A Duna frissessége a Wachauban

A Wachauról csakis ódákat lehet zengeni. A legjobb borok, a legszebb dunai strandok és a legizgalmasabb történetek fogadják itt a látogatót. Nem csoda, hogy az egész régiót az UNESCO Kulturális Világörökség részévé nyilvánították.

A Wachau olyan hely, ahová minden ember ma is vágyik. Nem meglepő, hogy mennyi mítosz, legenda, történet és film kötődik ide, játszódik itt. Sem az, hogy az egész régió a Kulturális Világörökség része. A táj ideális helyszíne egy nyári kikapcsolódásnak vagy ínyenctúrának. A kanyargó Dunát zöld árterek kísérik, ahol egymást érik a természetes strandok. Ideje egy új korszakot nyitni.

Nyár a Duna bal partján.

Amilyen régiek a történetek, a várak, a kastélyok és a festői települések a Duna mentén, annyira újak a nyár kínálta lehetőségek a Wachauban. Hol is lehetne jobban megmerítkezni a kultúrában vagy egy teste-lelket gyönyörködtető hajótúrát tenni? Krems an der Donau mindkettőre ideális hely. A város és környéke egy hajókázás során megtekinthető – a művészet és a kultúra nyomában bejárhatjuk a kremsi kultúrnegyedet és meglátogathatjuk az alsó-ausztriai Landesgalerie-t, vagyis a tartományi műcsarnokot is. Az impozáns építmény, a Bernhard und Stefan Marte neves építészeti iroda műve összetéveszthetetlen jelét adja a magas művészetnek, sokkal inkább szobor, mint épület. Benne a 3.000 m2 kiállítótér, a tágas, fényben úszó boltíveknek köszönhetően mintha egy másik világban üdvözölné a látogatót.  Nagybetűkkel olvasható az épületen: „Ha művészetről van szó, az az egészet jelenti.“ Ez itt teljes mértékben meg is valósul. Kremsre egy másik, de legalább ilyen művészi szépségű pillantást vethetünk a Donauwarte Krems-Egelsee-ről. Még látványosabb, ha hőlégballonról tekintünk le. Ilyen légies magasságokba emelkedő kirándulásban a finom társaságnak már 1900-ban is része lehetett. Aki Kremset inkább a Duna felől kívánja látni, ehhez a tematikus hajóutat kínáló BRANDNER, MS Mariandl vagy a DDSG Kék Duna hajóját választhatja. Apropó Mariandl… A régi  szülőföld-filmeket természetesen mind a romantikus Wachauban forgatták. De az idők megváltoztak. Ennek ellenére a Wachau szépsége napjainkban is egyedülálló kulissza. A víziutat kerékpározás vagy gyalogtúra során is igénybe vehetjük. Számos komp- és hajózótársaság kínálja szolgáltatásait. Szilárd talajjal a lábunk alatt legalább egyszer kukkantsunk be a kremsi borászokhoz a Sandgrube 13–ba. Így alkothatunk róla igazán képet, mit is jelent valójában a wachaui nyár életérzése.

Elragadó Duna menti kisvárosok és a folyami romantika.

Dürnstein óvárosa, amelyre a gótika, a reneszánsz és a barokk is rányomja a bélyegét, bizonyára népszerű volt az egykori nemesség körében is – olyan romantikus, olyan gyakran került vászonra. Dürnsteinben is van egy festősarok, ahol a tájképfestők korábban állványaikat felállították. Régen is volt és ma is van itt bőven vászonra kívánkozó téma. Maga a rövid túraút  Dürnstein várának romjaihoz is ilyen. Egyébként Dürnsteinben született a legendás wachaui „laberl“, az a búza-és rozslisztből készülő péksütemény, amelyet Ausztria határain túl is széles körben ismernek. A Schmidl pékség ma is az eredeti recept szerint süti. Nincs ennél jobb harapnivaló, amit az ember egy kellemes dunai hajókázásra magával vihet. Különösen elegáns a Donau-Taxi-Wachau–val utazni helységről helységre Dürnsteinből kiindulva. De maradhatunk a festői kisvárosban is, ahol a városképen az apátság kék tornya uralkodik, és a csodálatosan szép Kuenringer-fürdőben a minden vegyi anyagtól mentes, 900 m2-es medencében lehet hűsölni.

Weißenkirchenben újabb látnivaló fogad: egy erődtemplom. A szószéket díszítő négy evangelista szobrára néma megilletődéssel pillantunk rá, majd megengedünk magunknak egy fagylaltot a weißenkircheni homokos strandon. Megnézhetjük a willendorfi Venus másolatát is. A kis duci hölgyet Krisztus előtt 27.500 évvel faragták. Egyértelmű bizonyítékát adja, miért tartozik a Wachau Ausztria legrégibb kultúrtájai közé. A Willendorfba vezető útról Spitz-nél letérve felkereshetjük a vörös tornyot. A városfal hét bástyája közül ez az utolsó, amely fennmaradt. A városka központjától 20 percnyire áll. A folyó mentén felfelé Emmersdorfban taláható a leghosszabb természetes strand. A vízerőmű építésekor egy „Duna-tavat“ (víztározót) hoztak létre, amely fürdésre, sportolásra és más szabadidős tevékenységekre is alkalmas. Ez a fürdőzéses kirándulás jól összekapcsolható a Luberegg kastélyban tartózkodással, ahol hűvös falak között lehet élvezni a langyos nyáréjszakát.

