6 álomszép város advent idején

Kézművesség, kulturális rendezvények és kulináris élvezetek: Az adventi időszak szinte túl rövid Alsó-Ausztria városaiban.

Legyen szó karácsonyi vásárról vagy pop-up standokról, pincesorokról vagy természeti tájakról, termálfürdőkről vagy színházról, az adventi időszak széleskörű és változatos programokat tartogat Alsó-Ausztria városaiban. Jöhet a karácsony!

1. Adventi varázs Kremsben

Akár borra, akár művészetekre vágyunk, Kremsben mindkettőből akad elég. Advent idején az óváros középkori sikátorai karácsonyi világítással, piaci bódékkal, fúvószenekarokkal és kocsikázással kellemes ünnepi hangulatot teremtenek. A dominikánus templom csodálatos főhajójában megrendezett adventi vásáron gyönyörű kézműves termékeket lehet találni, melyek árát jótékony célokra fordítják. Hagyományos karácsonyfadíszeket pedig az ún. „Schlüsselamt”-ban megrendezett adventi vásáron találunk Kremsben. Egy pohár bort vagy forralt bort mindkét helyen érdemes betervezni. Ha van kedvünk egy kis testmozgáshoz, a legjobb, ha téli túrára indulunk Kremsből Dürnsteinbe a Wachau 01 világörökségi útvonalon. A célállomáson egy újabb karácsonyi vásár várja a látogatókat a wachaui advent keretein belül a dürnsteini várnál.

2. Baden FAIRzaubert – különleges advent Badenben

Badenben november 18-tól az „Advent a parkban” karácsonyi vásár ismét a fenntarthatóság jegyében kerül megrendezésre. Ez egyrészt a regionális gasztronómiára és a hulladékelkerülés témájára vonatkozik, másrészt a változó kiállítók pop-up kunyhóinak termékeire is. A Römertherme Baden termálfürdő advent idején igazi kikapcsolódást ígér: A 14 gyógyforrással és különböző medencékkel – például a szabadtéri kénes medencével – ellátott víz- és szaunavilág elfeledteti a karácsony előtti stresszt. Egyébként ez nagyon jól működik egy romantikus téli túrán is a „G'schichten aus dem Wienerwald Wanderweg” (1. szakasz) túraútvonalon, mely a Helenen-völgyön keresztül vezet Badenből Allandba.

3. Hagyományőrző advent St. Pöltenben

A tartományi főváros igazi bennfentes tipp, ha karácsonyi hangulatról van szó. A Rathausplatzon a St. Pölten-i karácsonyi vásár hagyományos kulináris élvezetekre és vásárlásra invitálja a látogatókat. A tervek szerint élő előadások és bábszínház is lesz. Az egész család számára gondtalan estéket kínálnak a városban megrendezett koncertek és színházi előadások, mint például az „Es klopft bei Wanja in der Nacht” a Festspielhausban vagy a „Pippi Langstrumpf” a Landestheaterben.
Inkább felfedezné a régiót? Mit szólna egy karácsonyi kiránduláshoz a Mariazelli-vasúttal? Az „Ötscherbär élményvonaton” az időponttól függően találkozhatunk a Mikulással (és a krampuszokkal) vagy a Jézuskával. Az „adventi panorámakocsiban” pedig teljességében átélhetjük a téli táj látványát, forralt almaborral és parasztfánkkal.

4. A karácsonyi várakozás idején Bécsújhelyen

Négy adventi vásár négy adventi hétvégén – „az új advent Bécsújhelyen” valóban sok mindent kínál. Ez magába foglalja a zenét, gyermekprogramokat és a különböző helyszíneken tartott jótékonysági rendezvényeket, mint például az „advent a dómban” karácsonyi vásárt. A Johannesbachklamm-szurdokban megrendezett karácsonyi vásár sincs túl messze. Itt a sziklák, erdők és vizek mentén található 20 méter magas karácsonyfa, a jászolkiállítás, a kézműves foglalkozások, a látványkovácsműhely és a hagyományos ételek biztosítják a kívánt adventi varázslatot.

5. Meghitt hangulat Retz-ben

A „föld felett és alatt” a mottója a december 3-án és 4-én megrendezésre kerülő retzi adventi vásárnak, hiszen itt a föld felett a főtéren és a föld alatt a retz-i élménypincében is garantált a karácsonyi hangulat. Ehhez hozzájárul a finom puncs és a sült gesztenye, valamint a hagyományos ételek, egy ajándékbolt, a betlehemes kiállítás és egy adventi kávézó is. A Weinviertel présházainak és szőlőültetvényeinek rajongói számára azt a körtúraútvonalat ajánljuk, mely a retzi pincesoron vezet végig. Ha pedig egy kicsit messzebbre szeretnénk sétálni, akkor érdemes ellátogatni Európa leghosszabb pincesorára, a Hadresben megrepedezett adventi vásárra, ahol különösen ünnepi a hangulat. 

6. Adventi hangulat Weitrában

Érdemes feljegyezni a naptárba: December eleje irány a weitrai adventi napok. A karácsonyi vásár az óvárosban, a városháza és a templomtéren, valamint a várban minden adventi igényt kielégít. Az adventi időszakban a hüttefalvakat is meglátogathatjuk, ahol a bemutató hüttékben betekintést nyerhetünk a regionális kézműves termékeket előállításába. A Weitrától nem messze található, télen is különleges állati élmények sem megvetendőek. Mit szólna például egy túrához alpakákkal a Sonnseitnhofnál, egy lovaskocsikázáshoz vagy egy kiránduláshoz szamarakkal a Gasthaus & Ponyhof Holzmühle jóvoltából?