WeinWeg Langenlois, © Niederösterreich Werbung/Julius Hirtzberger

Bortúrák

Szőlők és pincesorok között: A legnépszerűbb túraútvonalak szőlőskertek mentén

Romantikus pincesorokon sétálgatni, meghódítani az élvezetek csúcsát, végül a jutalom a lenyűgöző panoráma a szőlőhegyekre. Betérni a borozókba és megismerni a szőlő minden titkát, nemcsak a pohárban, hanem a szőlőskertben is - ilyenek a bortúrák Alsó-Ausztriában.

Alsó-Ausztria nyolc borvidéke nemcsak borairól ismert, hanem kirándulási helyszíneiről is. És mi a legjobb módja egy régió megismerésének? Természetesen testközelből és lépésről lépésre. Ezért összefoglaltuk a legszebb boros tematikájú túraútvonalakat pincesorokon és szőlőskerteken keresztül, valamint kilátópontokhoz és borozókhoz.

# Kamptal: WeinWeg útvonal Langenlois

Egy ősi útvonal a régió idilli szőlőültetvényeit és kertjeit járja be, miközben izgalmas információkat tudhatunk meg a szőlőtermesztésről. Ezenkívül a WineWeg útvonalon látványos tárgyak és kóstolóállomások – ún. borszéfek - találhatók, amelyek pihenésre és kóstolásra invitálják a kirándulókat. Tippünk: kérjen kóstolószettet és kulcsot! A biztonságos hazautazáshoz csak néhány lépés a langenloisi vasútállomás.

# Carnuntum: VIA.CARNUNTUM

„Minden út Rómába vezet” - tartja a mondás. Mindenesetre a VIA.CARNUNTUM három túraútvonala 70 km hosszan vezet az ókori rómaiak nyomai mentén, az egykori római területen, Carnuntumon keresztül. A Bécs és Pozsony közötti régióban római kori leletek, borútvonalak és a múlt történelme fedezhető fel. A borok szerelmeseinek különösen ajánljuk a VIA.VINUM útvonalakat. A tömegközlekedés sem lehetne egyszerűbb. Utazási tippünk: Bécsből vonattal Kittsee állomásig, ahonnan egyszeri átszállással Postbus buszjárattal érhető el a cél.

# Weinviertel: A sólymok és a pincemacskák nyomában

A legnagyobb borvidéken természetesen rengeteg boros tematikájú túrázási lehetőség van. Tippünk: Legyen a sólyom a kísérője a „Kis sólyomrepülésen”, és túrázzon 7 km-t a Poysdorf melletti Falkenstein látnivalóihoz, pihenőhelyeihez és történeteihez. Hollabrunnban egy újabb állati főszereplő vár. A látogatók Sitzendorf pincesorának 24 izgalmas és ízletes állomásán a pincemacska nyomába eredhetnek. A változatos körút különböző pincéken keresztül vezet, így közelebbről is megismerhető a régió - és a kóstolóállomásokon található finom borok. Utazási tippünk: Hollabrunn állomásról rendszeres vonatjáratok indulnak. Három perc séta után máris elérjük a pincemacska útvonal első nyomait.

# Wagram: Túrázás Fels am Wagramban

Három túraútvonal vezet Fels am Wagramon keresztül, amely a mintegy 800 hektáros termőterületével Ausztria harmadik legnagyobb bortermelő települése. A terület a szőlőskertek és pincesorok közötti túrán is kiválóan megismerhető. A túraútvonalak legmagasabb pontjain csodálatos kilátás nyílik a Tullnerfeldre. Tipp: Fels am Wagram helytörténeti múzeumában (tel. +43 2738/200 10) és a pincesorokon tartott vezetett túrák során (tel. +43699/10 00 61 79) számos további információt szerezhet a sokszínű borvidékről!

# Traisental: A dugóhúzó tematikus útvonal

A Traisental egy olyan borvidék, amely mind tájképi, mind borászati szempontból messzire tekint. Az Ahrenberger és az Eichberger pincesorok borászai a kedvelt Hauersteig túraútvonal legmagasabb pontján egy kilátót állítottak fel, egy dugóhúzó alakút, a bor, a hangulat és az élvezet szimbólumát. Kirándulási tippünk: Ha a Nussdorf-Traisental őstörténeti múzeumot szeretné meglátogatni, jobb, ha a „Szent Jakab útról az Időjáráskereszthez” nevű útvonalat választja. Ez a 8,5 kilométeres útvonal idilli erdőkön, szőlőültetvényeken és gyümölcsösökön keresztül vezet közvetlenül a múzeumhoz, és természetesen díjnyertes borozókhoz, ahol Traisental DAC borok is találhatóak.

# Termálrégió Bécsi-erdő: Badenből Thallernig

A Bécsből vonattal könnyen megközelíthető, több mint tíz kilométer hosszú bortúraútvonal az első bécsi vízvezeték útvonalán halad a Bécsi-erdő jól ismert bortermelő településein keresztül. Baden, Pfaffstätten, Gumpoldskirchen és Thallern településeit egész évben megtekinthetjük. Különösen szeptember elején érdemes idelátogatni, amikor a termálvidéken a Genussmeile nevű rendezvényt tartják.

# Wachau: Wachau világörökség útvonal

A Wachau világörökségi útvonal a Dunától északra és délre 180 km hosszan, szalagszerűen húzódik a Wachau UNESCO világörökségi terület 14 települése között. A szőlőtőkék mellett és a szőlőültetvényeken keresztül a túrázó a csomagszállítással, a panorámapadokkal és a Dunára nyíló kilátással a szabadság élményét élheti át. Az odajutás is egyszerű. Wachauban sűrű tömegközlekedési hálózat van. Dőljön hátra és gyönyörködjön az elsuhanó táj szépségében!

# Kremstal: Távtúraútvonal Kremstal-Donau

Krems borvárosa körül a Duna mindkét partján a Wachau borvidék folytatásában húzódik a Krems-völgy. A túrázók paradicsoma, amely tömegközlekedéssel könnyen megközelíthető, és egy hosszabb túrázásra invitál. A Kremstal-Duna távtúraútvonal 100 km-en és 15 szakaszon keresztül ötvözi a túrázást a borral és a kulturális élvezetekkel. Az útvonal csúcspontjai közé tartozik a csodálatos göttweigi apátság, a Senftenberg vár romjai, a boros élményvilágok és borvendéglők, valamint Krems városa a maga kulturális kincseivel és kulináris kínálatával.