Weinviertel

A Weinviertel több mint 13000 hektáros termőterületével Ausztria legnagyobb borvidéke, nevezetességei a festői pincesorok, valamint a zöld veltelini.

A Weinviertel fogalom minden osztrák borbarát számára, de a legnagyobb osztrák borvidék a nemzetközi színtéren is egyre nagyobb hírnévnek örvend. Az ország északkeleti vidékén húzódó terület sikerének titka a Weinviertel DAC márkajelzést viselő zöld veltelini.

A Weinviertel jó négyszáz kilométeres borútjának hetvenhét településén 660-nál is több borászathoz kapcsolódó vendéglátó várja a látogatókat, a heurigerektől és borászatoktól kezdve a vinotékákig, borozókig és szálláshelyekig. Ausztria legnagyobb borvidékeként a Weinviertel földrajzilag három részre tagolódik: Westliches Weinviertel, Veltinerland és Südliches Weinviertel.

Tipikus borok és szőlőfajták

Nagyságának megfelelően a Weinviertel szőlőkínálata igen figyelemreméltó, természetesen a vezető fajta, a zöld veltelini. A Weinviertel DAC ezért mindig is a területre jellemző erős zöld veltelini, ami friss savaival és hangsúlyosan gyümölcsös zamatával a zöld, a fehér, illetve érett korában a feketeborsra emlékeztet. Ezért is nevezik a Weinviertelben „Pfefferl”-nek (kis bors). Ezeket a jellemzőket emelték ki 2003-ban, amikor a Weinviertel DAC definícióját megalkották. Érdemes azonban kipróbálni a chardonnay-t és a fehér burgundikat is, valamint a „vörösboros sziget”, azaz Jetzelsdorf, Haugsdorf vagy Mailberg remek zweigeltjét és kékoportóját is.

Borút Weinviertel