Nyár a Kamp völgyében – úgy, mint hajdanán

Hűvös vízbe lógatva lábunkat, gondolataink még a kastélyparki irodalmi estén járnak. A Kamp-völgy, kulturális és kulináris érdekességei, zöldellő tája és a piros-fehér-piros fürdőházak már 1900 óta elbűvölik a látogatót.

A Kamp völgye császárok és királynék kedvence, az arisztokrácia liblingje, varázslatos szegleteivel, hűvös erdeivel és üde rétjeivel 1900 körül a legkedveltebb nyári kikapcsolódás-célpontok közé számított. Elég távoli ahhoz, hogy az ember a mindennapokat maga mögött hagyja, de mégis közeli, hogy egy ugrással a strandon teremhessen. De figyelem: Aki csak egy pillantást is vet a sokszínű kulturális programajánlatra, biztosan maradni akar.

A Kamp-völgy villái, kulturális ékkövei és gyógyfürdői.

Az ember oda vágyik, ahol kitűnő a konyha, virágzik a művészet, örökzöld erdők ölelik körbe a fürdőket, és szívesen marad is, hogy a környék kincseit felfedezze. Az ismert gyógyüdülőhely, Gars am Kamp és környéke dicsekedhet a legszebb Kamp menti villákkal. Egy nagyvilági kor tanúi, amikor a kisasszonyok fiatalurakkal flörtöltek, egy Kamp menti séta alkalmával a természeten kívül számos közös vonást is felismertek egymásban. Gyakran jutott szerelmük a csúcspontjára, az oltárhoz Paul Troger angyalai és szentszobrai alatt az Altenburg benedekrendi apátságban. A szerelem ünnepléséről szól a rosenburgi reneszánsz kastély is. Most is lehet itt házasodni – de ragadozómadár-bemutatóban is gyönyörködni. Aki magasabbra vágyik, annak a szomszédos mászóparkot ajánljuk. Egyébként ezeket és még sok egyéb kiránduló célpontot a Niederösterreich-CARDdal ingyenesen meg lehet látogatni.

Ha Gars-tól dél felé indulunk, igazán frissítő, sőt valódi retró élményben lehet részünk. Történelmi Kamp-völgyi fürdők várnak ránk, mindenekelőtt a bájos, műemléki védelem alatt álló Plank am Kamp-i strandfürdő, amely már száz éve nyújt felfrissülést testnek és léleknek. A gyerekek boldogan fagyiznak a piros-fehér-pirosra festett fürdőházaknál. A kabinházak, a Kamp csillogó víztükre és a tágas napozók egyedülálló kulisszát alkotnak. Akire rátör az éhség, bizalommal fordulhat a Bachmann-család strand heurigeréhez. Mit parancsol, bárányvirslit, juhsajtot vagy házi füstölt szalonnát?

Néhány faluval távolabb fekszik Schönberg. A régi kovácsműhely, az „Alte Schmiede“ csodás keveréke egy galériának, múzeumnak és vinotékának, ideális hely arra, hogy a legszebb túrákat megtervezzük – például az erdei tanösvény vagy inkább a szőlőhegyi tanösvény mentén? A Kamptal-Schönberg Natúrparkban gyönyörködhetünk a legszebb kilátásban. Felfrissülést nyújt a folyó menti tanösvény, nagyobb kihívás a Trude Marzik út. Szinte mindegyik útvonal érinti Mollands-ot, ahol a Weinbeissereiben a tányér és a pohár mélyére is érdemes nézni. Aki tovább kíván gyalogolni, a Weinweget követheti a nedves réten keresztül, borral feltöltött hűtőtáskával a következő célpontig, ami a Weinerlebniswelt LOISIUM Langenlois felé.

Konyha, képzőművészet és kellemes zene.

A nyári kikapcsolódás ugyanolyan lényeges eleme ma is, mint hajdanán a helyi élelmiszerek fogyasztása. És erre a legjobb hely a Waldviertel. Császári ízélményt nyújtanak a Schönberg am Kampból származó grossaui nemes konzervek vagy éppen a Langenlois-i Andrea Gillinger Eingemachtes & Eingelegtes nevű ételkülönlegessége. A diendorfi Robert Paget sajtüzem a réten legelő vízibivalyaival és a hűtőpulton fekvő legfinomabb termékeivel várja a látogatókat és ez a program összeköthető a Daniel Spoerri Múzeum megtekintésével is. Langenlois-ban péntekenként 6:45 és 11:00 óra között van hetipiac. Piaci tippünk: Doris Wasserburger saját készítésű pékárui! Szintén Langenlois-ban megtekinthető a LOISIUM Wine & Spa Resort is, ahol a formatervezés és a borkultúra együtt élvezhető. Vagy inkább az Ursin-házban szeretne pihenni és kóstolgatni a Kamp-völgyi borokat – hm, legyen inkább mindkettő együtt, ugye? Akkor vegyünk ki egy szobát, például a Vierzigerhofban, közvetlenül a szőlők mellett, vagy a régió egyik legjobb vincellérénél, Bründlmayer heurigerében (feltétlenül rozét rendeljen!), ahol meg is lehet szállni. Langenlois-ban a napot kiválóan el lehet búcsúztatni a Steinschaden heurigerben Saubergben vagy a Nastl heurigerben is. A sarkon a gyermekekre vár egy kulturális tipp: Ritter Rost lép fel a Kittenberger élménykertben Schilternben – ami önmagában is nagy élmény! A felnőttekre pedig a Langenlois-i kastély ünnepi játékai a Gartensommer Niederösterreich in Langenlois und Schiltern rendezvény keretében.

Aki Langenlois-ban jár, mindenképpen tegyen egy kitérőt Krems an der Donauba, sétálgasson a művésznegyedben vagy vegyen részt egy élvezetes csónakázáson, miközben a Duna felett hűvös szellő lengedez. Krems-től nincs messze Senftenberg, ahol a hónap második szombatestéjén a Schlapf'n Wirt zenei törzsasztalt rendez. A romantikus lelkületű nyaralók Gneixendorfban akadnak szerencséjükre. A minden képzeletet felülmúló romantikus kastély, a Wasserhof, amely valaha Ludwig van Beethoven testvérének tulajdonában volt, igazi látványosság. Az első emeleti háromablakos sarokszobában maga a mester is többször megszállt. A kastélyhoz tartozó egykori hombár szeptemberben, Beethoven születésének 250. évfordulóján egy lenyűgöző koncertsorozat helyszíne lesz. Aki több napra érkezett, kényelmes szállást foglalhat a Cobaneshofban.

A Kamp-völgyi Sommerfrischem, nyári kikapcsolódás ragyogó befejezése lehet a Grafenegg kastély és a Wolkenturm bástya meglátogatása. A historizmus és a futurizmus találkozik itt a jelenkorral: a kastély és parkja, a 19. századi lovasiskola és természetesen a lélegzetelállító szabadtéri színpad, ahol augusztus 14-én kezdődik a Grafenegg fesztivál.