Élmények az Ötscher körül, © Michael Liebert

Tippek utazáshoz: 48 óra az alpesi Mostviertelben

Az Alsó-Ausztria délnyugati részén fekvő Mostviertel roppant sokszínű:

Északon a táj lankás, zöld és termékeny, míg délen a hegycsúcsok tengerszemek és völgyek fölé magasodnak. Amilyen sokszínű a táj, olyan széles a kínálat a szabadidő eltöltésére is. A spektrum az alpesi magasságokban tett túráktól a völgyben szerzett szórakoztató élményeken át a kulináris meglepetésekig terjed.

Mindegy, hogy családdal, barátokkal vagy partnerünkkel szeretnénk-e nyaralni a Mostviertelben - mindenki számára van vonzó program. Ha esetleg napközben különböző szabadidős tevékenységeket folytatunk, este azért újra együtt lehetünk: a kastélyétteremben, a tóvendéglőben vagy a hagyományos fogadóban.

Annak érdekében, hogy emlékezetes legyen a Mostviertelben eltöltött idő, összeállítottunk egy kis válogatást az úti célokról, amelyek garantálják az élményekkel teli hétvégét. Indulás előtt volna még egy jó tanácsunk: Érdemes tovább is elidőzni a Mostviertelben, vagy újra visszatérni. 48 óra valószínű nem elég ahhoz, hogy mindent megtapasztaljunk. Ha ugyanis jól érezzük magunkat, túl gyorsan repül el az idő.

Jó tudni

A WildeWunderCard kártyával ingyenesen vagy kedvezményes áron (a tömegközlekedés, például a Mariazellerbahn is benne van) átélheti az alpesi Mostviertel összes vadregényes csodáját. A WildeWunderCard kártyát ingyenesen állítja ki a szállásadó a tartózkodás idejére.

Itt jó megszállni

Sokféle szállástípus közül lehet választani: hagyományos JUFA-szállodák, falusi szálláshelyek, tágas apartmanok, kiváló 4 csillagos szállodák. A Mostviertelben a szálláslehetőségeknek nincsenek határai! Itt megmutatjuk a szállások teljes választékát.

Első nap: Az Ötschertől délre

Első változat: Mindazoknak, akik hegyekre, természetre és pihenésre várnak

Délelőtt: Az Erlaufseetől a Gemeindealpe csúcsáig
Aligha kezdődhetne szebben a reggel: A türkizzöld Erlaufsee partjától indulva a Lindenhof mellett haladunk el az Erlauf forrásához, ahol egy varázslatos meseerdőben vezet utunk. Leküzdjük a Brachalmra vezető meredek kapaszkodót és jutalmul az Ötscherre nyíló mesés kilátás tárul elénk. Ezt követően érjük el a Gemeindealpe 1626 m magas csúcsát, és betérünk a Terzerhaus étterembe.

Délben: Csúcsérzés kilátással
A Terzerhaus étterem (amely Mitterbachból ülőfelvonóval is megközelíthető) napozóteraszán tájjellegű specialitásokat és a környező hegyek egyedülálló panorámáját élvezhetjük

Délután: Legurulunk Mitterbachba
A középső állomásra gyalog vagy ülőfelvonóval lehet feljutni. Innen mountaincarttal egy 4 km-es utat tehetünk meg lefelé kacskaringózva Mitterbachba.

Második változat: Mindazoknak, akik szórakozásra, akcióra és kikapcsolódásra vágynak

Délelőtt: EIBL Jet: A nap izgalmasan indul
Alsó-Ausztria egyetlen, minden időjárási körülmények között használható szánkópályája, a Türnitz melletti EIBL Jet garantálja, hogy akciódúsan kezdődjön a nap. Élményt nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Számtalan meredek kanyaron, hullámon és ugratón keresztül gurulunk le a völgybe. Ennyi akció és adrenalin után javaslunk egy kitérőt a közeli Valentino fagylaltozóba. Majd tovább indulunk Annabergre, a következő kalandra.

Délben: Ebéd egy hüttében a hegyekben
A 4 üléses Hennesteck ülőlifttel – alternatívaként a legrövidebb úton gyalogosan (kb. 1,5 óra) – vagy a Herzerlwegen (kb. 2,5 óra) érkezünk meg az Anna-Alm hüttébe, ahol páratlan a kilátás az Alpok előhegyeire, valamint kiadósak, háziasak az ételek, frissek a sütemények.

