Gemeindealpe

Aki kedveli az akciót, annak kedvence lesz a Gemeindealpe. A túrázók felejthetetlen emelkedőket és lejtőket fedezhetnek itt fel.

A Gemeindealpe csodaszép kilátásával és vad lejtőivel kápráztatja el a látogatót, hiszen a a mountaincart és a hegyi roller szerelmeseinek igazán sok alkalma nyílik az akciózásra a kristálytiszta Erlaufsee mellett, a festői Mitterbachban.

Természetesen kristálytiszta

Az Ötscher-Tormäuer Natúrpark kellős közepén, 1626 méter magasan fekszik a Gemeindealpe. A túrázók kedvenc kiindulópontja Mittelbach am Erlaufsee, ahol a kristálytiszta víz fürödni csalogat, pecázni vagy búvárkodni egyet, miközben a parton a nyugágyrendszeren pihenhetünk meg. A fantasztikus kulisszát, csak a hegycsúcs látványa múlja felül.

Bátraknak és zenekedvelőknek

A Gemeindealpén nem csak fölmászni, de leereszkedni is érdemes. Gyalog vagy lifttel érhetjük el a Terzerhaus és a nagyvonalú panorámateraszt a maga lélegzetelállító kilátásával, a Gesäusétól egészen a Schneebergig. Mountaincarttal és hegyi rollerrel erdei utakon suhanhatunk lefelé, azután felfrissülhetünk az Erlaufseeben. Tippünk: a Vándorok muzsikája (Wanderbaren Gipfelklaenge) program minden évben szabadtéri koncertekkel várja a hegyek szerelmeseit.

Kalandvágyók tele

A Gemeindealpe Alsó-Ausztria legnagyobb hóparkjával és legmeredekebb, 70%-os lejtőjével télen is várja a kalandra vágyókat. A száguldozás után a hegyek szerelmesei szívesen térnek be a Wirtshaus zum Bäreneckbe, hogy a helyi finomságok elfogyasztásával kapjanak új erőre.

Gemeindealpe: a szerkesztőség ajánlatai

Az Ötscher vidéke

Ezek a látnivalók és panorámák várják Önt az Ötscheren, amit a mostvierteli hegyek atyjának is szoktak nevezni.

A Mostviertelben jártunk, megmásztuk az Ötschert és a Gemeindealpe-t, hogy beszámolhassunk Önnek élményeinkről, tapasztalatainkról. Számos tippet gyűjtöttünk össze, melyek hasznos információt, segítséget jelenthetnek a vidám szórakozás, a kalandos túrák során, akár Annabergből, Wienerbruckból vagy Mitterbachból kelünk útra.

Vorderötscher – az Ötscher előnyúlványai: Ausztria Best of Österreichs Grand Canyon

A Mostviertel jelképe, az Ötscher fantasztikus panorámákkal és az Ötscher-Tormäuer Natúrpark csodálatos állat- és növényvilágával örvendezteti meg a látogatót. Rendszerint meglepődik, aki megtudja, hogy a Natúrpark a maga 170 km2-es területével nagyobb, mint egész Liechtenstein. Ennek megfelelően rengeteg látnivalóval és élménnyel lehetünk gazdagabbak a Natúrpark központjában és környékén: Naturparkzentrum Ötscher-Basis Wienerbruck. Most azonban kezdjük vendéglátói ajánlatunkkal: A Naturparkzentrum Ötscher-Basis központ éttermében feltétlenül meg kell kóstolni az annabergi juhsajtot, az útra pedig tankoljunk fel egy-egy üveg Erzbräu sört. Az Ötscher-bázison előzetes bejelentésre vezetett túrákat is kínálnak a természetet jól ismeri szakemberek vezetésével. Aki mégis egyedül vágna inkább útnak, a Schutzhaus Vorderötscher turistaházat tűzze ki célul. Az oda vezető út a Stierwaschboden erőmű mellett halad el, és az Ötschergräben impozáns szurdokain keresztül a Mira- és Schleier-vízesésekhez vezet, ahol rácsodálkozhatunk a természet hihetetlen erejére. A nyugalmas környezet ugyanakkor kiválóan alkalmas az ellazításra. Megérkezés után érdemes az éjszakát fenn tölteni a hegyen, élvezve a Schutzhaus Vorderötscher minden tekintetben kedélyes hangulatát. A helyi finomságok fogyasztása közben talán még egy-egy büszkén lépdelő zergét is megpillanthatunk.

Gemeindealpe: Kényelmesen fel a hegyre, szédítő sebességgel a völgybe

Aki a Vorderötscheren tölti az éjszakát, másnap mindjárt meg is hódíthatja a szomszédos Gemeindealpe hegyet. De indulhatunk a völgyből is, valamelyik kellemes szálláshelyről, példának okáért közvetlenül a wienerbrucki állomásépülettől, lásd: Urlaub am Bahnhof Wienerbruck. Ebben az esetben a már nem működő állomás épületében kialakított apartmanokban szállunk meg, így kézenfekvő, hogy felüljünk a Mariazellerbahn nosztalgiavonatra, amely közvetlenül a ház elől indul és Mitterbachba utazhatunk vele. Túraajánlatunk: Feltétlenül az Aufstieg vom Zellerain  néven ismert, Zellerain felől induló útvonalat válasszuk a Gemeindealpe-ra. Út közben az alpesi rétek füvéből néhol kikandikálnak a mészkősziklák, miközben pompás panorámájú kilátók, aprócska erdők és kék enciánok között haladunk tovább. Aki a kényelmet szereti, a mitterbachi libegővel teheti meg az utat. A legtöbb turistának azonban nemcsak a csúcs a célja, hanem felkeresi az új Terzerhaus turistaházat is, amelynek panorámateraszáról a leggyönyörűbb kilátás nyílik Mariazell környékére, a Mariazeller Landra.

Gasztronómiai ajánlatunk: Házi készítésű, frissen sült almás rétes a fatüzelésű kemencéből! A finom desszertet a csodálatos panorámakörúton járhatjuk le, mielőtt gyalogosan vagy ismét a libegőre szállva nekivágunk az útnak a középső állomás felé, ahol jól esik rövid pihenőre betérni a s’Balzplatzerl turistaházba. Ott mindenképpen a különleges regionális hamburgerféleséget, a „Franzis Gmoaoim-Burger-t“ érdemes megkóstolni. Különleges élményt jelent kipróbálni az óriásrollereket és mountaincartokat. Egyébként: A kevésbé kalandvágyó turistáknak azt ajánljuk, hogy gyalog ereszkedjenek le a völgybe az erdészeti úton vagy az ösvényen.

Szorgalmas túrázók és pecsétgyűjtők részére van még egy külön ajánlatunk is: Aki Annabergből kiindulva még a Tirolerkogelt is megmássza, vagy felkapaszkodik a Hennesteckre, annak javasoljuk, hogy az Annaberger Haus és Anna-Alm turistaházakban iktasson be egy-egy pihenőt. Ugyanis ezzel a két plusz pecséttel együtt egy nyaralás alatt 2 pecsétgyűjtő lap is betelik, ami növeli az esélyt a nyereményjátékban!