Turistaházról turistaházra a Raxon

Reichenau an der Rax és Payerbach ideális kiindulópont számos csodaszép kilátással és pompás ízekkel kecsegtető túrához, kiránduláshoz.

A Rax méltán sorolható a Bécsi Alpok legszebb részei közé. De nemcsak a panorámaparadicsom kínálta kilátás jelent élvezetet, hanem a turistaházak is. Alább elmondjuk, melyeket ajánljuk leginkább, hol lehet megszállni és milyen további élmények várnak még Önre.

Reichenau an der Rax: Ínyencportya turistaházról turistaházra

A Reichenau an der Rax környékének legszebb túrái mind a Raxseilbahn kötélpályától indulnak. Idefent a turistaházról turistaházra járás a legkedveltebb „sportág“ (a helybeliek csak „Hüttenhüpfen”-ként emlegetik) – ami nem is csoda a sok kiváló turistaház láttán. A mi favoritunk a hosszabb kétnapos túra. A Berggasthof Raxalpe fogadótól, amely napozóterasszal és szálláslehetőséggel is rendelkezik, az Ottohaus és Neue Seehütte turistaházak érintésével a Habsburghaus-hoz vezet utunk, ahol kellemesen megszállhatunk éjszakára, és egy kis szerencsével pompázatos naplementében is gyönyörködhetünk a Raxon. Családoknak különösen ajánlható a rövid túra. A Berggasthof Raxalpe fogadótól az Ottohaus és Neuen Seehütte turistaházakhoz kirándulunk, ahol feltétlenül meg kell kóstolni a fatüzelésű kemencében készült szaftos sertéssültet és a házi készítésű túrós rétest, mielőtt visszatérünk a völgybe. Ajánlott látnivaló: Az Ottohaus turistaház mellett 4.000 m²-es alpesi kert terül el. Aki a völgyben szeretne megszállni, annak ajánljuk a Raxalpenhof hotelt, amely elbűvölő fűszer- és gyógynövénykerttel is büszkélkedhet. A Payerbachba vezető úton rövid kitérőt tehetünk a Schloss Wartholz kastélyhoz. Maradásra invitál az egykori császári villa idilli parkjával, ahonnét nagyszerű kilátás nyílik a Rax-hegységre. A régi kastélykertészetben elegáns kávézó működik.

Payerbach: Látnivalók ínyenceknek

Payerbach önmagában is megér egy utazást. Az UNESCO világörökség-listáján szereplő semmeringi vasút, a Semmeringeisenbahn is megáll az ódon állomáson, de úgyszintén különleges látnivaló a Schwarza folyó 13 ívből álló viaduktja. Javaslatunk: Feltétlenül keresse fel a Vinodukt-ot (a Schwarza viaduktjában berendezett vinotékát), kóstolja meg a Bécstől Triestig terjedő különféle tájegységek borait – mindazon régióból tartanak néhány fajtát, amelyeket a vasútvonal érint. Sok ínyencségből válogathatunk a Jakobi-Markt nevet viselő termelői piacon, ahol minden hónap első szombatján regionális termékeket árusítanak. Ha megtöltöttük hátizsákunkat friss elemózsiával, két kedvenc túránk közül választhatunk kedvünkre valót: Az egyik az igazi regionális konyhával rendelkező Naturfreundehaus Knofeleben turistaházhoz vezet, ahol újabb pecsétet gyűjthetünk, és kellemes szállást is kínálnak éjszakára. A másik úticél az Adolf Loos építész tervezte Looshaus szálloda és étterem, amely rövid, mindössze  2 órás  családbarát túrával elérhető. Az étterem impozáns, két emeletnyi magas egykori nappalijában érdemes megkóstolni a kreuzbergi pisztrángot vagy a vadspecialitásokat, miközben a Rax és a Schneeberg lélegzetelállító látványát élvezzük. A völgyben egy további, kellemes pihenésre hívogató szálláslehetőséget ajánlunk Önnek: a Semmeringi vasúttal egyidőben épült Hotel Payerbacherhof szálloda bioszaunával, jacuzzival és relaxációs részleggel várja vendégeit.