Bortavasz a bécsi erdőben, © Niederösterreich Werbung/Andreas Hofer

Bortavasz

Fiatal, friss, csábító: Alsó-Ausztriában, a bor tartományában a bortavasz során köszöntik az új évjáratot.

Míg a borászok számára a legmozgalmasabb időszak az ősz, addig a borkedvelők körében a tavaszi hónapok ígérkeznek izgalmasnak. Ugyanis, amit ősszel leszüreteltek és a téli hónapokban érleltek, tavasszal kóstolhatjuk meg.

Minden rügyezik és sarjad, a pincesorok virágok színkavalkádjában pompáznak és a borászok megnyitják kapuikat: A tavasz kezdetével, március végén indul Alsó-Ausztriában, a borok tartományában az új borév. A présházakat és hagyományos borozókat ilyenkor alaposan kitisztítják és kicsinosítják a borünnepekre és borkóstolókhoz. A kertekben padok, székek és finomságok várják azokat, akik bortúrájuk során erre járnak. 

Az újbor: a szezon sztárja

Ausztria vezető bortermelő régiójában már évezredek óta a nemes nedű körül forog minden. A borősz során szüretelnek, a bortavasz pedig a kóstolás jegyében telik. Így a tavasz a tökéletes időszak arra, hogy feltérképezzük az új borok karakteres jegyeit és feltöltsük saját pincénk készleteit. 

Egy régió – széles választék

Becslések szerint több mint 4000 éve van jelen a bor Alsó-Ausztriában, mely összesen nyolc bortermelő viékével igazán változatos kínálatot vonultat fel. Mindegy, hogy az UNESCO világörökséghez tartozó Wachauban, a Kresmtalban, Traisentalban, Carnuntumban, Kamptalban, Wagramban vagy a Bécsi-erdő termálrégiójában kóstoljuk-e meg az újbort, egy biztos: a nemzetközi hírnévnek örvendő, részben DAC-minősítéssel kitűntetett borok ízvilága minden egyes kortyot felejthetetlenné tesz.

Nyaralás a borásznál

A bortavasz minden érzéket életre kelt. Nem is csoda, hiszen a 28.000 hektárnyi bortermelő területből, melyen 75%-ban fehér és 25%-ban vörös szőlőfajták teremnek, csakis a legjobbat hozzák ki. Így mindenképp érdemes egy utazást tenni a bor körül, hogy megismerhessük a borászokat és felfedezhessük borászataikat. Azonban akár egy rövidebb kirándulást is tehetünk, hogy megtapasztaljuk Alsó-Ausztria hagyományos borozóihoz, az ún. heurigerekhez kötődő hagyományokat. Sokan azonban nem elégszenek meg egy nappal és szívesen maradnak tovább, hogy eltöltsenek egy hosszúhétvégét a borászatok egyikénél.       

Top események a bor tavaszán

Újbor: a szezon csúcspontja

A Wachau UNESCO világörökségéhez tartozó borászataitól a Kremstalon, a Traisentalon, a Carnuntumon és a Kamptalon át egészen a Wagramig, a Bécsi-erdő termálrégiójának borvidékig vagy a Weinviertelig: A bortavasz idején az új évjáratokat, ezeken belül is a DAC minősítésű borokat, melyek Ausztria határain túl is ismertek, kóstolhatjuk meg kortyról-kortyra.

Bortúra a Weinviertelben, © Weinstraße Weinviertel

Bortúra a Weinviertelben

Tovább olvas
Alsó-Ausztria Heurigen kultúrája, © Wienerwald Tourismus/Andreas Hofer

Tavaszi rendezvények a bor körül

Tovább olvas
Kerékpárral a pincesorokon keresztül, © WTG/Gollner

Boros-kerékpáros csillagtúrák

Tovább olvas
Igazi kaland a bortúra, © Niederösterreich Werbung/Julius Hirtzberger

Tavaszi kirándulások a bor körül

Tovább olvas
Virágzó öröm a Dunán, © Niederösterreich Werbung/ Christian Majcen

Bortavasz a Duna mentén

Tovább olvas
Borospince sávok Weinviertel, © Romeo Felsenreich

Pincesoraink

Tovább olvas
Nyaralás a Weinviertelben, Bioweingut Weber, © Niederösterreich Werbung/Julius Hirtzberger

Nyaralás borászatoknál

Tovább olvas
Borősz Krems-völgyében, © Barbara Krobath

A nyolc borvidék

Tovább olvas