Kézcsókom, Semmering

A Semmering és a hegy lábánál található nagy szállodák manapság reneszánszukat élik. Újra divat a hegyekben töltött nyár és annak életérzése, mely ezzel hazatér oda, ahonnan származik.

A Semmering egyszerűen elválaszthatatlan a hegyekben töltött nyár életérzésétől. Ez biztos és örökre így is marad. Hiszen ott egyedülálló környezetben élhető át ez az érzés, olyan eredeti helyszíneken, mint a Südbahnhotel vagy a semmeringi gyógyszálló Bécs kapui előtt. Letűnt idők világába térhetünk vissza, a véget nem érő beszélgetések és séták egyedülálló hangulatába, melyre a művészet és a kultúra nyomta rá bélyegét. Egy hosszú hétvége során saját örömére mindezt újra átélheti az ember.

Először a déli vasút, ...

A déli vasút, a Südbahn történetét merész látnokok, nagyszerű mérnökök, hatalmas uralkodók és kockázatvállaló beruházók írták. A Világörökségi látogatóközpontban mindent megtudhatunk róluk. Egyikük – és talán a legfontosabb közülük – Carl von Ghega lovag volt. Arcmását megtalálhatjuk az 1967-ben kiadott húszsillinges bankjegyen. A bankjegy hátoldalát talán leghíresebb vállalkozása díszíti: a déli vasút és az óriási, 184 m hosszú és 46 m magas „Kalte Rinne“ viadukt, a Semmering panorámájával. Aki a régi húszas bankó festői látképét a valóságban is meg kívánja tekinteni, egy túra során eljuthat a „Húszsillinges kilátásnak“ nevezett kilátóhelyre.

Carl Ghega hős volt, aki egy annak idején lehetetlennek tartott feladatot valósított meg: vasúti átkelést a 895 m magas Semmering hágón, ahol a kapaszkodók meredeksége a 25%-ost is eléri. Ezzel 1854-ben nem csupán történelmet írt, hanem Ausztriát világelsővé tette a hosszú és meredek pályájú hegyi vasutak építése terén. Egyben lehetőséget teremtett arra, hogy az előkelőség kényelmesen leutazhasson nyári rezidenciájába. A „dél meghódítását“ szolgáló vasútból turistaattrakció lett, amely ma is, akár hajdanán, kedves bájával megérinti a látogatót. Nem csoda, hogy megalkotójának, Ghegának egész múzeumot szenteltek.

… azután a szállodák.

Miután a Semmering vidéke könnyebben elérhetővé vált és megindult a látogatók áradata, az arisztokrácián kívül (akik itt saját villákat építettek), más „finom“ urak is érkeztek ide. Az első szálló az 1000 m magasan fekvő, ma is legendás Südbahnhotel 1882-ben épült. Itt tanult meg síelni gyermekkorában egy jövendő császár, művészek találkoztak itt múzsáikkal és mecénásaikkal, eladósorban levő lányok táncoltak, majd tűntek el üzletemberek társaságában a hátsó szobákban. Ilyen vidám és előkelő élet folyt a szállóban. Itt találták ki a  gyógyturizmust és a hegyekben töltött nyár életérzést egyaránt, ami az apró helységből hamarosan nagyvilági hegyi üdülőhelyet varászolt. Manapság az épület, melyet mindenképp érdemes megcsodálnunk, a hozzá- és átépített részekkel együtt egy ikonikus, 400 ágyas hatalmas műalkotásként díszíti a Semmering vidékét. Az 1960-as évektől 2017 nyaráig zárva tartott. Jelenleg a Kultur.Sommer.Semmering eseménysorozat alkalmából ismét megtölti az élet a Südbahnhotel álomszerű nosztalgikus kulisszáját. A látogató elmerülhet a dicső múlt álomszép világában.

Hasonló szellemiség lengi be a Semmering Kurhotel gyógyszállót is. Festői hegykoszorúban emelték 1909-ben. Példaszerű átmenetet képvisel a késői historizmus és a funkcionális modern építészet között. Egyben megragadó keveréke a nemzeti és a kastélyépítészetnek, az Otto Wagner-féle dekoratív szecesszióval fűszerezve. Nem csoda, hogy az előkelő gyógyszállóban számos híresség, köztük Max Reinhardt, Arthur Schnitzler, Gerhart Hauptmann, Peter Altenberg, Franz Werfel vagy Alma Mahler szállt meg és kapcsolódott ki. 1988 óta azonban már senki sem töltött itt el éjszakát. De ez hamarosan megváltozhat, hiszen 2020 elején egy grazi szállodatulajdonos, Florian Weitzer vette meg az ingatlant. A felújítás során a történelmi jelleg megtartását tervezi, így a hagyományokban gazdag létesítmény Hotel Grand Semmering néven újra megnyílik majd.

Végül pedig: kikapcsolódni és élvezni az életet.

Séta közben jókat lehet beszélgetni, az embernek megjön a kedve még egy hosszabb kört tenni. Például a Semmering-Payerbach vasút menti túrautat, az UNESCO Kulturális Világörökséghez tartozó Semmering-vasút pályáját követve. Tipp: Mindenképpen iktasson be egy látogatást a kreuzbergi Loos-házba, ahol étkezni és megszállni is lehet. Most őszintén, ki ne szeretne a híres Adolf Loos által megálmodott helyiségekben vendégeskedni? Egyébként közvetlenül Semmeringben is megszállhatunk. A Villa Antoinette–et legfeljebb 13 személy exkluzív is kibérelheti medencehasználattal együtt. Az utolsó centig megéri! Innen nem messze kezdődik a semmeringi csodás kilátások útja. Elvezet a húszsillinges kilátópontig, az impozáns Doppelreiter-kilátóig, majd a visszaúton érint néhány semmeringi villát. Pompás kitérő vezet a csaknem útba eső Belvedere szállóhoz, és a Löffler étteremben is kitűnő a konyha. Aki szeretné megnézni, holt tervezgette Carl von Ghega lovag a Semmering-vasút vonalvezetését az Adlitz-árkon keresztül, a legjobb, ha a Semmering-Eselstein túrát választja, vagy megtekinti a Ghega Múzeumot Breitensteinben. Visszaérve a hegyről, betérhet a Villa Daheim üdülőbe, ahol kellemes alpesi környezet és pompás kilátás várja, vagy továbbsétálhat egyenesen a központba, ahol a Landhaus Semmering panzió működik.