Kerekezze körbe Bécset!

Kerékpárral 215 kilométeren könnyen felfedezhetjük Alsó-Ausztria sokféleségét. Útközben vizek, erdők és borok várnak bennünket.

A Bécset körbekerülő Bécsi Erdő körtúra során könnyedén felfedezhetjük a környék kulturális nevezetességeit és természeti szépségeit. A kedélyes kerekezést kedvelők kb. 5 napot szánnak a 220 km-es útra (amelyen alig akad emelkedő), a természet és kultúra szimbiózisának megismerésére.

Bécs körül kerékpározni igazi élvezetet jelent az új Bécsi Erdő kerékpáros túraútvonalnak köszönhetően, amelyen haladva vizek, erdők és borok kísérik utunkat. A kerékpáros körút a vizet követve 215 km-en át megannyi nagyszerű kulturális élmény mellett szép tájakkal is várja a látogatót.

Gondtalan kerekezés: szép útvonal kevés emelkedővel

A szakasz többek között a Duna partján, az egykori hajóvontató utak mentén, valamint a Mariazellbe vezető Via Sacra zarándokúton halad. Útközben ódon kolostorokat, romantikus ártereket, ligetes erdőket, takaros falvakat érintünk, és számos, a kerékpáros vendégekre kiválóan berendezkedett vendéglátóhely hívogat betérésre. A Bécsi Erdő körúton tett biciklitúránk irányát többnyire négy folyó: a Duna, a Traisen, a Gölsen és a Triesting, végül a Wiener Neustadt-i csatorna határozza meg. Ennek köszönhetően egyrészt kevés az emelkedő (valóban csak a negyedik napi szakaszon kell háromszor felfelé tekernünk), másrészt az autóforgalomtól távol halad a kerékpárút.

Víz, erdő és bor

A Bécsi Erdőben a víz, az erdő és a bor a főszereplők. Mindhárommal sokféle formában találkozhatunk a Bécsi Erdő kerékpáros körúton. A víz hű kísérőként szegődik mellénk, jelezve az útirányt, és néhány idilli partszakaszon megfáradt lábunkat is felfrissíthetjük benne. A szakasz végén a gazdag hagyományokkal rendelkező gyógyüdülőhely, Baden fürdőibe térhetünk be. A Duna és a Traisen mentén ártéri erdők szegélyezik az utat, míg Lilienfeld előtt – Ausztria erdőségekben leggazdagabb régiójába érkezve – már előalpesi tűlevelű erdők között haladunk, majd Bécs felé fordulva ismét eredeti természeti szépségüket őrző vegyes erdőségek következnek. A borkedvelők három szakaszon: Klosterneuburgban, a Traisen völgyében és a termálvizek régiójában is meggyőződhetnek a helyi borok kitűnő minőségéről, ha betérnek egy-egy jellegzetes, hagyományos borozóba, amelyeknek sajátságos kultúrája alakult ki e vidéken.

Jó, ha tudjuk:

A túra nincs külön Bécsi Erdő kerékpártúraként kitáblázva. Először kövessük a „bécsi kerékpárutak” jelzést egészen a Duna-menti kerékpárútig, aztán a Duna-menti kerékpárút (EuroVelo 6), a Traisental-kerékpárút (4. sz.) és a Triesting-Gölsental-kerékpárút (42. sz.) tábláit, majd végül a termál-kerékpárutat (EuroVelo 9).

 

 

A kerékpáros útvonalak részletesen

EuroVelo 9, © Niederösterreich Werbung/ Franziska Consolati

EuroVelo 9

Az EuroVelo 9 átszeli egész Alsó-Ausztriát: kerékpáron végigjárva megcsodálhatjuk a tartomány sokszínű arculatát.

Tovább olvas
Traisental-kerékpárút, © (c) Mostviertel Tourismus/schwarz-koenig.at

Traisental-kerékpárút

Szelíd és vadregényes szakaszok, lélegzetelállítóan szép tájak, ízletes finomságok: garantáltan tökéletes túra családoknak és élménykerékpárosoknak.

Tovább olvas