A magaslat mámora az Ybbstali Alpokban

Mindegy, hogy önerőből vagy elektromos meghajtással kelünk-e útra: Az Ybbstali Alpok így is, úgy is megnyerő sokszínűséget kínál a mountain bike-osoknak.

Az Ybbstali Alpok MTB terepei nemcsak roppant változatos pályákkal rendelkeznek, hanem itt az innovációt is nagybetűvel írják.

Bikepark Königsberg pl. a világon elsőként rendelkezik olyan (tányéros) felvonóval, mely mountain bike-ok szállítására is szolgál. E mellett kiváltképp Hollenstein körül arra törekednek, hogy egyre jobban kiépítsék a kínálatot e-bike-ozáshoz – offline és digitális módon is. A Hochkar, a Königsberg és az Yppsitz-Prochenberg körüli terepek pedig elsősorban az e-bike-ozásnak kedveznek.

Hollenstein, Göstling és Lunz között

Összesen kereken 40 MTB-pálya vár arra az Ybbstali Alpokban, hogy felfedezzük – természetesen a kerékpározást kellemesen összeköthetjük kulináris élményekkel is. Hollensteinban a 26,5 km hosszú Kitzhüttenalm-túra (vezetett e-MTB túraként is járható) számít igazi bennfentes tippnek, ahol a fő látnivaló a Kitzhütte. Igazán nehéz útvonalnak a Sonnbrand-Almtour minősül. Hollenstein an der Ybbs főterétől 50 km és 2000 m szintkülönbség meghódításával a Sonnbrand-Alm hüttéhez juthatunk fel. Jóval rövidebb, 18 km hosszú a Göstlingből induló Intersport-Fahrnberger-útvonal, mely a népszerű Siebenhütten-Alm alpesi kunyhóhoz vezet a Königsbergen. További útvonalak a Hochreit-útvonal (melynek Göstling a kiindulópontja és úti célja is), mely mentén a Jausenstation Ablassba térhetünk be egy frissítőre. Az e-bike-osok a Seeblickrunde-útvonalat értékelik nagyra Lunz am See-ben, mely mentén az Almgasthaus Rehberg vendéglőben tarthatunk pihenőt. Nehezebb útvonal, azonban a kilátás miatt mindenképp érdemes teljesíteni az 1100 méteren fekvő Prochenberghüttéhez vezető MTB-útvonalat Ybbsitz-ben, ahol egy kilátóplatform is várja a sportolókat. Végül, de nem utolsó sorban a Lackenhofból és Waidhofen/Ybbs-ből induló útvonalak a természet örömével kecsegtetnek távol a rohanó mindennapoktól.

Pihenés a javából

Az Ybbstali Alpok a változatos-hangulatos hüttéken túl, ahova betérhetünk egy rövid pihenőre, természetesen számos szálláslehetőséggel is rendelkeznek, melyek a Wilde Wunder Card kedvezménykártyát kínálják. Ez utóbbit ingyen biztosítják a résztvevő szállásadók, miután sikeresen lefoglaltuk szállásunkat – a kedvezménykártyával akár 1000 eurót is megspórolhatunk, hiszen 50 úti célhoz és élményvilágba nyújt ingyenes belépést. A hangulatos, vidéki stílusban épült 4 csillagos Hotel Fahrnberger Göstling Lassing nevű területén pl. egy ilyen szállásadó – a „Hüttnspa“ finn cirbolyafenyő-szaunával és egyéb wellness-szolgáltatásokkal, valamint a bio kulinária felüdülés nyújt itt testnek és léleknek. Északi módra szaunázhatunk Göstling an der Ybbs településének központjában is, méghozzá az Ybbstaler Solebad sófürdőtől csupán 300 méterre található Hotel Garni – Pension Scheiblechnerben is. Hagyományos hangulatot pedig az Ablass parasztudvarnál találunk büfével és egy múzeummal a természet kellős közepén egy tájvédelmi régióban a Leckermoos magasláp közelében.

Gasthof Jagersberger Hollenstein/Ybbs-ben kitűnő kiindulópont a terepbiciklizéshez, hiszen közvetlenül a Bikepark Königsbergnél fekszik – egy kerékpárkölcsönzővel együtt. A vendéglő közelében egy fűszerkert is található. Így már sejthető is, hogy a terítéken csakis a régió válogatott alapanyagaiból készült ételek szerepelnek. Csupán 500 méterrel odébb található a négy virágos minősítéssel rendelkező Salcheck parasztudvar csodásan napsütötte fekvéssel.

Szintén rendelkezik vendégszobával a modern, de egyben rusztikus Schlosstaverne Lunz am See az Ybbstali Alpok szívében a kristálytiszta Lunzi-tó közelében. Az étlapon hagyományos osztrák és nemzetközi ételek szerepelnek. Az Ybbstalradweg-kerékpárút közelében, St. Georgen/Reith kis településén a Gulaschwirtin, Ursula Prosini jóvoltából készül Alsó-Ausztria legjobb pörköltje (Ausztriában gulyásként ismert), aki szezonális finomságokat és ínycsiklandozó péksüteményeket is varázsol a tányérra.

Kellemes felfrissülés

Apropó Ybbstal-völgy – az Ybbs folyó számos lehetőséget kínál arra, hogy egy fárasztó mountain bike túra után megmártózzunk és felfrissüljünk. Kellemes fürdőzést kínál nosztalgikus hangulattal a Strandbad Hollenstein strandfürdő, ahol a gyerekek is vígan pancsolhatnak. Az Ybbs folyó menti fürdőben pedig inkább a hidegtűrő vízicsibék fürdőznek, hiszen itt ritkán haladja meg a folyó hőmérséklete a 20 fokot. Aki inkább a meleg vizet szereti, az az Ybbstaler Solebad sófürdőben a legjobb helyen jár. A kellemes hőmérsékletű bel- és kültéri medencékben a víz 32-34 fokos, ahol masszázsfúvókák teszik még élvezetesebbé a pihenést. A tófürdő Lunz am See-ben smaragdzöld vízben teszi lehetővé a fürdőzést lenyűgöző természeti környezetben. Júliusban pedig a Wellenklaenge fesztivál keretein belül a tószínpadon a kultúra rajongói is megtalálják számításaikat.

Túrázás tekerés helyett

Az Ybbstali Alpok egyébként sok egyéb lehetőséget is kínál, ha épp lankadna a bringázási kedv. Kivéltképp a Niederösterreich-Card kedvezménykártyával érdemes felfedezni a vidéket. Pl. a Mendlingtal élményvilágot Európa utolsó még működő faúsztatójával. Roppant látványos a 360 Grad Skytour Hochkar is csodás kilátással a távolba, de érdemes felkeresni a Leckermoos természetvédelmi területet is Göstlingben egy láp-élményösvénnyel. Végül, de nem utolsó sorban ajánljuk a Bruckners Bierwelt sörvilágot, hiszen a látványsörfőzde és lepárló minden sör- és gyümölcspárlatkedvelő szívét megdobogtatja.