Délután: A völgybe suhanunk 120 km/h sebeséggel
386 méter szintkülönbség, 1356 méter távolság és 120 km/h csúcssebesség - olyan érzés, mintha repülnénk a Zipline-nal a Hennesteckből a völgybe.

A változatos programok után késő délután újra együtt

A kristálytiszta Erlaufseenél
Visszatérve a völgybe, megjutalmazhatjuk magunkat azzal, hogy megmártózunk a hűsítő vízben. A festői Erlaufseenél lazíthatunk, tehetünk egy romantikus hajókirándulást vagy fogyaszthatunk egy frissítő fagylaltot a strand büféjében.

Este: Kulináris finálé Wienerbruckban
A wienerbrucki Ötscher-bázis látogatóközpont nemcsak az Ötscher-Tormäuer Natúrpark számos túraútvonalának kiindulópontja, hanem megfelelő hely arra is, hogy a mozgalmas napot lezárjuk. A fantasztikus fekvésű Seegasthaus vendéglő idilli környezetben kínál kulináris élvezeteket, miközben a nap lassan eltűnik a horizonton.


Második nap: Az Ötschertől északra

Első változat: Mindazoknak, akik hegyekre, természetre és pihenésre várnak

Délelőtt: Pallókon a magaslápon át
A Leckermoos természetvédelmi területét és annak sajátos növényvilágát leginkább egy túra során fedezhetjük fel Göstlingből Hinterecken keresztül a Hochreit-fennsíkra, majd tovább a Hochtalba. A Dürrenstein vadregényes területén egy idilli élménytúra vezet a lápon keresztül, ahol sokat megtudhatunk a magasláp kialakulásáról, különleges tulajdonságairól, de sebezhetőségéről is.

Délben: Harapnivaló a Jausenstation Ablassban
A Göstlingbe visszafelé vezető úton elhaladunk a 300 éves Ablass tanya mellett, ahol a farm saját marha- és báránykülönlegességeit, kemencében sült kenyerét, majd desszertként egy laktató Bauernkrapfent, vagyis egy helyi fánkot is megkóstolhatunk.

Délután: Kalandos Hochkar
Göstling házi hegyén: Kezdők, családok és gyermekek számára a Bergmandl klettersteig tökéletes bevezetést nyújt a klettersteigok világába. Aki nagyobb kihívásra vágyik, annak a Heli-Kraft klettersteig a megfelelő út a Hochkar csúcsára. A meredek vaslétrától kezdve a szédítő kilátáson át a szabadon lebegő kötélhidakig minden megtalálható a kínálatban. Ha még szebb kilátásra vágyik, látogasson el a 360°-Skytour kilátóhoz a Hochkar hegyi állomásánál.

Második változat: Mindazoknak, akik szórakozásra, akcióra és kikapcsolódásra vágynak

Délelőtt: Fapallókon Göstlingben
A Mendlingbach-patak mentén egy lenyűgöző szurdokvilágon keresztül sétálhatunk, amely betekintést nyújt Közép-Európa utolsó még működő faúsztatójába. Tanulságos és szórakoztató túra az egész család számára, amelyben biztosan nem fogunk csalódni. További tipp: Vegyen részt egy faúsztató bemutatón.

Délben: Ebéd a Herrenhausban
A Mendlingtal-völgyben található egykori Herrenhaus kastély ideális hely a túra utáni feltöltődésre. A saját tóból származó friss pisztrángot különösen ajánljuk. Desszertnek mennyei házi süteményeket kínálnak.

Délután: Íjászat vagy sófürdő
Különleges élmény várja a látogatókat Lackenhofban az ülőlift völgyállomása mellett: A Weitentalban található 3D íjászpálya egy ritkás, meglepetésekkel teli bükkös erdőn keresztül vezet. Tipp: A tapasztalatlan íjászokat képzett vezetők irányítják az erdőben. Ha az időjárás nem kedvező, a göstlingi Ybbstaler Solebad 34 fokos meleg sós vizében pihenhetnek a kirándulók, míg a gyerekek a kígyócsúszdán hancúroznak.

A változatos programok után este újra együtt

Este: Schlosstaverne étterem a Lunzi-tónál
Még ha néha nehéz is a búcsú, aligha lehetne szebb, mint Lunzi-tónál: A tóból származó sügér, kiváló bio borok és még sok más várja a látogatókat a Joschi's Schlosstaverne étteremben.