Bor, művészet és sárgabarack: Krems an der Donau

Krems, a kultúra városa legjobb arculatát mutatja – inspirálja a szellemet és szem-szájnak ingere, ahol kitűnően kikapcsolódhatunk.

Mindegy, hogy egyedül, kettesben vagy egy csoporttal utazunk-e: Alsó-Ausztria ötödik legnagyobb városát mindenképp érdemes felkeresni. Túrautak a természetben, szemrevaló kulturális élet és természetesen számos kellemes hangulatú borozó újra és újra visszavárja a látogatókat.

Kulturális és kulináris élmények a Duna mentén

Minden évben magas színvonalú kulturális rendezvényekkel vonzza Krems a látogatókat: A Glatt & Verkehrt világzenei fesztivál. valamint a legendás donaufestival szokatlan fellépőivel és zeneit programmal nagyban hozzájárulnak a város nyitottságot sugalló hangulatához. Az Imago Dei húsvéti fesztivál különleges hangzást ígér, míg a kulináris és kulturális Alles Marille in Krems rendezvénysorozat időpontját érdemes bevésni a naptárba. Akkor is sok a látnivaló, ha éppen nincs semmilyen fesztivál: Több mint 20 kulturális intézmény sorakozik a „Kremser Kunstmeile” művésznegyedben, mint pl. a 2019-ben felavatott Landesgalerie Niederösterreich tartományi galéria, a Kunsthalle Krems tárlata kortárs művészek időszakos kiállításaival, valamint az egyedülálló karikatúramúzeum, mely nemcsak vicces, hanem elgondolkodtató is egyben. Ideje ellátogatni ebbe a kulturális fellegvárba!

Az óváros és az ínyencek találkozása

A Franz-Josefs-Bahn-vasúttal Bécsből kb. egy óra alatt itt vagyunk. Ellátogatunk Krems jelképéhez, a Steiner Torhoz, majd a sétálóutcán az Obere Landstraßén folytatjuk utunkat. Az óváros főutcája a Simandlbrunnen szökőkúthoz visz. A kőből faragott férfi, aki feleségéhez fohászkodik, minden papucshős jelképeként áll itt, akiket a helyi nyelvjárásban „Simandlnnak” neveznek. Az elnevezés egy bizonyos Simon Handlre vezethető vissza, akit a felesége állítólag elnyomott. Nálunk nincs elnyomás, egyhangúan döntünk úgy, hogy teszünk egy kitérőt a Gozzoburghoz, ahol nemrég nyitott meg a Gozzo by Late, egy nagyon modern étterem. A kilátóteraszról csodás kilátás nyílik az óvárosra.

Árkon-bokron keresztül

Csodás kajsziból készült péksüteményeket és fagyit a Hagmann kávézó és cukrászdában kapunk. Ezt követően egy ingyenes városnézés során a kellemes séta jót tesz az emésztésünknek is. Stein óvárosát szintén ingyenesen megnézhetjük. Vagy várhatunk estig is és részt vehetünk a bámulatos éjjeliőr-városnézésen. Miután a Shop der Volkskultur szuvenírboltban néhány emléktáragyat magunkévá tettünk, szeretnénk többet megtudni a kremsi borról. A Sandgrube 13 wein.sinn boros élményvilágban bizonyára nem marad megválaszolatlan kérdés. A helyi borászok egyébként szívesen ülnek össze a Weinstein Barban, ahol még a borlapot is a jellegzetes kalmukszövetbe öltöztették.  

Kulturális világörökség és egy kis fényűzés

Aki Kremsben szeretne megszállni, az lehetőségek sokasága közül választhat: Legyen a Steigenberger hivatalosan bionak minősülő konyhával és hatalmas luxus wellnessrészleggel vagy inkább a Hutter borászat előkelő vidéki stílussal, szabadtéri medencével a szőlőskertek kellős közepén? Mindkettőbe ellátogathatunk csak egy étkezés kedvéért is és gyönyörködhetünk a csodás kilátásban. A Gasthaus Jell étteremben is jól lakhatunk, ahol a 100 éves cirbolyafenyő-teremben klasszikus receptekből készült finomságokat modern díszítéssel szolgálnak fel. Apropó életkor, hagyomány és örökség: Az UNESCO világörökséghez tartozó Wachau 13 települését összekötő Welterbesteig-világörökség-ösvény első szakasza Kremsből Dürnsteinba vezet. A kilátás innen bámulatos! Már most biztosak vagyunk benne, hogy ide visszatérünk!