Traisental-kerékpárút

Szelíd és vadregényes szakaszok, lélegzetelállítóan szép tájak, ízletes finomságok: garantáltan tökéletes túra családoknak és élménykerékpárosoknak.

Az idilli, teraszos művelésű szőlők és tágas szántóföldek közt vezető, kellemesen lapos Traisental kerékpáros útvonal St. Pöltent köti össze Mariazellel. Az élményekre vágyók a Traisen mentén kerekeznek Wilhelmsburg, Lilienfeld, Hohenberg, St. Aegyd és Kernhof érintésével, ahol mindvégig számos látnivaló várja az érdeklődőket.

Családoknak tökéletes

A Traisental-kerékpárúton 111 kellemes kilométer várja, 4 szakaszra elosztva a családokat és élménykerékpárosokat. A legkedélyesebb a Duna – St. Aegyd szakasz, különösen, ha a folyó mentén lefelé haladva járjuk meg. Valamelyest sportosabb az út St. Aegydből Mariazellbe. A faáradságért azonban kárpótol a sok idilli, pihenésre és pancsolásra alkalmas hely a Traisen partján. De bejárható az útvonal teljes kényelemben is, ha a sok lehetőség valamelyikét kihasználva autóbuszra vagy vasútra szállunk át. Egyébként majdnem a teljes útvonal az országúttól távolabb, minőségi, aszfaltozott, jól kitáblázott kerékpárutakon halad. Javaslatunk: Feltétlenül iktassunk közbe egy megállót a herzogenburgi apátságnál vagy a ritkaságnak számító teveszínháznál, ahol az állatkertben fehér tigrisek is láthatók (Kameltheater Kernhof mit weißem Zoo).

Érdemes lenne minden kanyar után megállni

A Traisental-kerékpárúton élvezhetjük a dúsan zöldellő mostvierteli tájat, a regionális ízeket. Javaslatunk: Kóstolja végig az étlapot a lilienfeldi Elő-Alpok valamelyik vadételével (Lilenfelder Voralpen-Wild) kezdve, öblítse le egy pohár friss, helybeli gyümölcslével, utóételként pedig válassza a hagyományos házi sajt, a Traisentaler Hofkas’ enyhén fűszeres változatát. (A "Hofkas" elnevezés arra utal, hogy a minőségi sajttermékek St. Pölten, Wilhelmsburg és Eschenau parasztportáin a tej hagyományos, kézi feldolgozásával készülnek. A Traisentaler Hofkas régiójában számos variációval találkozhatunk a frisstől a kenhető, lágy és a keményebb, szeletelhető sajtokig).