Szurdokokon át és vízesésekhez

Túrák Alsó-Ausztria legszebb szurdokjaiban

Vadromantikus túrázás az Ysper- vagy a Hagenbachklamm szurdokban. Forró nyári napokon pedig kellemesen hűsítő a víz a Myrafälle vízesésnél vagy a Steinbachklamm szurdokban. Ez a kicsi túrázóknak csakúgy örömet okoz, mint a felnőtteknek. Sőt, még a négylábú kísérőknek is!

Annyira vadak, mint amennyire romantikusak az Alsó-Ausztria legszebb szurdokjain áthaladó túrák. És a kövek és a víz szomszédságában még forró napokon is kellemesen hűvös van. Ez örömmel tölt el kicsi és nagy túrázókat - még a négylábúakat is.

Lépcsős vízesések a természeti emlékben

A Nagy Ysper több vízesésben hatol át a szurdokvölgyön: Hatalmas gránit képződményekkel és számos kő- és falépcsővel, valamint híddal az Ysperklamm szurdok a Alsó-Ausztria legnagyobb, és legszebb szurdokja. Közepén található a "Rote Reithbrücke" - egy kis köztes kitérőhöz. Egyébként: Az Ysperklamm-szurdoktúra kutyás kirándulásra is alkalmas, a tiszta, sekély vizű részek nyújtotta hűsítés jót tesz a kutyusoknak.

Régi malom és nemes sólymok

A Hagenbachklamm szurdok található a Bécsi-erdőben. Egy 2,5 órás körtúra-útvonal vezet St. Andrä vor dem Hagentale bejáratától  Unterkirchbachig, és vissza. A kijelölt túraútvonal tölgy- és bükkerdőkön keresztül a Hagen patak mentén egy régi malomhoz visz, majd tovább Unterkirchbachig. Visszafelé a varázslatos szurdokban visz az út. Tipp: A szurdok végén vár Európa legnagyobb magán fenntartású ragadozó madár telepe. Több mint 30 sólyom-, sas- és bagolyfaj él az itteni ragadozó madár tenyésztő telepen.

Meseszerű környezetben

A Myrafälle Muggendorfban a gyerekek és a felnőttek körében egyaránt közkedvelt. Naponta több mint 5 millió liter víz zúdul itt alá a sziklákon 125 métert a mélybe. Számos stégen és lépcsőn, valamint 11 informatív állomáson ismerhetjük meg a legendák övezte túra- és vízivilágot. Egy vadaspark, egy nagy játszótér, egy mászópark és egy vízi játszótér pedig csakis arra vár, hogy a legkisebb túrázók felfedezzék őket.

Lépcsőkön és fahidakon át

A természetvédelem alatt álló Johannesbachklamm szurdokban Würflachnál az érintetlen természet már több mint 100 éve hozzáférhető a látogatók számára biztosított ösvényeken, hidakon és lépcsőkön. Különösen az akár 60 méterig felmagasodó sziklafalak látványosak, melyekben mély nyomokat hagyott a víz az évezredek alatt. A szurdoktúra kiváltképp a családok körében kedvelt és kellemes lehűlést jelenhet forró nyári napokon. 

Vad természet a Mostviertel vadvilágában

Az érintetlen, hasadékokkal tarkított Erlaufschlucht Purgstallban egy igazi természeti kincs a Mostviertelben. Számos ritka állat és növényfaj található itt manapság is. A kihívást kereső túrázók a Fischersteig útvonalat választják, mely sziklák és vízfolyamok között halad. A kényelmes körtúra útvonalról, az ún. Praterstegről két kilátóplatformon is megközelíthetjük a szurdokot.

Szurdok barlanggal

A 3 km hosszú túra a látványos Steinwandklamm szurdokon keresztül, mely Kelet-Ausztria egyik legszebb völgyszorosa, magas sziklafalak, hidak és pallók mentén a Jausenstation Reischer in Furth-tól a Jagasitz am Kreuthsattel vendéglőig halad. A túra célpontja előtt az útvonal az ún. „Türkenloch“ barlangon át vezet, ahol a sötétség és a nedves talaj miatt érdemes feszes túracipőt húzni és zseblámpát vinni.