Flussradeln in Niederösterreich, © schwarz-koenig.at

Folyó menti kerékpárutak

Kerekezzünk folyópartokon és hagyjuk magunk mögött a hétköznapokat.

Ha arcunkon érezzük a víz felöl fújdogáló szellőt és szinte közvetlenül a bringanyeregből ugorhatunk a frissítő hullámokba, akkor szinte biztos, hogy Alsó-Ausztria valamelyik folyó menti bringaútján kerekezünk. Alsó-Ausztria számos vízparti kerékpárútja tökéletesen megfelel egy rövid vagy akár hosszabb biciklis túrának. A folyók pedig teljesen természetes módon határozzák meg ezek nyomvonalát. A folyamok mentén, szinte érintetlen árterekben a bringázók újra és újra megpihenhetnek közvetlenül a vízparton.

A Duna menti kerékpárút, a bringautak zászlóshajója

A Duna menti kerékpárúton a megfáradt lábak számos pihenési lehetőségre lelnek, mint pl. Melk apátsága vagy a római kori Carnuntum városa, ahol szívesen szállunk le egy pihenő erejéig. A meleg hónapokban pedig számos fürdőzési helynél mártózhatunk meg a hűsítő vízben. Luberegg szabadstrandja a Duna leghosszabb természetes strandja, ahol a legkisebb kerekezők homokvárakat építhetnek, míg a nagyok a túra további részét tervezhetik meg. Weitenegg természetes fürdőtavánál, mely közvetlenül a várromok alatt található, szintén beiktathatunk egy frissítő pihenést. A számos komp egyikével pedig könnyedén átkelhetünk a folyón, pl. Dürnsteinnál a Rossatz-Arnsdof strandhoz a Duna déli partján.

Folyó menti bringázás tágas vidékeken át

A Duna menti kerékpárútról számos további, folyó menti útvonalra térhetünk át. Ybbs an der Donau településétől délre az Ybbstal-kerékpárút a vadon morajló Ybbs mentén Lunz am See-ig, az Ybbstali Alpok szívéig halad. Az útvonal 2,5 km-en érinti az „Ofenloch” nevezetű természeti látványosságot, egy hasadékokkal és szakadékokkal tarkított sziklás szurdokot, mely kizárólag biciklivel szelhető át. Krems an der Donau városában indul a Kamp-Thaya-March-kerékpárút, ahol az ottensteini mesterséges tó, a Thayatal Nemzeti Park és a nyáron kellemesen hűvös weinvierteli pincesorok biztosítanak kiváló lehetőséget arra, hogy megpihenjünk. Waidhofen an der Thaya-ban egyszerűen ráfordulhatunk a Thayarunde-kerékpárútra, ahol javasolt megállni az idilli fekvésű erdei strandnál Groß Siegharts-ban. Szintén a Duna mentén, Traismauer településében indul a Traisental-kerékpárút, mely Herzogenburg és St. Pölten között közvetlenül a Traisen folyama mentén halad. A folyó itt is számos strandolási lehetőséget nyújt egy kis felfrissüléshez.

Alsó-Ausztria legszebb folyó menti kerékpárútjainak áttekintése

Traisental-kerékpárút, © (c) Mostviertel Tourismus/schwarz-koenig.at

Traisental-kerékpárút

Szelíd és vadregényes szakaszok, lélegzetelállítóan szép tájak, ízletes finomságok: garantáltan tökéletes túra családoknak és élménykerékpárosoknak.

Tovább olvas