Hegymászás Alsó-Ausztriában

Számos hegymászó iskola segít abban, hogy kezdőként is biztonságosan éljük át a hegymászás örömeit, ill. haladóként tökéletesítsük technikánkat.

Milyen jó is volt gyerekként fára mászni és mindenféle akadályon átmászni! Manapság is felemelő érzés egy látszólag meghódíthatatlan akadályt a puszta kéz és láb erejével, a test és a lélek összjátékával meghódítani és kitűzött célunkat teljesíteni. Annak érdekében, hogy sértetlenül térjünk vissza kalandos túránkról, számos különböző lehetőséget találni itt arra, hogy miként jussunk fel biztonságosan szellős magaslatokba.

Hegymászó tanfolyamok mindenkinek

Annak érdekében, hogy biztonságosan próbáljuk ki a hegymászást, érdemes részt venni egy tanfolyamon egy falmászó teremben vagy egy hegymászó iskolánál. Előzetes tudás nélkül egyszerűen túl kockázatos kipróbálni ezt a sportágat. A kültéri sportolás szakértője, Hannes Rottensteiner vezette Freakline az egyik olyan hegymászó iskola a Bécsi Alpokban, amelyhez fordulhatnak a hegymászás iránt érdeklődők. Az iskola kínálata a kortól és tudásszinttől függetlenül igénybe vehető mászótanfolyamoktól a vezetett magántúrákig terjed. Az osztrák Alpesi- és Hegyszövetség (Alpenverein-Gebirgsverein) által üzemeltetett Alpinschule Peilstein a Peilsteinon, mely egy igazi hegymászó eldorádó, a Hohe Wandon, a Raxon, ill. Dürnsteinban a Wachauban kínál hagyományos alapkurzusokat, ill. alapkurzusokat olyan hegymászóknak, akik másztak már teremben, valamint kiegészítő képzéseket és tanfolyamokat tiniknek és családoknak.    

Mászás, ha esik, ha fúj

Ha az időjárás épp nem kedvezne, akkor a Klettercenter NÖ-Süd mászócentrum vagy. A Waldviertelben a Kletterhalle Zwettl mászóteremben, ill. a Boulderwandban Hornban gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt kínálnak mászótréninget.

Mászóparkok kicsi kúszó-mászóknak

Szédítő magaslatok várják a látogatókat az Erlebnispark Rosenburg mászóparkban a Waldviertelben. Kalandos kihívásokról különböző kötélpályák és hidak gondoskodnak, valamint levegőben lógó alagutak és repülés a fák között a Flying Fox pályán. A Hamari-mászóparkban sem fog unatkozni senki. Itt 10 mászópálya, 70 állomás és két 400 méternél is hosszabb Flying-Fox-átcsúszópálya adja meg az adrenalinlöketet. Feltehetően az ún. Pampers Pole igényli a legtöbb bátorságot a „Move Your Mind“ alpesi mászóparkban Puchberg am Schneebergen. Egy lecsupaszított, egyedül álló fáról kell a bátor hegymászóknak egy vágódeszka nagyságú, kb. 15 méter magasan lévő platformról hátrafelé belevetniük magukat a mélybe. Mi mást is mondhatnánk erre: három, kettő, egy és száguldás!