Frissítő nyári történetek a Bécsi-erdőből

Császárok kedvenc helyei, Beethoven 9. szimfóniájának „szülőhelye“ és más izgalmas élmények várják a Bécsi-erdőben. Ideje mindezt felfedezni.

A k.u.k. Bécsi-erdő nyári audienciára invitál. A császár mindig szívesen tartózkodott ezen a vidéken, Bécs kapui előtt. És személyes találkozóra hívta Ludwig van Beethovent. A Bécsi-erdő várainak hűvös falai között szórakozott a műértő társaság. Ma is ugyanolyan szívesen jönnek ide. A kikapcsolódásra és a természet felfedezésére vágyók is. A zene szerelmesei és az ínyencek egyaránt.

Fürdés művészi környezetben és a nyaraló Beethoven.

A Bécs melletti Baden bei Wient nem véletlenül császárvárosként is ismerik. Itt hűsölt a finom társaság és kellemes órákat töltött hangulatos nyáresti hangversenyekkel. Ahol csak Ferenc József császár megjelent, a művészet és a kultúra is otthonra talált. Badenre ez mind a mai napig érvényes. Nem csupán a Beethoven évben, de persze leginkább akkor. Hiszen Ludwig van Beethoven 1804-ben ide menekült a városi hőség elől és vidéki kúrán vett részt. Végül Ferenc császárnak, számos főnemesnek és egyéb műpártolónak is bemutatták. Ma a Rathausgasse 11. számú ház, ahol több éven át nyaralt, Beethoven-házként működik, ami egy múzeum, ahol minden Ludwig Van mítoszáról szól. A badeni Kaiserhausban lépett fel a mester. Ma is tartanak itt magas színvonalú koncerteket éppúgy, mint különleges vezetéseket és rendezvényeket. Egy körsétautat is szenteltek Beethoven emlékének. Ez a badeni strandnál kezdődik és a Beethoven-kő mellett elhaladva gyönyörű kilátópontokhoz és romantikus romokhoz visz.

Aki a városban sétálgat, biztosan útba ejti a La Gacilly fotófesztivált. Hét kilométer hosszan díszítik az egész várost azok a nagyméretű képek, amelyek a „Keleten a helyzet sokat változott“ című témát fejtik ki. Ez az arisztokráciának is tetszene! Baden különleges város, tele műalkotásokkal. Európa legnagyobb szabadtéri fotófesztiválja 2000 képet mutat be, július 14-től október 26-ig tekinthető meg.

Ugyanúgy érdemes meglátogatni az Arnulf Rainer Múzeumot is. Önmagában is látványosság, de a története legalább ugyanannyira figyelemre méltó, hiszen az egykori Frauenbadban, az egykor legelegánsabb fürdőben kapott helyet, ahol a császárral is lehetett találkozni. A Frauenbad nem volt női fürdő, nevét az 1811-ben lebontott Frauenkirchéről kapta, amelynek a helyén emelték. Igazi múmia, római leletek, valamint a gyógykezelésekkel és a szőlőtermesztéssel kapcsolatos anekdoták fogadnak a Rollettmuseumban, amely külső megjelenésében is varázslatos látványosság. Sok egyéb helyszín mellett mindkét múzeumot ingyenesen meg lehet látogatni a Niederösterreich-CARDdal. Csakúgy, mint a római fürdőt. A pompás főépület Siccardsburg és Van der Nüll építészek mesterműve. Ők voltak a bécsi Operaház építészei is. Mindenképpen megér egy látogatást!

Az izgalmas Vöslau és élvezetes környéke.

Badent és Bad Vöslaut sok túraútvonal köti össze. Különösen szép közülük az 1. bécsi vízvezeték menti út, amely a kiváló kilátóhelyeken kívül ugyanilyen vendéglőket is érint. Mint Badenben, úgy Bad Vöslauban is újra népszerűségnek örvend a vidéken töltött nyár hagyománya, ahogyan az a nagykönyvben meg van írva. A gazdagok és a szépek nyomai mindenütt megtalálhatók. A legjobb példa erre bizonyára a vöslaui termálfürdő. Itt stílusosan átélheti az ember az ásványdús víz élményét történelmet idéző jellegzetes házikók sorai között, amelyek az operaház páholyaira emlékeztetnek és tágas napozó területekre nyílnak. A kulturális élményt 2021-től újra a széles körben kedvelt felolvasások és egyéb rendezvények képviselik. Itt nemcsak a víz, hanem a bor is természetesen fontos szerepet kap. Térjünk mindenképp be Hawlik Schlemmereckjébe és tájjelegű vinotékájába, hogy ízlelőbimbóinkat felkészítsük a körutazásra.

Ugyanilyen ízélmények várnak ránk a Freigut Thallern körút mentén is, amely az egykori Thallern kolostornál, Gumpoldskirchenben kitűnő tájjellegű vinotékával kezdődik. Ez a különleges élvezetek tárháza! Földi mennyországot ízlelhetünk meg a heiligenkreuzi Klostergasthofban is. Ugyancsak történelmi környezetben részesülhetünk ilyen élvezetben a heiligenkreuzi cisztercita apátságban, a sparbachi naturparkban pedig a természet nyűgöz le.

A nagy szerelmi történetek helyszínén.

Végül térjünk vissza a tiszta romantikához. A felfrissítő laxenburgi kastélyparkba, amely piknikezni és csónakázni hív. Egykor itt töltötte mézesheteit Ferenc József császár és felesége, Sisi. A lányuk, Gisela itt jött a világra 1856-ban, Rudolf pedig két évvel később. A koronaherceg és belgiumi Stefánia mézesheteinek is ez volt a színhelye. Igen, a laxenburgi kastély csak úgy sugározza magából a szerelmet és az eleganciát. Nem messze innen, a szép Helenen-völgyben egy lélegzetelállító műemléke, a mayerlingi vadászkastély egyben az Osztrák-Magyar Monarchia történetének egyik legsötétebb fejezetére emlékeztet: itt lett öngyilkos Rudolf herceg és a 17 éves Vetsera Mária.

Az élet írja a legizgalmasabb történeteket. És a Bécsi-erdő sok ilyet mesél. Ha választani kell Baden és Bad Vöslau számos szállodája és egyéb szálláshelye közül, van néhány egészen különleges tippünk: a Gabrium Maria Enzersdorfban, az elegáns Refugium Hochstrass és a festői schönaui vadászkastély. Három olyan intézmény, amely évszázadok óta lenyűgözi a vendéget.