Élmények ősszel, a bor jegyében

A jól végzett munka, bicikli- vagy gyalogtúra után az ünneplésen a sor: elérkezett a hagyományos szüreti mulatságok, népszokások és az első borkóstolók időszaka.

Ínyencek számára a legszebb évszak az ötödik: az alsó-ausztriai „Borősz”. A borkultúra az egész tartományban régi népszokások, varázslatos ünnepségek és finom borkóstolók révén elevenedik meg.

A legélvezetesebb évszak

A korareggeli friss, nedves levegőt délre felmelegítik a simogató napsugarak. A szőlők sárga és vörös színben pompáznak. Testestül-lelkestül érezzük, miként fészkeli be magát a nyárutó a megkapó alsó-ausztriai tájba. A helybeliek gyakran emlegetik egyetlen szóval ezt az időszakot: „Weinherbst”, hiszen a bort ilyenkor nem csak szüretelik és préselik, hanem ünneplik is.

Sokszínű élvezetek ősszel, a bor jegyében

A borősz egy csokorba köti a bor élvezetét, a régi hagyományokat, a kulináris élményeket és az őszi táj szépségét. Számos alkalmat kínál a borral történő közelebbi ismerkedésre:

  • A pincesorokon rendezett mulatságok a borok romantikus otthonaiba csalogatják a látogatót Alsó-Ausztriában
  • A bor előfutárát köszöntik az ún. murci-mulatságok (Sturm-Feste) – mifelénk Sturm-nak, azaz murcinak nevezik a fehér vagy kékszőlőből préselt mustot, amelynek alkoholos erjedése éppen elkezdődött
  • A borkeresztelőkön és szüreti ünnepségeken régi szokások elevenednek meg
  • A szőlőskertek közti gyalog- vagy kerékpártúrák során összekapcsolódik a mozgás és az élvezet

 

Borősz rendezvények