Wachau

A Wachau világszerte közismert tartalmas rizlingjeiről. De ugyanennyi figyelmet érdemel a Duna-völgyi Zöld veltelini, a chardonnay és a sárga muskotály.

Ausztria borvidékeinek leghíresebbike hihetetlenül rafinált és elegáns fehérborait nem csupán a borászok nagyszerűségének, hanem az egyenesen ideális természeti előfeltételeknek is köszönheti.

A kulturális világörökség része, egyben kellemes hangulatot árasztó táj – ez a Wachau, a Melk és Krems közötti szűk Duna-völgy. 1350 hektáron, részben teraszos műveléssel, elsősorban zöld veltelinit és rizlinget termesztenek. A „Steinfeder”, „Federspiel” és „Smaragd” kategóriák a wachaui borok természetességét jelölik. A Waldviertel fennsíkjáról érkező hűvös szelek a kék Duna hőszabályozó hatásával párosulva zamatot és eleganciát, a déli irányból érkező pannóniai áramlatok erőt és telítettséget kölcsönöznek a wachaui boroknak.

UNESCO Kulturális Világörökség és „Best Historic Destination”
Ausztria egyik legelbűvölőbb borvidékének izgalmas a keletkezéstörténete. A jégkorszak utáni időkben a hegyek szélárnyékában homokrétegek rakódtak le, amiből egyrészt a mai lösztalaj, másrészt a meredek lejtőkön a gföhli gnejszgránit alakult ki. A Duna is megtette a magáét azzal, hogyan lerakta a homokot, a sódert és a hordalékot. A wachaui borvidék markáns látványát e geológiai jelenségek, valamint a „tájgondozó” emberek által a meredek lejtőkön létrehozott teraszok határozzák meg. A több száz éves, igen látványos teraszokon termesztett szőlőből világhírű borok készülnek. A látogatót azonban nem csupán a számos nagyszerű bor, hanem a kontinens egyik legszebb tája is elkápráztatja. A Wachau az UNESCO Kulturális Világörökség része, a National Geograpchic pedig 2009-ben a melki bencés apátsággal együtt a „Best Historic Destination in the World” címmel tüntette ki.

 

Borút Wachau