A retzi szélmalom Weinviertelben, © Niederösterreich-Werbung/ M. Liebert

A Weinviertel

Keresztül-kasul a szőlőkerteken át, a pincesorok mentén a Weinviertelben, a rövid, pihentető utazások ideális terepén. Elsősorban kerékpárral.

Bécstől északra, a szelíden lankás dombokon 14.000 borász termeli Ausztria bortermelésének harmadát. Nem csoda, hogy vendégként is lépten-nyomon a szőlőlébe botlunk: kellemesen elüldögélve egy heurigerben, vagyis egy hagyományos borozóban túra közben, traktorozva a szőlőkertben, valamelyik hagyományos borászünnepségen, vagy éppen a sok pincesor egyikében.

Ahol a bor lakik
A weinvierteli pincesorok ma már nem egyszerűen a bor termelő és raktározó helyei, hanem a lassúság oázisai is egyben. Csodaszépek, mint Hadresben, romantikusak, mint Falkensteinban, vagy lélegzetelállítóak, mint Retzben a földalatti város, ami nagyobb, mint maga a város a felszínen. A pincesorok megismerésének különleges módja a vezetett túra. Képzett túravezetők mesélnek szórakoztató és tudnivaló dolgokat a történelemről, építészetről, a pincészeti munkáról és magáról a borról, ami a Föld mélyében érik és kóstolásra vár.

Boros kerékpározás
Az persze nem igaz, hogy a Weinviertel csak a bor szerelmeseit nyűgözi le. A kerékpárosok is jól járnak, hiszen a családbarát kerékpárút-hálózat 1600 km hosszú, és javarészt utaktól távol, hosszabb emelkedők nélkül vezet el festői szőlőkertek és romantikus pincesorok mentén a régi várakhoz, kastélyokhoz, és jó néhány múzeumhoz. Na meg természetesen a borhoz: A Weinviertelben 13 borfajtákról elnevezett útvonal halad át 760 km hosszan. Az egyes utakat többnyire a hobbikerékpárosok is bejárhatják egy nap alatt, de természetesen többnapos, csodás programot is összeállíthatunk.

www.weinviertel.at