Kremstal

A hagyományos borváros, Krems környékén gránitos, de még inkább löszös talajon termesztik a szőlőt immár évszázadok óta.

Csodás kilátás nyílik a Kremstal borvidékére, ha a göttweigi kolostor magasságából szemléljük: a Rohrendorfer Bergtől a Wetterkreuz és Krustetten irányába, illetve egészen Krems régi bor- és kultúrvárosáig láthatunk el.

Krems an der Donauban mindenütt érezhető a bor jelenléte. Krems nem csupán az egyiklegszebb történelmi város Alsó-Ausztriában, de a Dunának köszönhetően régi kereskedelmi központ is. A város elválaszthatatlanul része az osztrák borkultúrának: történelmi szempontból számos régi borászata és a borkultúra mindenütt megtalálható emlékei miatt; mai szemmel nézve pedig a sok fiatal, sikeres borásznak, az innovatív szövetkezetnek és a modern borásziskolájának köszönhetően.

Ha a szőlőkertek beszélni tudnának, akkor a Kremstalban élénk viták zajlanának. Elvégre a Kremstal borút 2250 hektáros területe nagyon is különféle zónákra oszlik: az egyik maga Krems városa, vagyis a keleti és északi részei, valamint a kisebb helyek a Dunától délre. Az összekötő kapocs a csodás zöld veltelini DAC, ami nagyon jellemző a Kremstalra, de ezen túlmenően jó eredményeket érnek el a rizlingek (DAC) és a chardonnay-k is. A zöld veltelini és a rizling 2007 óta viseli a „Kremstal DAC“ minősítést.