St. Georgen in der Klaus község a Mostviertel régióban, © Niederösterreich-Werbung/ M. Liebert

Mostviertel

A lankás-dombos észak – itt nő a körte. A hegyes dél – egykor itt bányászták a vasat. A Mostviertelben vonzó ellentétként jelenik meg a sokszínűség

A Duna és az Alpok közti régió vidékies üdülőparadicsom, ami felfedezőutakra, hegyi kalandokra és szórakoztató családi üdülésekre csábít: az Ybbs és Enns közötti vidék sokszínűsége egyesíti magában a szelíd és vad tájat.

A körtétől a vasig
Április utolsó hetében a Mostviertel úgy tűnik, mintha a felhők között lebegne: ekkor borulnak ugyanis virágba a körtefák a régi gyümölcsösökben. A körtemust – vagyis az erjedt körtelé – körül egyedülálló szabadidős kultúra alakult ki, ami nem csupán a gasztronómiában, vagyis a finomságokban nyilvánul meg, hanem a turizmusban is: mustheurigerek, mustbárók, a Mostbirnhaus, a must nyomát követő kerékpárút, büszke parasztházak, melyek vidéki pihenést kínálnak – a körte a leggyümölcsözőbb alapja az üdülésnek. Jóval nyersebb, bár nem kevésbé vonzó, ha déli irányban megyünk tovább a Mostviertelben. Bizarr sziklaformációk, mély szurdokok és zubogó víz jellemzi az Ötscher, a Hochkar és Dürrenstein környéki hegyi világot. Ez volt a „fekete grófok“ hazája, ahogyan régen a hatalmas kovácsokat, szénégetőket és favágókat nevezték.

A kultúra felfedezése
A mostvierteli vas-út mentén a múzeumok és tematikus túraútvonalak színes mozaikja mesél a régi időkről, amikor még ez a környék volt a vasfeldolgozó ipar központja. De a must és a vas mellett azért a Mostviertel még mást is kínál: alpesi tájakat, amelyek télen és nyáron egyaránt felfedezőútra hívogatnak; pompás kolostorokat, amelyek minden kultúrember szívét megdobogtatják. A Traisental pedig Európa egyik legrégebbi borvidéke, friss és gyümölcsös borait feltétlenül érdemes megkóstolni. Végül pedig ott van St. Pölten, a tartományi főváros, ahol a barokk, a szecesszió és a modern harmonikusan megfér egymással.

www.mostviertel.at