Túrázás kilátással , © Max Mauthner

Túrázás kilátással

Szabadon, mint egy madár: Ilyen érzés Alsó-Ausztria kilátóinál lenni, melyek csodás panorámával várnak.

A felhők felett mintha lebegnénk: A távolba nyúló táj látványa, a hegymenet és az a kellemes érzés, hogy megérkeztünk, mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a lélek megpihenjen. A kérdés ugyanis nem az, hogy mit nézünk, hanem hogy mit látunk. Ezért összegyűjtöttük a legkülönlegesebb kilátóhelyeket a traisentali kilátótól a Jauerling panorámájáig.

A Bécsi-erdő csúcsra hág

A Peilstein bizonyára az egyik legszebb sziklás kiemelkedés a Bécsi-erdő déli részén. A Peilsteinhausnál a legmagasabb ponttól (716 m) csupán néhány méterre található egy kereszt a meredek sziklafal peremén. Egy kis emelkedő vezet dél felé, ahol lélegzetelállító sziklafalak mentén haladunk csodás kilátással a Gutensteini Alpok felé.

Látvány, mint egy képeslapon és fényképre kívánkozó panoráma

Wiener Alpenbogent, vagyis a Bécsi Alpok hegyvonulatát nem véletlenül szokás a „Paradies der Blicke” névvel illetni, mely a csodás kilátásra utal. Számos kilátópont hívogat itt arra, hogy megpihenjünk. Tippünk: Érdemes belenézni a „Wiener Alpen-Viewer” látcsőbe, mely minden oldalán tükröződik a táj és így teljesen új fényben jelenik meg az. Nosztalgikus hangulatú a 20 schillinges kilátó és a vasút is, mely egykoron az említett bankjegyen díszelgett.  

Csúcstalálkozó a Leiser Berge Natúrparkban

A „Steppenrasen mit Aussicht“ elnevezésű túraútvonalon az oberleisi kilátótoronyról gyönyörű a körpanoráma a Weinviertel tájára, mely szántóin, erdeiben és mezőin már az újkőkorszakban is gazdálkodtak. A szántóföldek szinte geometriai pontossággal terülnek el a lágyan lankás dombok lábainál. Jó idő esetén nyugatra egészen az Alpokig ellátni a Schneeberg és az Ötscher csúcsaival, északra pedig még Morvaország is látszik.

Amikor egy ezres csúcs hívogat a Felső-Waldviertelbe

Hamisítatlan és mindenhol sziklák: Így jellemezhetnénk a Waldviertel csodás természeti látnivalóit a legtalálóbban. Moorbad Harbachnál, ahol számos túraútvonal kereszteződik, ott található a Nebelstein (1.017 m), egy látványos sziklaformáció, mely jellemző a Waldviertelre. Tippünk: Térjen be a Nebelsteinhüttébe egy frissítőre és élvezze a gyönyörű panorámát. Ha szerencséje van, a távcsőben még az Alpok csúcsai is feltűnhetnek!

Ahol egy dugóhúzó nyújt káprázatos kilátást

A Traisental borvidéken található a 15 méter magas kilátó, mely dugóhúzó alakú – a bor, a kedélyesség és az ízek szimbóluma. A 330 méteres magasságból a Duna árterétől egészen a Weinviertelig, valamint Tullnerfelden át a Kamptalig ellátni. Tippünk: Látogasson el az ahrenbergi pincesorra és térjen be a hagyományos heuriger-borozók egyikébe.

A világörökség nyomában

A legmagasabban fekvő dűlőkhöz (Trenning dűlő) és a Jauerlingre, mely a legmagasabb hegy a Duna mentén, a wachaui világörökség-ösvény ötödik szakaszán juthatunk fel. 915 méter magasról, a Naturparkhaus teraszáról a legszebb a kilátás a Dunára és a híres Spitzer Graben völgyszorosra.