„Szívesen megyek le a pincébe a hordók közé.”

Ha kerékpárral fedezzük fel a Weinviertelt, mindenképpen tekerjünk el a "kémény nélküli falvak" mellett. Nézzük meg a Maulavern pincesort!

Josef Diem egész életét szülőfalujában, Zellerndorfban töltötte, és a szőlőművelésnek szentelte. Senki sem ismeri nála jobban a Maulavern pincesor történetét. A Weinviertelből származó, 58 éves férfi a föld alá kalauzol minket, ahol egykor szőlőt préseltek, és ahol ma is fahordókban szunnyad a bor.Kedves Diem úr, Ön több mint 30 éve szőlőtermesztéssel foglalkozik, és egyike azon utolsó zellerndorfi borászoknak, akik a Maulavern pincesor egyik pincéjében tárolják boraikat. Mit jelent az Ön számára a pincesor, mint kulturális érték?

A pincesorok egy letűnt korszak időtálló tanúi. A mi pincénk körülbelül 400 éves, már dédapám is ott tárolta a borát. A harmadik generációban vettem át a borászatot, és néhány év múlva továbbadom a fiamnak, Josefnek. A mi pincesorunk több mint 80 borospincéje közül már csak három olyan maradt, ahol a föld alatt tárolják a bort. A legtöbb borász a feldolgozást és a tárolást hűtőberendezésekkel felszerelt csarnokokba helyezte át, ahol könnyebb dolgozni és higiénikusabb a munka. De én még mindig szeretek lemenni a pincébe a hordók közé, és élvezem odalent a csendet és a nyugalmat. Amikor együtt üldögélünk a pincében a boltozat alatt, az az érzése támad az embernek, hogy egyszerűen megáll az idő.

A föld felett: A festői pincesorokon sétálva is úgy érzi az ember, hogy megállt az idő.

A legtöbb pincesor a falvakon kívül van, mélyutakon épült, és a présházak a partfalak mentén sorakoznak. A házak egyikében sincs lakószoba, fürdőszoba vagy konyha; kizárólag borkészítésre és tárolásra szolgáltak. A házakat nem fűtötték - innen a "kémény nélküli falvak" elnevezés. A Maulavern pincesor kicsit más, egy dombháton helyezkedik el, ezért a pincéket nagyon mélyen a földbe ásták. A mi pincénkhez 40 lépcsőn keresztül lehet lejutni, tehát jó négy méterrel a föld alatt van - de Retzben vannak olyan pincék is, amik akár 20 méter mélyen is a földbe nyúlnak, és egy kb. 20 km hosszú labirintust alkotnak.

A Maulavern pincesor 1,2 km hosszú, az egyik leghosszabb és legrégebbi az egész Weinviertelben. Milyen látnivalók vannak a pincesoron?

A Maulavern pincesor eredeti formájában maradt fenn, szőlőültetvények veszik körül. Más pincesorokkal ellentétben az itteni présházakat nem alakították át lakóházakká, így küllemük alig változott az elmúlt évszázadok során: A falakat fehérre meszelték, a tetőket cseréppel fedték, az ajtókon pedig jellegzetes weinvierteli minták vannak, például csillag, nap vagy rombusz. A pincesor közepén, akárcsak Pillersdorfban vagy Plattban, pihenőhely található, ahol a sétálók, kirándulók és természetesen a kerékpárosok is csillapíthatják szomjukat. A pincesoron három képoszlopot is emeltek egykor, mivel valamikor zarándokút haladt erre. Az utca elején pincemúzeum van, a végén pedig a Rankl-kereszt, amely korábban Zellerndorfban a bíróság épülete előtt állt.

Milyen szőlőfajtákat termesztenek Zellerndorfban?

A zöldveltelini a fő fajtánk, az biztos. Úgy gondolom, hogy Zellerndorfban a szőlők fele veltelini, emellett sokféle fehérborfajtánk van, például Sauvignon Blanc, sárgamuskotály és Chardonnay. A vörösborok közül korábban a kékoportó dominált, az utóbbi években azonban felváltotta a Zweigelt, amit én személy szerint sajnálok. Egyre népszerűbbek itt is az úgynevezett PIWI borok, amelyek gombák ellen rezisztens szőlőfajtákból készülnek. A jövőben minden bizonnyal még nagyobb arányban fognak elterjedni, mivel környezetbarát módon termeszthetők, csökkennek a költségek, és nem olyan munkaigényesek. A pincesor-fesztiválokon is egyre nagyobb a kereslet irántuk.

Ha már a pincesor-fesztiváloknál tartunk: ezek nemcsak a helyi lakosokat vonzzák, hanem sok kerékpárost is, közelről és távolról.

Abszolút! A pincesornak nemcsak kultúrtörténeti, hanem turisztikai jelentősége is van: a hivatalos pincesor-fesztiválokon túl számos présházat használnak heuriger-rendezvényekre és vezetett pincelátogatásra is. Köztudott, hogy a Weinviertel nagyszerű kerékpáros célpont, például a „Weinviertler DAC-Radtour” vagy a weinvierteli pincesor-körtúrák mind a mi pincéink mellett haladnak el. Ha tehát két keréken szeretnénk felfedezni a Weinviertelt, mindenképpen eljutunk Zellerndorfba. A Maulavern pincéiben szeretettel várunk minden kerékpáros látogatót.