Waldviertel Mohndorf Armschlagnál, © Niederösterreich-Werbung/ M. Liebert

Waldvierteli mákföldek és fűszernövénykertek között

Az örökzöld Waldviertel nyáron tarkabarka színeket ölt, amikor piros pipacsföldek és virágzó fűszernövénykertek szegélyezik az utakat.

A Waldviertel jellegzetes ízei a diós mák és a pompásan friss fűszernövények. Most eláruljuk, hol találja belőlük a legjobbat, és hol lehet jót fürdeni Alsó-Ausztria északi felében.

A mák hazájában
Az armschlagi Mohnwirt Neuwiesinger máktermelő gazda minden idejét a finom mákos specialitások - Mohnzelten (burgonyás tésztából készült, édes mákos táska), rétes, gombóc, tészta, sőt fagylalt és fánk – készítésének szenteli. Mákdaráló-gyűjteménye is árulkodik a mák iránti szenvedélyről, amely nemcsak őt jellemzi, hiszen az egész település a „szürke arany” bűvöletében él. Minden év kimagasló rendezvénye a mákvirágzás vasárnapja (Mohnblütensonntag). Ilyenkor hatalmas fazékban fő a mákos tészta, és traktorral – az úgynevezett „mák-expresszel” – járják be a mákföldeket. Ötlet túrázóknak: Fedezze fel az örökzöld Waldviertelt a Mákosrétes-út (Mohnstrudelweg) mentén. Tegyen kitérőt a Mohnhof Gressl máktermelő portára, kóstolja meg a mákolajos pesztót, amelyet az ottenschlagi családi vállalkozás saját termelésű mákból készít.

Waldvierteli fűszer- és gyógynövénykert
A teázók ismerik és szeretik a Sonnentor harmonikus ízű, gyógy- és fűszernövényekből készült teáit, amelyeket a sprögnitzi élményvilágban lehet megkóstolni és megvásárolni. Ajánlatunk: Tegyen fűszer- és gyógynövénytúrát (gyermekek számára is alkalmas program), és fedezze fel a Waldviertelben található sokféle fűszer- és gyógynövényt.

Így élvezzük igazán a Waldviertelt: „Titkos” tippek
A Waldviertel leghíresebb étele a sokféle gombóc. Ezért kerestük fel a „waldvierteli gombóckészítőket“, azaz a Zwettl melletti Demutsgrabenben található vendéglőt (Wirtshaus im Demutsgraben), megkóstoltuk a főztjüket, amit jó szívvel ajánlunk. Legyen szó akár eredeti zwettli sörgombócról vagy libahússal töltött gombócról – beleszerettünk mindegyikbe! Teli hassal jól esik a séta a Kamp-folyó hűvös duzzasztói mentén –  Ottenstein, Dobra és Thurnberg –, amelyek a forró nyári napokon kellemesen frissítenek. Az Ottensteini duzzasztót legjobb egy nyugodt, kedélyes csónakázás keretében felfedezni. Ajánlatunk: Keresse fel a Ruine Lichtenfels várromot, és pihenjen meg a folyó idilli öbleiben. A természet szintén lebilincselő színjátéka a Lohnbachfall vízesés Arbesbachtól nem messze. A magasból a mohazöld szurdokokba ömlő víz zubogását hallgatva ellazulhatunk és felfrissülhetünk.

https://www.waldviertel.at

Térkép

Hogy lássad ezt a tartalmot, foggad el a sütiket. Frissítsd a sütiket