A Bécsi-erdő Thermen-régiója Gumpoldskirchennél, © Niederösterreich-Werbung/ M. Liebert

A Bécsi-erdő

Közvetlenül Bécs kapui előtt idilli, erdős-mezős zöldterület találunk: A Bécsi-erdő szabadidő-paradicsom sok mozgással, történelemmel, zenével és borral.

„Mintha a vadonban lennél, s nem a világ egyik legélénkebb fővárosától egy-két mérföldnyire.“ Az író, Adalbert Stifter 150 évvel ezelőtt így írta le a Bécsi Erdőt. A Bécstől nyugatra elterülő vidék mindig u is a fővárosiak kedvenc kirándulóhelye volt: leginkább azért, hogy túrázzanak és lógassák a lábukat, de azért is, hogy megmártózzanak a gyógyvizekben, élvezzék a kultúrát és megkóstolják a borokat.

Gyalog, kerékpárral, golfütővel
Már Stifter idejében is ismert volt a természetjárás élénkítő hatása. A Bécsi Erdőben ma jó 6000 kilométeren lehet jelzett utakon túrázni. Ehhez társul még jó 1000 kilométernyi mountainbike-út.  Aki viszont nem a lábait, hanem inkább a karjait mozgatná, azt várja a badeni golf ARENA a maga kilenc pályájával.

Bor, nők és ének
Minden sportos kínálata mellet azért a Bécsi Erdő elsősorban a költészet vidéke. A környék zeneisége számos művészt, elsősorban zeneszerzőt – például Ludwig van Beethovent, Franz Schubertet, Johann Straußt – megihletett. Vajon csupán a táj szépsége vonzotta a komponistákat? Vagy talán mégis a bor? Gumpoldskirchen és Pfaffstätten legendás bortermelő helyein a legjobb fehér- és vörösborok teremnek, amelyeket legkellemesebben a számos heuriger valamelyikében kóstolhatunk meg.

www.wienerwald.info