Semmeringi-vasút

Forradalmi vasútvonal és a művészetek esztétikai szintézise.

Amikor az Alpokban elindul a vonat: A semmeringi vasútvonal a lendületes alpesi táj és az elegáns építészet harmonikus összjátékának kiváló példája. Még az UNESCO bizottságokat is könnyedén meggyőzte a vasút és környékének varázsa: A vasútvonalat 1998-ban a Világörökség részévé nyilvánították.

„Soha ne hajtson át a Semmeringen autóval. A hegyvidéki táj csak a vasútvonalon keresztül válik láthatóvá, a vasútvonal mentén tagolódik.” Bölcs szavak egy hozzáértőtől! Heimito von Doderer osztrák író (1896-1966) a nyári hónapokat családi villájában töltötte a Semmering vidékén, ezért jól ismerte a vasút és a táj összefonódását. A Semmeringi-vasúton utazók még ma is úgy érzik magukat, mintha egy filmben lennének: Minden kanyar mögött új látvány tárul elénk - sziklaszirtek, a természet lenyűgöző képződményei, merészen kifeszített viaduktok, és mindez a Keleti-Alpok egyik utolsó előhegységének varázslatos tájába ágyazva.

Műszaki remekmű

A Gloggnitzból a Semmering-hágón át Mürzzuschlagba vezető vasútvonal volt az első teljes nyomtávú hegyi vasút Európában, mely mérföldkő a vasútépítés történetében. A semmeringi vasútvonal a hágó tetejéig vezető 459 méteres és a hágóról lefelé vezető 271 méteres magasság leküzdéséhez 42 kilométert, 14 alagutat, 16 viaduktot, több mint 100 kőhidat és átereszt szel át, melyek többször is elérik a 28%-os emelkedést, ami a fogaskerekek teljesítményének maximumát jelenti. A vasúti műalkotást a Velencében albán szülők gyermekeként született Carl Ritter von Ghega tervezte, aki a 19. század közepén a déli vasút főmérnökévé emelkedett - ez tipikus mérnöki karrier volt a nemzeteket egyesítő monarchiában. A vonalat 1848 és 1854 között mintegy 20 000 munkás építette, akiknek egyharmada nő volt.

A századvég hangulata

Abban az időben a bécsi előkelőségek vonattal egy órán belül elérhették az alpesi régiót. Az új összeköttetésnek köszönhetően a Semmering környéke mindazok kedvelt nyaralóhelyévé vált, akiknek Bécsben pénzük és rangjuk volt. A játékos villaépületek és a grandiózus szállodák, a látványos park és a hagyományos színház Reichenauban, a Semmering sétányai lélegzetelállító kilátással a Semmeringi-vasút vonalára: Európa egykor vezető klimatikus gyógyhelyén a századvég bájos hangulatának nagy része még ma is jelen van.

Nyári frissesség és téli sportok

A jól kiépített sípályáknak köszönhetően a Semmering ma már télen is nagy látogatottságnak örvend. A régió lényegében azonban visszafogott, diszkréten és elegánsan ötvözi a jelent és a múltat. Túrázhatunk a csendes erdőkön át, megcsodálhatjuk a századfordulón épült, pompás villákat és stílusosan akár meg is szállhatunk ezen épületek egyikében. És bárhol is legyünk a Semmeringben, eléggé esélyes, hogy a távolban a Világörökséghez tartozó zakatolást fogunk hallani.

Semmering