Különösen hangulatos adventi vásárok

Három adventi vásárt mutatunk be Alsó-Ausztriában, melyek varázslatos hangulatúak, felejthetetlen pillanatokkal ajándékoznak meg, és megédesítik a várakozást az idei karácsonyra.

Csillogó fények, karácsonyi dalok, kulináris élvezetek és idilli terek - Alsó-Ausztria karácsonyi vásárain varázslatos hangulatban telnek az adventi hetek. Az idén három vásárt mutatunk be, melyek megszépítik az ünnepi várakozást.

December - vannak, akiket az első hó vagy a sütemények illata hangol a karácsonyra. Engem a sok fény és az ünnepi díszek varázsolnak el advent idején. A karácsonyi dalok dallamai, a sült mandula és a forralt bor illata. Ezeket érzem, ha ellátogatok egy karácsonyi vásárra. Számomra a karácsonyi vásárok a karácsony közeledtét hirdetik, különleges hangulatukkal elvarázsolnak, és megédesítik az ünnepi várakozást. Mindig izgalommal tölt el, ha egy adventi vásárban sétálgatok. Sohasem válik unalmassá, hiszen Alsó-Ausztriában az adventi vásárok kínálata óriási. Hamarosan három vásárba is ellátogatok.

Egyébként Claudia vagyok, Alsó-Ausztriában élek, imádom bejárni a szülőföldemet. Útjaim során mindig új és csodálatos helyeket fedezek fel, mint például azt a három karácsonyi vásárt, amelyekről a freets utazási blogomban is beszámolok.

Ünnepélyes első adventi vásár a Schloss Hof-ban.

Az első ünnepi esemény Schloss Hof karácsonyi vására. Az első adventi vasárnapot családommal a kastélyban és a parkjában töltjük. A barokk kastély és az udvarház ünnepi pompában ragyog, sejtelmes fények pislákolnak a téli égbolton. A „Standl”-ban regionális termékeket árulnak, a levegőben kürtőskalács, mandula és méhviasz illata terjeng. Lassan végigjárjuk a vásárt, és rácsodálkozunk a gazdag kínálatra: nagy adventi koszorú, fákon csillogó hókristályok, diótörő vagy rőzséből készült ruha csak néhány közülük. Meglátogatjuk a kecskéket, szamarakat és birkákat a karámjukban, és kiadós simogatással kényeztetjük őket.

Ne hagyjuk ki a kastélyt se, mindenképpen látogassuk meg. A díszteremben egy hatalmas, mézeskaláccsal díszített karácsonyfát láthatunk, és egy karácsonyi kiállítás tájékoztat az adventi szokásokról. Amikor visszatérünk az ünnepi díszben pompázó udvarra, már esteledik. A fejünk fölött a fények úgy ragyognak, mint egy második csillagos égbolt, fúvósok karácsonyi dalokat játszanak. Megbabonázva hallgatjuk, majd még egy utolsó kört teszünk. Most, hogy már teljesen sötét van, a sok fény még jobban ragyog.

Bájos egyszerűség a hadresi adventi találkozón

A hadresi adventi találkozón megtapasztalhatjuk, hogy az adventnek nem kell mindig csillognia. Az első pillanattól kezdve lenyűgöz az egyszerűség és a pincesor különleges hangulata. A présházak kis ablakait rőzsével és gyertyákkal díszítik, az ablakok alatt pedig finomságokkal megrakott asztalok állnak. A nyitott pinceajtók kézművesekhez vagy a hangulatos ülőhelyek felé invitálnak.

Nyirkos időben sétálok Hadresben a pincesoron, és hagyom, hogy magával ragadjon az adventi hangulat. Feldob a présházak bája, a harmonikus díszítések, a karácsonyi énekek és a levegőben szállingózó illatok. Malacsült, forralt sör, füstölt áruk és más finomságok bizony arra csábítanak, hogy meg-megálljak és megkóstoljak egy-egy falatot. Mindenütt nyugalom és meghittség honol. Nincs rohanás, nincs kapkodás, és a bódék tulajdonosai is szívélyesen elbeszélgetnek a vendégekkel. Egyikük rám kacsint és mesél nekem a „giccs tilalmáról”, ami ez az adventi vásár esti hangulatát teljesen egyedivé teszi; és bár valójában már napközben is rettenetesen tetszik, egyet kell értenem vele: Amikor besötétedik, még hangulatosabb lesz a vásár. Számtalan gyertya, fáklya és tűzkosár narancssárga fényében fürdik a pincesor. A fények egyetlen nagy fényforrássá olvadnak össze (a présházakon kívül nem használnak villanyáramot), miközben a házak lassan eltűnnek a sötétségben. Elégedetten állok egy tűzkosár mellett, belekortyolok a forralt sörbe (furcsán hangzik, de finom), és figyelem, ahogy a sötét éjszakába hullanak a szikrák.

Fénytenger a kertben: Advent a Kittenberger Erlebnisgärten látványkertekben

A Kittenberger Erlebnisgärten látványkertekben megrendezett karácsonyi vásárral zárunk, ami kiemelten látványos. Lépésről lépésre haladok a karácsonyra feldíszített tematikus kertekben, kertről kertre járva elvarázsolnak a fények és az ötletes megvilágítások. Feldíszített karácsonyfák, fényalagút, lebegő csillagok, karácsonyi gömbök, tűzkosarak és még sok minden más díszíti a kerteket. A téli természet, a száraz bokrok, magas füvek, csupasz lombhullató fák és a részben befagyott tavak természetes és egyben ellenállhatatlanul vonzó hátterei egy adventi sétának.

Lelkesen barangolom be újra és újra a látványkerteket, újabb és újabb látványosságokat fedezek fel. Ünnepi kívánságokat jegyzek fel a kívánságlistára, nézem a vízi show-t a tónál, megszámolom az égő gyertyákat (már három van) az adventi koszorún, ízlelgetem a sült gesztenyét és kortyolgatok a forró puncsból. Miközben egy rusztikus kályhánál melegszem, néhány hópehely hullik nesztelenül az égből; és bár nem igazán havazik, leírhatatlanul meghitt a pillanat. Amikor besötétedik, és elkezdődik a műsor a színpadon, visszavonulok a csendes, kivilágított kertekbe, és újfent megörülök a több ezer fénynek. Még egy hét és itt a karácsony, gondolom elégedetten, mielőtt hazaindulnék.

Heló, ez vagyok én …

Szeretek utazni, kirándulni, rajongok a fotózásért, szívesen mesélek történeteket, két lány édesanyja vagyok, művészettörténész, ínyenc és természetbarát, Alsó-Ausztria déli részén élek. Az események egy részét 2015 óta a freets-ben írom meg, így rendszeresen beszámolok kisebb-nagyobb élményeimről.

3 kérdést intéztünk Claudiához, a freets nevű utazási blog írójához

#Az advent szeretete számomra ezt jelenti … A karácsonyi ünnepkör hagyományait, a családdal töltött időt, az első havat - otthon vagy a közeli hegyeken.
Ez számomra KÖTELEZŐ az adventi időszakban Sétálni a karácsonyi fényben úszó városokban az utcákon, karácsonyi dalokat hallgatni, süteményt sütni és gesztenyét enni.
Mi melengeti meg a szívemet az adventi időszakban Sétálni a karácsonyi fényben úszó városokban az utcákon, karácsonyi dalokat hallgatni, süteményt sütni és gesztenyét enni.