Piestingtal-kerékpárút

Panorámaparadicsom, művészet és kultúra találkozása: az élvezetes útvonal vadregényes, legendás tájakon keresztül tárja elénk a biedermeiert idéző völgyet.

A közvetlenül az EuroVelo 9-hez csatlakozó Piestingtal kerékpáros útvonal Markt Piestingtől vagy Sollenautól indul Gutenstein, ill. Rohr im Gebirge irányába. A sportosabbak ugyanis a szakaszt kicsit megtoldva felkapaszkodnak a nehéz emelkedőn a „Haselrast“ hágóra, mielőtt – mintegy jutalomként – megcsodálnák a szépséges panorámát. Az út mentén árterek, árnyas pihenőhelyek és keskeny kavicsos folyópartok invitálnak pihenésre.

Gyerekekkel az élményekben gazdag biedermeier völgyben

A kedélyes, csodaszép Piestingtal kerékpáros útvonal Sollenaunál csatlakozik a termál útvonalhoz (EuroVelo 9), és emelkedő hiányában egészen Gutensteinig ideális családok számára is. Végig aszfaltozott úton haladunk a vadregényes Piesting folyó partján, szemet gyönyörködtető árterek, dúsan zöldellő rétek és idilli falvak között. A jól kitáblázott útszakaszon néhány pavilon nyújt bepillantást a biedermeier kor (1815-1848) világába.

A költők, muzsikusok, festők völgye

Nem csoda, hogy az idilli Piestingtal már számos művészt - többek között Ferdinand Raimundot, Johannes Brahms-t és Friedrich Gauermannt – remekművekre ihletett. Egymást követik a lélegzetelállító látképek, a sok vár és kastély megannyi legendát őriz, s jelentős kultúrtörténeti emlékek sorakoznak az út mentén.

Érdemes néha megállni útközben!

Elárulunk Önnek két, kevesek által ismert tippet: Az egyik a gutensteini Régi Mesterségek Múzeuma (Waldbauernmuseum Gutenstein), ahol 13 műhelyben nyerhetünk bepillantást az egykori szénégetés, zsindelykészítés és más mesterségek rejtelmeibe. Feltétlenül kitérőt kell tenni a Myrafälle vízesésekhez is, ahol a természet lélegzetelállító színjátékkal kápráztat el bennünket. A napot egy vendéglői vacsorával tehetjük teljessé, vagy beiktathatunk egy megállót a számos pihenőhely valamelyikén.