Wagram

A korábbi „Donauland“ borvidéket 2007-ben nevezték át, azóta „Wagram“ a neve. Kremstől keletre, a Duna északi oldalán található egy hatalmas teraszos vidéken.

A borvidéken 2450 hektárnyi termőterület található két, egymástól teljességgel eltérő térségben. A Dunától északra, keleten a Kamptallal határosan fekszik a tulajdonképpeni Wagram hatalmas, lépcsőzetes területe, míg harminc kilométernyire keletre, a Dunától délre a Tullnerfeld kis borásztelepülései találhatóak. Bécs kapui előtt van Klosterneuburg történelmi borvárosa.

A Wagramot magát geológiai és klimatikus egységességében ideáltipikus borvidéknek tekinthetjük. A talaj – az őstenger partjainak sajátságos tájképet formáló löszlerakódása – gazdag fosszíliákban és ásványokban, ami a bornak kimutathatóan egészen sajátságos karaktert kölcsönöz.

A wagrami régióban a fűszeres-borsos zöld veltelini mellett karakteres piros és enyhén fűszeres korai piros veltelini is nő, ami a Wagram borvidék autochton fajtája. A fehérborok spektrumát a fehérburgundi és a rizling teszi teljessé, a vörösborok közül a zweigelt a domináns. Wagram borvidékén számos, sűrűn látogatott hagyományos borozó (Heuriger) található.

Borút Wagram