Kultúra a Duna jobb partján.

A Melki apátság lélegzetelállító látványa, a barokk építészet remeke, amelyet a 18. század első felében Jakob Prandtauer tervei szerint emeltek, a Wachau egyik jelképe, szintén az UNESCO Világörökség része. Az apátság belsejében a sok festmény és freskó szinte valószerűtlenül gyönyörű – különösen a márványterem, a könyvtár vagy a messze elnyúló apátsági kert. A Duna völgye fölé egy további műemlék is emelkedik: Aggstein várának romjai is gazdagítják a programkínálatot. Itt a látogatót rég elmúlt időkbe csábítják vissza. Egy saroknyira, a Dunkelsteini-erdőben a Ferdinand-torony feledhetetlen kilátást kínál Rossatz-ra, Dürnsteinre, Loibenre, Steinre és Kremsre egészen Göttweigig. Aki távolabbra szeretne jutni, annak ott a Rossatz-i panorámaút, hogy bejárja a kajszibarackot termő vidéket. Majd benn Rossatz-ban a Rossatz-Arnsdorf-i Duna-strandon frissülhet fel, közben felpillantva elvarázsolja az idilli Dürnstein látványa.

Úton a Duna mentén.

Ha nem is magában a Wachau szívében, hanem a szélén szintén üdítő pillanatok és kirándulások várnak ránk. Ott áll őrt például a csodálatos Artstetteni kastély, amely Ferenc Ferdinánd trónörökösre és hitvesére Hohenbergi Zsófia hercegnőre emlékeztet, akik 1914-ben Szarajevóban merényletnek estek áldozatul és itt találtak végső nyughelyre. Valamivel tovább, Maria Taferl búcsújáró helyen nem csupán a bazilika tesz mély benyomást a látogatóra, megindító történeteivel, hanem az innen feltáruló kilátás is a Duna völgyére. Igazi képeslapra kívánkozó látvány. A Fájdalmas Miasszonyunk plébániatemplomban bőven láthatunk hálaadó és segítséget kérő táblákat, amelyeket csodás gyógyulások köszöneteképpen, illetve reményében írtak. A régi történetek után frissebb élményeket kínál a Schachner szálló, a helység első és legrégebbi épülete, amelynek teraszáról sokszor megfestett kilátás tárul fel. De betérhetünk az "Arany Oroszlánhoz" címzett fogadóba és élvezhetjük az ottani kellemes hangulatot is.

A Wachau másik végén, nem messze Krems-től, a göttweigi bencés apátság császári traktusának múzeumában lenyűgözően gazdag barokk pompát élhetünk át. Itt megcsodálható például a monumentális császári lépcső Paul Troger 1739-ből származó mennyezetfreskójával vagy a hercegi és a császári termekkel, ahol évente időszakos kiállításokat rendeznek az apátság művészeti gyűjteményének bemutatására. Mivel az apátság egy magas kiemelkedésen áll, messziről is jól látható. Nem csoda, hogy 2000 óta ez is az UNESCO Kulturális Világörökség része.

Nádtengernyi élmény.

Művészet és kultúra, vonzó tájak, felfrissülés és … csupa élvezet. Ezek vidéken töltött nyár 21. századi összetevői. És ha egy vidéknek vannak ászai az élvezetek terén, akkor a Wachau az, a borok és a kajszibarack otthona. Ideális előfeltételek egy kóstolóhoz. Egy folyó menti sétához egy borásszal. A séta- és borkóstoló túrák Weißenkirchenből indulnak és a kóstoláson kívül szakmai ismereteket is nyújtanak. Erre egyébként nagyon kellemes hangulatban a legendás heuriger-borozókban is lehetőség van. Például Jochingban a Höllmüller pincészetben vagy Oberloibenben az Urbanushof pincészetben. Gyümölcsfák árnyékában különösen jól esik a bor Rührsdorfban a Polz pincészetnél, azonban sokszorosan kitüntetett minőségű cseppeket szolgálnak fel Leo Alzinger pincészetében Unterloibenben is. Igazi történelmi hangulatot élvezhetünk a Prandtauerhof étterem – Holzapfel pincészetben a kényelmes Arkadenhofban, ahol stílusos környezetben meg is lehet szállni. Aki egy nap alatt több borászatot is meg szeretne látogatni, örömmel tapasztalja majd, hogy a WeinGenuss.Taxi.Wachau pincészetről pincészetre szállítja.

A császári ízlésnek is megfelelő konyhaművészetet nyújtja Mauternben a neves Landhaus Bacher vagy Wösendorfban a Hofmeisterei Hirtzberger. Polgáriasabban lehet étkezni a Krems-i Jell fogadóban, Rührsdorfban a Landgasthaus Esslben vagy éppen a Spitz-i Prankl fogadóban. És ha valakinek egy borozóban vagy vendéglőben eltöltött este után nem akaródzik hazamenni – hiszen szívesen tartózkodik tovább is a Wachauban – természetesen van néhány ötletünk arra is, hol szállhat meg. Ilyen például a Boutiquehotel „Das WeinSpitz“ und Weingut Donabaum vagy az ad vineas Gästehaus Nikolaihof, ahol a kiváló borokon kívül saját természetes kozmetikumok is vásárolhatók.