Bild Panorama Wiener Neustadt, © Franz Zwickl

Mindig mozgásban: Bécsújhely

Bécsújhely a kultúra szerelmeseit éppúgy lenyűgözi, mint a városban szívesen kószálókat és a kávéházak rajongóit, ill. a város jeleskedik a gasztronómiában is.

Akár a belvárosban barangolunk, akár történelmi ösvényeken túrázunk vagy az elsőrangú kávéházakban ücsörgünk: Bécsújhely az élet szép oldalát és a múltat köti össze egymással. Hogy mit és hol érdemes megnézni, azt itt megtudhatja.

Séta a múltban

Bécsújhelyet leginkább a gyalogos történelmi városnézések egyikén fedezhetjük el, mely során a város jelképéhez, a várhoz is ellátogathatunk az ott található múzeummal együtt. Itt továbbá a Theresianum Katonai Akadémia parkja és a víztorony látványos. A séta során kihagyhatatlan: Az impozáns városi színház, mely a karmeliták egykori templomában található és a műsornaptárban a gyerekszínháztól egészen az operettig műfajok sokaságát vonultatja fel. A bécsújhelyi várostörténeti múzeum szintén érdekes látnivaló, ahol egyrészt egy állandó kiállítást találni a város történetéről, másrészt váltakozó kiállításoknak is otthont ad. Sétánk során kiváló lehetőséget nyújtanak a bécsújhelyi kávézók arra, hogy egy pihenőt tartsunk. A-ból b-be a leggyorsabban pedig biciklivel juthatunk el, melyet a számos Next-Bike-állomás egyikén kölcsönözhetünk ki.

Belváros = bevásárlóutca

A késő romantika jegyeit viselő dóm körül Bécsújhely belvárosában minden sarkon egy csodás kávézó vagy étterem áll, melyet tulajdonképpen mind érdemes meglátogatni. Megmutatjuk kedvenceinket, melyek bármelyikébe kitűnően betérhetünk vásárlás közben. Ilyen pl. a Leopold Café und Fashion, mely összeköti a kávézás és a shoppingolás élményét. Szinte belezúgtunk a menő ruhákba, a még menőbb enteriőrbe és a hihetetlenül finom kávéba! Miután átválogattuk a Buchhandlung Thiel könyvesbolt nagyszerű kínálatát, betérünk egy felejthetetlenül finom fagyira az Eis-Greisslerhez, mely a Bucklige Welt régiójából származik: Szerkesztőségünk egyik kedvence a mák és a joghurt-áfonya! A vacsorához pedig két tippünk is van: Betérhet egyrészt a Hartig’s Heuriger am Dom étteremben, ahol leginkább hagyományos ételek sorakoznak az étlapon, és ahol – figyelem, jótanács következik – a rendkívül finom, brokkolival töltött csőben sült burgonya kihagyhatatlan. Másik lehetőség egy ötfogásos „Neues Backhaus” névre keresztelt menü a sztárszakács, Bernhard Gruber „Altes Backhaus“ éttermében, ahol minden szerdán egy tematikus kínálattal egészítik ki az étlapot természetesen ahhoz illő borok kíséretében. És máris indulhat az ízek utazása a többszörösen kitűntetett étteremben! Szó szerint rajongunk a helyért! A napot végül pl. az Einhornban zárhatjuk, ahol egy pohár bor vagy (csapolt!) sör a csodásan kivilágított kerthelyiségben leanderek árnyékában igazán jól esik. 

Élénk utcák, Marienmarkt-piac és street art

Annak érdekében, hogy első kézből éljük át a kisvárosi hangulatot és a Bécsújhely környékéről származó specialitásokat, a Marienmarkt-piacra érdemes ellátogatni a főtéren. A bécsújhelyiek itt vásárolnak húst, sajtot, zöldséget és gyümölcsöt a környékről, ill. bekapnak esetleg egy gyors harapnivalót is: pl. a Würstl Boutique Wilzcekben, mely már az 1960-as évek óta a főtér szerves része. A koranyári időszak egyik legérdekesebb eseménye a régióban egy street art fesztivál, a „Straßen.Kunst.Festival Wiener Neustadt”, mely során élettel telnek meg az utcák és a világ minden tájáról zenészek, művészek és akrobaták gondoskodnak rendkívül széleskörű programról. Kolostorból színház: Ami úgy cseng, mint egy színdarab címe, az tulajdonképpen a bécsújhelyi városi színház története. 1668-ban a karmelitáknak építették, míg II. József uralkodása során 1794-ben világi célokra kezdték használni. Manapság a 624 ülőhelyet a színház rajongói foglalják el. A sokszínű műsornaptár a gyerekszínháztól a musicaleken át a kabaréig sokféle műfajt vonultat fel. A színház azonban nemcsak tartalmi sokoldalúságának köszönhetően népszerű, hanem a jó daraboknak és a neves színészeknek is, akik fellépnek itt.