogatót körülöleli a kultúra. A Lunzi-tó minderre képes. És még sok minden másra is. Túrautak szövik át a festői dombvidéki tájban megbúvó gyönyörű tó környékét. A Mostviertelnek erre a csodaszép szegletére a Rothschildok jelenléte nyomta rá a bélyegét. Az ő nyomukban járhatjuk be a tájat és élvezhetjük a nyarat, amely felfrissítőbb nem is lehetne.

A Rothschildok és a vidéken töltött nyár új trendje.

Egy smaragdzölden csillogó tó, Ausztria egyetlen természeti világöröksége, ahol megállt az idő – ez a kifinomult ízlésű Rothschildokat is megérintette. Ezért áll nem messze a Lunzi-tótól, a Langau-Rothwald és a Dürrenstein vadrezervátum vidékén sok bájos Rothschild-villa. Szerencsére, hiszen Albert Rothschild vállalkozó és bankár gondolt a fenntarthatóságra és 1875-ben úttörő ötlettel állt elő. Ennek köszönhető, hogy ez a vadvédelmi terület egyáltalán létrejöhetett, kiterjedt felszíneken sikerült megmenteni az utókor számára a szinte érintetlen erdőket az erdőgazdálkodás beavatkozásaitól és a pusztítástól. Ma ezért nem győzünk köszönetet mondani. Végül is így maradt fenn az egyik utolsó európai „őserdő“. Elég ritkán, de vezetéses túrákat is szerveznek erre az egyedülálló területre, amely 2017 óta Ausztria első természeti öröksége. Azonban Albert, az egyik Anselm von Rothschild három fia közül, akik apjuktól óriási vagyont örököltek, más téren is kiválót alkotott. Mint a társadalmi és gazdasági élet jelentős támogatója, látnok és emberbarát, feleségével, Bettinával nagy hatással volt a Mostviertelre és fenntartható erdőgazdálkodására, ezzel történelmet írt. Napjainkban tudjuk igazán értékelni és tisztelni a természethez való hozzáállását. Az érintetlen vadon, amelynek átalakításáról lemondott, nagy hatással van ránk. Ugyanúgy, mint családjának építészeti öröksége. A Rothschild-uradalom számos épületét Lackenhof és Langau bei Gaming helységek között a 19. század végén a svájci hegyi menedékházak varázslatos stílusában emelték. Az egykori családi birtokok, az erdőfelügyelet, a vadászkastély vagy éppen az egykori postahivatal százéves építmények. De ugyanolyan szépek, mint új korukban.

Éppen ez az előrelátó hitelesség és hamisítatlan természetesség az, ami a Lunzi-tavat és felüdítő környékét ma is egészen különleges hellyé teszi. Az ember megtalálja a természetet és rátalál önmagára is. Nem csak a kultúrát és a konyhaművészetet élvezi, hanem az élet teljességét. Ilyen a hegyekben töltött nyár életérzése lsó-Ausztriában. Ideje visszakapcsolni!

Felüdítő gyakorlatok.

Ezt a csodaszép tájat természetesen fel lehet fedezni. Jó, hogy vannak turistautak, amelyek keresztülvezetnek ezen a felüdítő vidéken, ahol a természet zöld és kék színárnyalatokban pompázik. Valószínűleg már Rothschildék is szívesen körbejárták a csodálatos Lunzi-tavat vagy elgyalogoltak Langauba a Herrenalmhoz vezető úton. Abban az egyedülálló vadonban is lehet barangolni, amely a Dürrenstein körül terül el és számos ritka állat- és növényfaj otthona. Elsősorban ugyan védett erdő, de alpesi réteket és legelőket, sziklás részleteket is tartalmaz. Így ezen a csodálatos természetvédelmi területen az alpesi szalamandrától az uráli bagolyig, a hiúztól a szirti sasig számos magashegységi faj él. A látogatók csak vezetéses tematikus túrák keretében és jelzett kaptatók, túraútvonalak mentén járhatják be. Kétféle lehetőség is van, hogy saját szakállukra ízelítőt kapjanak a vadon élményéből: vagy a kényelmes bagolyösvényt vagy a nehezebb és hosszabb, az Ybbs-völgyi menedékházhoz vezető panorámautat választhatjuk. Az utóbbi esetben a kemény, de csodaszép kapaszkodó után a menedékházban éjszakázhatunk. Aki hűsölni szeretne, a föld alatt teheti ezt meg, a Lackenhof-Ötscher-cseppkőbarlang-Schindelhütte túra során. A cseppkőbarlang, ha majd remélhetőleg újra látogatható lesz, egészen kiváló helyszín a felfrissülésre.

Még egy üdítő és italozásra alkalmat adó túra vár ránk: a gamingi GeBIERgsweg (Krügerl-körút). Ez egy legendás útvonal, hiszen szinte kötelező módon kapcsolódik hozzá a gamingi kartauzi rend kolostorának meglátogatása. Miért? Mert az 1342-ben felszentelt és 1782-től világi célokra használt kolostor a legnagyobb Közép-Európában. Virágkorában Ausztria leggazdagabb szerzetesházai közé tartozott. Ennek nyomait mindmáig láthatjuk. A négycsillagos Hotel Kartause Gamingban tökéletesen kikapcsolódhatunk. A templom, a barokk könyvtár és az elöljárók terme egészen különleges nyugalmat sugároznak, ennek ellenére – vagy éppen ezért – őrzik a hely szellemét. A szálló saját sörfőzdéjében meg lehet kóstolni a Kartausenbräu sört és főzésének folyamatába is be lehet pillantani.

A horgászat is csodálatos lehetőség a kikapcsolódásra – és ez a vidék erről is híres, elég csak egyetlen kulcsszót említeni: Ybbs-völgyi pisztráng. A Lunzi-tó mellett,  Göstling an der Ybbs-ben mindenki hódolhat hobbijának vagy felfedezheti magának a horgászatot. Különösen izgalmas az opponitzi legyező horgászat. És mivel a vidéken töltött nyári vakációhoz mindig valami kulturális élmény is hozzátartozik, van még egy tippünk: a kortárs zenei wellenklaenge fesztivál, amelyet minden évben a Lunzi-tó színpadán rendeznek, idén július 17. és 31. , „Prosper and perish“ mottóval.

Frissítő nyári álmok tiszteletet parancsoló falak között.

Az idilli fekvésű Hinterbreiteneben üdülőház éppúgy, mint az ősrégi Holzknechthütte sok-sok éve a Hoyos-család tulajdonában vannak. A felfrissülésre különösen alkalmas a Lunz am See-i Schlosstaverne is. Ez a titkos tipp az erdő közepén fekszik, pompás kilátást kínál a Scheiblingsteinre, egy rövid séta után pedig a Lunz Am See-i Hammerherren Múzeumban még különleges német mondások eredete is kiderül.