Ybbstali hegycsúcsok

Smaragdzöld víz, pompás panorámák és hamisítatlan vendégszeretet: a Mostviertelben egyszerűen otthon érezzük magunkat.

Akár a Tejutat fürkésszük az éjszakai égbolton, vagy erdei ösvényeken barangolunk: Lunz és Göstling tudja, mivel bűvölje el vendégeit. Nem csoda hát, hogy gyakran visszatérünk – és minden alkalommal újdonságokkal vár bennünket ez a régió.

Lunz am See: A természet smaragdzöld színjátéka

Látta már a Tejutat és mintegy 7.000 csillagot az égbolton? A Göstling közelében található Ybbstalerhütte turistaházban még erre is lehetőség nyílik. A turistaház ugyanis a Wildnisgebiet Dürrenstein Természetvédelmi Területen fekszik, amely a fényszennyezéssel legkevésbé érintett területek közé tartozik egész Ausztriában. Remek lehetőség, hogy meg is lehet szállni éjszakára itt, 1.343 méterrel a tenger szintje felett. Nemcsak a természet kedvéért javasoljuk, hogy az autóról lemondva gyalog tegye meg a  felfelé vezető utat Lunz am See-től, útközben ugyanis 2 vízeséssel találkozhat: az egyik a 60 m magas Ludwig-vízesés, a másik pedig a „Brüllenden Stier“ („bőgő bika“) elnevezésű földalatti vízesés. Mielőtt 1.878 m magasságban elérnénk a bámulatos panorámájú Dürrenstein-csúcsot, a legendás Obersee természetes tó mellett haladunk el, onnét pedig nincs már messze az Ybbstalerhütte turistaház, amelynek szimpatikus vezetője, Inge Wurzer személyesen fogadja a vendéget.

Aki nem szeretne a hegyen éjszakázni, annak ajánljuk az idilli, 3 tavat összekötő túrát 3-Seen-Tour (útvonal: Lunzer See–Mittersee–Obersee). A két vízesés ekkor is keresztezi utunkat, ugyanúgy, mint az ingó tőzegmoha, amely filcszerű hálós réteget alkot, és ha rálépünk, inogni kezd. Ajánlatunk: Szálljon meg a lunzi Ferienhaus Hinterbreiteneben vendégházban; az épület egy óriási virágos rét közepén álló, régi, magányos erdészház, amelyben panorámás szauna is található! Nincs messze a Lunzi-tó sem, amely ideális a fürdőzést és csónakázást kedvelőknek, akik előnyben részesítik a tó smaragdzöld vizét a gyalogtúrával szemben. Habár: lehetőleg a víz szerelmesei se hagyják ki a tó körüli túrát! Feltétlenül tegyünk kitérőt Gamingba is, ott lehet megcsodálni a régió cseppkőbarlangját (Ötscher Tropfsteinhöhle), amelyben bámulatos kőalakzatok várják a látogatót. A barlang csak vezetéssel látogatható, rendszeresen van német nyelvű vezetés, idegen nyelvű vezetést előzetes bejelentkezéssel lehet kérni.

Göstling an der Ybbs: Csúcsra fel, völgybe le

Egyik legkedvesebb göstlingi turistaházunk az ÖTK Schutzhaus Hochkar, ahol kedélyes szállás és a helyi konyha remekei várják vendéget. Ajánlatunk: A turistaház környékén tehető gyalogtúrák izgalmasabbak, mint a felfelé vezető út. Ezért tartalékoljuk erőnket a csúcsra, a Hochkarra, de arra haladtunkban tegyünk egy kis kitérőt a lélegzetelállítóan szép, függőhíddal ellátott 360° Skytour Hochkar kilátóhelyhez, vagy barangoljuk be a fantasztikus dagadóláp, a Hochmoor Leckermoos területét.

Aki szívesebben táborozik a völgyben, annak jó szívvel ajánljuk Lassingban a 4* Hotel Hotel Fahrnberger szállodát. A Hochkar lábánál található, 700 éves fogadó turistaház-stílusban kialakított, változatos fürdőrészleggel rendelkezik, ahol különböző masszázsokat és ayurveda-kezeléseket is igénybe vehetünk. A mendlingtali szállodától nem messze található a közép-európai legrégibb faúsztató rendszere körül kialakított élményvilág, az Erlebniswelt Mendlingtal, amely feltétlenül megér egy látogatást.

Közvetlenül Göstlingben kiváló szállást kínál a 4* Gasthof Mandl-Scheiblechner szálloda. A szívélyes, családias fogadó gyorsan belopja magát a szívünkbe pompás hal- és vadételeivel, mielőtt aludni térünk, hogy erőt gyűjtsünk a következő napi kihívásaihoz.