Klosterneuburgi apátsági kertek és oranzséria

Természeti élmény

Leírás

Az apátság kertjének felújítását 2012-ben zárták le. Az „évszázadok kertjei” jól illeszkednek környezetük építészeti stílusához és egy középkori, egy reneszánsz, egy barokk, egy angol és egy modern kertet foglalnak magukba. Nagy odafigyeléssel még azt is rekonstruálták, hogy az adott korban mely növények voltak jellemzőek és ezek kerültek elültetésre.

Az apátság oranzsériája

Joseph Kornhäusel jóvoltából 1834 és 1842 között kibővítették az apátságot és ekkor építették a klasszikus üvegházat is, melynek az volt a célja, hogy itt teleljenek át a trópusi növények, ill. kikapcsolódhassanak a kanonok. A háború során az épület szinte a földdel vált egyenlővé és felújítását csak 1995-ben kezdték meg. Napjainkban egy vezetésen, az orchideakiállításon, ill. a kertnapok alkalmával nézhetjük meg.

Az apátság kertészete

Többek között a szertartások virágokkal történő díszítése az apátsági kertészet feladata. A nagy kertek és zöld területek gondozása mellett részben az olyan plébániák kertjeit is gondozzák Alsó-Ausztriában és Bécsben, melyek az apátsághoz tartoznak.

Azonban nemcsak a kertgondozási feladatok képezik részét az apátsági kertészet mindennapjainak, hanem az általános karbantartási és infrastrukturális munkálatok is rájuk hárulnak az apátság teljes területén. A kertészet a munka mennyiségétől és az évszaktól függően változó számú alkalmazottat foglalkoztat, akik az összes florisztikai és formatervezési munkáért, ill. karbantartásért felelnek. Társadalmi szempontból is aktív a kertészet, hiszen mozgásukban korlátozott személyeket is foglalkoztatnak integráltan itt.    Ők védett munkaterületet találnak a kertészetnél és jól kiegészítik annak csapatát. A kertészet így nemcsak az Isten teremtésével kapcsolatos munkálatokat látja el, hanem társadalmi küldetést is teljesíti.

Helyszín & utazás