Falkenstein várának festői és romantikus romjai, © Romeo Felsenreich

Élvezetek habzsolása és aktív pihenés a Weinviertelben

Boros élmények a Weinviertelben Kathival és Romeoval, túrázás Falkensteinban, bringázás a mailbergi pincesoron és traktorozás a szőlőskerteken át.

Első rész: Falkenstein & Poysdorf

Egy lenyűgöző várrom, körös-körül festői szőlőskertek és Alsó-Ausztria egyik legszebb pincesora – üdvözöljük Falkenstein romantikus bortermelő településén!

Őszintén szólva, magunk sem tudjuk, hogy miért nem jártunk eddig még a Weinviertel északi részén. Hiszen Bécstől alig egy óra és máris nyaralós üzemmódban vagyunk.

Mi, vagyis Kathi & Romeo, a Sommertage utazási blog szerzői. Korábban inkább a világot jártuk, de időközben megismertük és megszerettük Ausztriát, mint nyaralási célpontot. És egy dolgot biztosan állíthatunk: A Weinviertel mindenképpen megér egy látogatást!

„Kleiner Falkenflug“: Túra Falkenstein legszebb helyein

Mivel is induljon a nyaralás Falkensteinban? A mi javaslatunk: egy túrával a szőlőskertekben. Választásunk a „Kleiner Falkenflug” elnevezésű körtúraútvonalra esett. Ez a tematikus útvonal körülbelül két óra alatt vezet Falkenstein legszebb helyeihez. 

Mindenekelőtt természetesen Falkenstein várának impozáns romjaihoz, amelyek már messziről látszanak egy magaslaton. Nagyon lenyűgöző: A rom ugyanis a 11. századból származik. A csúcsról mesés panoráma nyílik egészen Csehországig.

Szőlőültetvények, rétek és erdők mellett vezet az út a falkensteini pincesorra. Egy érdekesség: a beceneve „Oagossn”, ami tojás utcát jelent. A pincesor egykor ugyanis egy kereskedelmi útvonal része volt és itt tartották a tojáspiacokat is - innen a szokatlan név.

Sajnos nem ismerjük Alsó-Ausztria mind az 1100 pincesorát, de abban biztosak vagyunk, hogy Falkensteinban található az egyik legszebb. 65 présház - egyik festőibb, mint a másik - található itt.

A körtúrán rögtön a pincesor után következik az egyik kedvenc helyünk: a szőlőlabirintus. Ahogy a neve is jelzi, itt egy szőlőlabirintusba merészkedik a látogató. Ha hozzánk hasonlóan éppen a szüret előtt járnak ott, akkor ennek az időzítésnek van egy jelentős előnye: A túra közben édes szőlőszemeket falatozhatunk közvetlenül a tőkékről. Ki ne imádná ezt?! Egyébként a labirintus előtti pihenőhelyről az egyik legszebb panoráma nyílik Falkensteinra.

Tippünk: A közeli sieben:schläfer étterem kiváló piknikkosarakat kínál, ha előre leadjuk rendelésünket. Egészen biztosak vagyunk benne, hogy Falkensteinban szinte sehol sem lehet jobban vacsorázni, mint a szőlőlabirintus előtti padon. Ez valóban egy képeslapra kívánkozó pillanat!

Traktorozás Poysdorfon át

Kényelmesen pöfögni a szőlőhegyen át egy oldtimer traktorral és közben hallgatni az idegenvezető történeteit - nos, hogy hangzik? Ez talán a legautentikusabb és egyben legszokatlanabb városnézés messze földön.

Közvetlenül Poysdorf borváros történelmi központjában, pontosabban a Vino Versumban kezdünk. Ez egy borászati élménymúzeum és vinotéka, úgyszólván a régió vinofil központja.

Csigatempóban - vagyis elég lassan ahhoz, hogy nyugodtan szemléljük a környéket - először Poysdorf legszebb pincesorain sétálunk végig. Egyik vitathatatlan kedvencünk a Radyweg pincesor. A fekete sásfákkal benőtt hófehér présházak olyan festőien sorakoznak egymás mellett, hogy még a traktorosunkat is megkérjük, engedje meg, hogy kiszálljunk, hogy teljes pompájában lefényképezhessük a pincesort.

Az élénkvörös, zúgó Steyr oldtimer most egyre magasabbra és magasabbra tör, mielőtt Poysdorf felett a szőlőskertek közepén landolunk. Milyen ragyogó a kilátás minden irányba!

Az egyetlen negatívum, hogy a 90 perces út túl gyorsan telik el, így a vártnál hamarabb érünk vissza a kiindulópontra. Végül egy borkóstolón veszünk részt a vinotékában. Látogatásunk röviden összefoglalva: ragyogó ötlet, ragyogó táj - bármikor szívesen megismételnénk!

Hamarosan újra találkozunk, kedves Weinviertel!

Apropó „hamarosan” - mi tényleg visszajövünk. Már szeptemberben, amikor felfedezzük a Mailberg környéki területet. A Weinviertel az aranyló borosősz idején. Ki tudna ennek a csábításnak ellenállni?!

Tudnivalók a bortúráról

Borvidékek Weinstraße Weinviertel Veltlinerland
Szállást kínáló borászatok Weingut Stadler
Borkóstolás Gmoakeller (Falkenstein), Picknick im Weinviertel, Restaurant Neustifter (Poysdorf)
Aktív ősz Wanderweg „Kleiner Falkenflug", Traktorfahrt (Poysdorf)