Pincészet Fred Loimer, © Niederösterreich Werbung/Michael Prügl

Borkultúra & építészet

Keresztül-kasul Alsó-Ausztria bortermelő vidékein

A keleti Weinviertelben található Martinsdorfból indulva három napon át élhettük át a bor és a kultúra sokszínűségét a Wagramon át a Kamptalig. Sok mindent láttunk és tapasztaltunk, de kezdjük az elején: mi, azaz Kady és Michael. Két borrajongó vagyunk, akiknek nagy affinitásuk van a közösségi médiához. A Wine for Wine podcast és blog projekt logikus következménye volt közös szenvedélyünknek.

Kezdjük, ahogy azt illik: az aperitiffel. 

Utazásunk egy kis, csendes faluban kezdődik a keleti Weinviertelben: Martinsdorfban található a Zuschmann-Schöfmann bor- és pezsgőpincészet. A névből is látszik, hogy itt ugyan nem minden a pezsgő körül forog, de főszerepet kap ez a nedű is. A szívélyes fogadtatás után idegenvezetést kapunk és megnézhetjük az úgynevezett palackforgatást. Ez az élesztők felrázását jelenti a pezsgőgyártás során, amelyet a főnök maga saját kezűleg végez el. Általánosságban elmondható, hogy itt szinte mindent kézzel készítenek; Else és Peter Zuschmann-Schöfmann minden szaván érződik nagy szenvedélyük a bor és a pezsgő iránt. A szőlőültetvényeken tett rövid kirándulás után a pezsgőket is megkóstoljuk, amelyek közül néhányat több mint 30 hónapig tárolnak, mielőtt eladják. A nagyszerű pezsgők mellett olyan borokat is kóstolhatunk, mint a Weißburgunder Selektion vagy a „Frau Else” névre keresztelt könnyed zöld veltelini, finom sertéssült kíséretében. Tele energiával látogatunk el a „Kultur beim Winzer”, vagyis a kultúra a borásznál eseménysorozat programjaira, mielőtt este visszatérnénk a Zuschmann-Schöfmann család pincészetéhez, és itt tipikus alsó-ausztriai stílusban borozgatunk, ill. szállunk meg.

Egy jazz-est – közvetlenül a dűlőn

A Richard Schober pincészet egy különleges eseményre hívott meg minket: Martinsdorf és Gaweinstal között, a Schrickerbergen egy szőlőhegy vár ránk, ahonnan kilátás nyílik a Weinviertel tájára, amelyet a legkülönfélébb szántók és mezők jellemeznek; a távolban még a Schneeberg körvonalai is felsejlenek. Ma egy színpad áll a szőlőskertek közepén ezen a festői helyen. Az asztalok körülöttünk mind foglaltak. A naplementében borral, egy kiadós falatozással és a Rebecca & the Playground remek zenéjével töltjük az estét - a „kultúra a borásznál” eseménysorozat stílusában.

Aki korán kel, borokat lel

Az utazás folytatódik, korán indulunk: A legjobb képek általában a meleg reggeli fényben készülnek, ezért még reggeli előtt egyenesen a szőlőhegyre indulunk vissza. Egy fantasztikus, regionális alapanyagokból készült reggelinek köszönhetően újult erővel indulunk következő úti célunk felé: a loidesthali Schödl Family családi borászat a hagyományos borászkodás ellentéteként jellemezhető. A három testvér, Mathias, Viktoria és Leonhard a szülők hobbipincészetét alakították át. Miután hazájukon kívül szereztek tapasztalatokat, közel tíz éve ismét a Weinviertel az otthonuk. Az elmúlt öt évben pedig nemcsak hagyományos szőlőtermesztést folytatnak itt, hanem természetes bort is készítenek. A pincészet minden területén a biodinamikus elvek szerint dolgoznak, a természetes borok esetében pedig még kevesebb beavatkozás történik. Ez azt jelenti, hogy nincs szűrés, nincs kén, nincsenek adalékanyagok. A siker őket igazolja, a természetes borok szegmense ugyanis egyre keresettebb.

