A Duna-menti Spitz üdülőhely a wachaui völgyszorosban, © Niederösterreich-Werbung/ M. Liebert

A Duna Alsó-Ausztriában

Festői tájak, értékes kulturális kincsek, íncsiklandozó finomságok és borok – Alsó-Ausztriában a Duna ragyogó pillanatok egész sorával kecsegtet

A Duna Felső-Ausztriától a szlovák határig 286 kilométert tesz meg régi kultúrtájak, mint a Nibelungengau és a Wachau, mentén. Békésen kanyarog a Wagram lankás dombjai között és csendesen folyik a Tullni medence lapályán, mígnem Bécs határát elhagyva eléri Carnuntum Marchfeld régi „római földjét“, amely magában egyesíti a vad természetet, az antik kultúrát és a barokk életkedvet.

Nemes borok a Wachautól Carnuntumig
A természet a Duna mentén teljes pompájában megmutatkozik: eredeti állapotban, mint a Donau-Auen Nemzeti Parkban, művészien szelídítve, mint a kolostorok és kastélyok kertjében, vagy kertkiállításokon, mint például a Garten Tulln mentén. Másfajta kertek várják elsősorban a gasztronómia szerelmeseit: a Duna menti szőlőhegyeken terem a világ legnemesebb nedűinek némelyike. A Wachau és Carnuntum között az elsőrangú borkultúrával párhuzamosan ugyanilyen nagyszerű gasztronómiai kultúra is kialakult. Az ínyencségeket kínáló helyszínek palettája a kellemes pincesori heurigerektől a stílusos fogadókon át az exkluzív topéttermekig terjed.

Hajóval, kerékpárral
Akárki is volt az úr Ausztria területén, a nyomait hátrahagyta a Duna mentén: a folyó partjait római városok és helyőrségek, középkori várak, barokk kolostorok és kastélyok díszítik. A folyó még ma is közlekedési főútvonalként szolgál, de kirándulóhely is: egy hajóút, különösen az UNESCO világörökségét képező Wachauban, kötelező program minden alsó-ausztriai utazó számára. De a Duna partján kerékpározni is érdemes – például a Dunai kerékpárúton, Közép-Európa legkedveltebb kerékpárútvonalán.

www.donau.com