Kellergasse Galgenberg Winter, © Niederösterreich-Werbung/Robert Herbst

Sör, gránit, kézművesség: Adventi kikapcsolódás a Waldviertelben

Téli túrázás a természeti parkban, sörkóstolás a sörfőzdében, adventi vásárok… Fedezze fel a Waldviertel téli arculatát!

Kikapcsolódás, természet, manufaktúrák – íme a Waldviertel jellegzetességei címszavakban. Alsó-Ausztria északi része különösen szép télen, amikor megnyitják kapuikat az adventi vásárok, és házias ízek kényeztetik a vendéget. Alább eláruljuk, hogyan válhat felejthetetlen élménnyé a waldvierteli kikapcsolódás.

Adventi fények

A Waldviertel sokféle szálláslehetőséget kínál, s valamilyen módon mind különleges! A gmündi Romantik Hotel Goldener Stern szállodában családias hangulatú szobákban (Genießerzimmer) szállhatnak meg a párok. A gmündi Hotel Sole-Felsen-Bad szálloda saját termálrészlegének köszönhetően hideg időben is teljes kikapcsolódást ígér a hétköznapokból, míg a schremsi Baumhaus Lodge magasra épült faházaiban, saját kandallónk előtt ülve élvezhetjük a waldvierteli erdők téli látványát. Bárhol is szálljunk meg, ne mulasszunk el kirándulni a legendák övezte Blockheide Természeti Parkba. A túrázás után melegedésre invitál a zwettli adventi vásár forralt boros standja. A Hundertwasser-kút körüli forgatag nem is lehetne hangulatosabb: élő betlehem, lovaskocsikázás és a waldvierteli kézművesek nagy gonddal, szeretettel készített munkái várják a látogatót. Gasztronómiai szempontból a pompásan illatozó parasztkenyereket, illetve a rendkívül ízletes gyümülcskenyeret javasoljuk, de érdemes megkóstolni a füstöltárukat és a töpörtyűt is.

A mai program: városnézés és bevásárlás!

Bevásárló körutunkat kezdhetjük például Schremsben, Heini Staudinger Waldviertler Werkstätten cipészüzletében. Ha megéheztünk, rendeljünk hagyományos, a pájslihoz hasonló, belsőségekből készült Bruckfleisch-t és utóételként mákfelfújtat a schremsi „Zum Waldviertler Sepp“ étteremben. A Weitra városkában járóknak érdemes felkeresni Elfi Maisetschläger népviseleti divatüzletét, és megcsodálni Reinhart Kartusch üzletében a gránitból készült ékszereket. Déli ajánlatunk: kitűnő sörös degusztációs menük a Brauhotel Weitra sörszállodában, például harbachi tatárbeefsteak, rántott ponty, sertéssült, sörös-csokis palacsinta. Aki inkább az elcsendesedést, a meghittséget szereti, látogasson el hétvégén a weitra-i adventi napokra, ahol többek között igazi waldvierteli karácsonyfát vagy adventi koszorút lehet vásárolni, szállítható változatban. Különösen romantikus élmény, ha Gmündből a Waldvierteli Vasút nosztalgia-szerelvényével érkezünk a helyszínre.

Gasztronómiai szerelmi vallomás – búcsúzóul

Másnap reggel a csodaszép gmündi óvárost járjuk be, ahol impozáns, sgraffitókkal díszített házakat is láthatunk. Ha séta közben elfáradtunk, a  Konditorei Pilz cukrászdába térhetünk be délelőtti kávéra, de ne mulasszuk el megkóstolni a híres gmündi mákos tortát sem, amely valóságos költemény a cukrászremekek sorában! Hazaútra pedig csomagoltassunk be néhányat az eredeti waldvierteli mákos sütemények (Mohnzelten) közül. Ebédre érdemes felkeresni a StadtWirtshaus Hopferl vendéglőt, ahol a kreatív waldvierteli konyha különlegességei, többek között ponty, knédli és különféle mákos ételek kerülnek az asztalra. Az ebédet jóféle házisörrel öblítsük le, valamelyest vidámabbá téve a búcsút e hangulatos városkától.

További ajánlataink utazása idejére

Térkép