Forradalmi, ellentmondásos - és mégis világszerte elismert

A Weinviertel „fiatal vadócaitól” egy olyan emberhez vezet utunk, aki már évtizedekkel ezelőtt is vitát váltott ki a borvilágban. Fred Loimer volt az egyik első, aki Rudolf Steiner biodinamikus tanításai szerint termelt bort a Kamptalban. 2000-ben egy 150 éves langenloisi löszpincében lévő modern borászatának felépítése szinte botrányos volt. Az építészetileg rendkívüli fekete kocka ma is időtlen modernitással fogad minket; akár most is tervezhették volna. A Fred Loimer pincészetben tartott tárlatvezetés után kóstoljuk meg azokat a jellegzetes fajtákat, amelyekről a borász világszerte ismert: zöld veltelini és rizling a Langenlois környéki legjobb dűlőkről, Heiligensteintól a Käferbergig. Ez a megálló után már tényleg elfogy a hely a járművünkben - elvégre haza akarunk vinni jónéhány palackot.

A modernizmustól a reneszánszig

Ami a kiváló vacsorát és szálláshelyet illeti, máris megérkezünk a következő csúcsponthoz: A Gut Oberstockstall Kirchberg am Wagramban egy 1150-ben először oklevélben említett birtok, amelyet a reneszánsz idején kastélyként alakítottak át. Egy kellemes nyári este egy történelmi birtokon: Az elfogyasztott hatfogásos menü és a birtok saját pincészetének, Fritz Salomonnak a borkísérője nem is lehetne jobb hangulatú. A pincészet, beleértve a nagy odaadással felújított szobákat is, Demeter-minősítéssel rendelkezik, és az étteremben regionális és szezonális ételeket is főznek. Az eredmény több mint lenyűgöző és tökéletes befejezése a nyaralásunknak. A több évszázados múltra visszatekintő birtokon eltöltött éjszaka is kipipálható a bakancslistánkon, amit egyszer az életben mindenképp meg kell tenni!

Az évszázadok egyesülnek

Végül volt még egy dolog a listánkon: ellátogatni a Gut Oberstockstall libáihoz és a waldvierteli szőke marhákhoz. A viccet félretéve, egy reggeli fotótúra és egy - természetesen ismét regionális, szezonális, saját alapanyagokból készült - reggeli után folytatjuk utunkat utolsó állomásunkhoz, a grafeneggi kastélyparkba. A Rudolf Buchbinder zongoraművész által vezetett nemzetközi fesztiválról ismert park még a nem játszó napokon is sok látnivalót kínál. A modern szabadtéri színpad, a „Wolkenturm” (felhőtorony) a 19. századi romantikus historizmusban épült Grafenegg kastéllyal kontrasztot alkotva számos fotómotívumot kínál. De nem csak fotózni voltunk itt, hanem volt egy nagyon különleges programpontunk is: piknikezés a kastélykert közepén, de úgy igazán puccosan! Piknikkosarat kaptunk, a legjobb ételeket Toni Mörwald sztárséf étterméből a kastély területén, valamint Mörwald saját borait. Több mint méltó lezárása bor- és kultúrkirándulásunknak – a borőszén idején különösen remek hely Alsó-Ausztria!

Tudnivalók a bortúráról

Borvidékek Weinviertel, Kamptal, Wagram
Szállást kínáló borászatok Weingut und Sekterei Zuschmann-SchöfmannGut Oberstockstall
Borkóstolás Weingut Schödl Family, Weingut Fred LoimerWeingut und Sekterei Zuschmann-Schöfmann, Gut Oberstockstall, vinothegg - Vinothek Grafenegg
Étkezés Gut Oberstockstall, Die Welt von Mörwald
Kulturális kínálat Kultur beim Winzer, Grafenegg - Kultur trifft Kulisse