Egy sörre a sörfőzés városába, Zwettlbe

Ha a sörfőzés városa nyaralásra csábít, nem érdemes nemet mondani. Kiváltképp igaz ez Zwettlre is, mely nemcsak szép, hanem sokoldalú is.

Zwettl, melyet sokan azért ismernek, mer Ausztria leghidegebb városa, festői óvárossal és pompás sörökkel várja a látogatókat. Eláruljuk, hogy hol is érdemes megkóstolni ezeket és merre találhatók a felfedeznivalók a városban.

Sörre sör, nem gyötör!

Idilli helyen, a Zwettl és Kamp folyók között terül el Zwellt, mely a Waldviertel történelmi és infrastrukturális központja. Aki szereti a sört, annak legjobb, ha útja rögtön a magánsörfőzdébe vezet: A „Zwettler Dämmerschoppen“ elnevezésre hallgató vezetés során mindent megtudhatunk a folyékony kenyérről, melyről termesztésen a kóstoló sem hiányozhat, ahol ízletes parasztvekni kíséretében kóstolhatjuk meg a söröket. Újult erővel indulhatunk a ciszterci rend apátságába, mely a Waldviertel történelmi ékköve és szellemi központja egy látványos parkkal, ahol ajánljuk a vezetést (csoportoknak és egyedül utazóknak is). Az apátságánál, mely kb. 3 km-re található a városközpontól és a Thayaquelle-túraúton is megközelíthető, minden szombaton friss pisztrángot és waldvierteli pontyot árusítanak! 

A Waldviertel frissessége

Felfrissülni a csodásan hűsítő Zwettlbad fürdőben tudunk, amely számos túraútvonal kiindulópontja is egyben. Amennyiben tervezi, hogy túrázni megy itt tartózkodása alatt, mindenképp érdemes előre böngészni a www.zwalk.at túrablogot, ahol tippeket és tanácsokat, valamint pontos túraleírásokat találni Zwettlről és környékéről. Vízicsibéknek van még egy bennfentes tippünk: Zwettltől nem messze található az Ottensteini-víztározó, ahol kempingezhetünk, fürödhetünk és csónakázhatunk is. Új a kínálatban: stand-up-paddeling.  

Ízek világa

Akit sok élmény ér, az hamar éhes lesz. Ezért felfedeztük Zwettl gasztrokínálatát is és melegen ajánljuk a sörknédlit a Wirtshaus im Demutsgraben étteremben. A legjobb waldvierteli gulyás pedig a Gasthof zum Dichter Robert Hamerling étteremben található a Schierhuber családnál. Aki édesen szereti, az a délutáni kávé mellé egy „Braustadt-Igelt”, vagyis egy sörfőző sünit rendelhet a Schön cukrászdában a Szentháromságtéren. Aki pedig szívesen fogyaszt helyi termékeket, annak érdemes ellátogatni a Hölzl bio pékségbe Unterwindhangba és az Erdäpfelwelt Schweiggers-be. A régió őstermelőinek termékeit a zwettli piacon is megvásárolhatjuk péntekenként reggel 8 órától.

A szépség megszépíti a shopping királynőit

A zwettli piactér és a színes Hundertwasser-szökőkút körül a barokk épületekben számos üzlet található. Tippünk bevásárláshoz: Élvezze a történelmi hangulatot és látogasson el az első Sonnentor-boltba, az „Unterm Hollerbusch-ba“. A kézművesség fontosságáról pedig közvetlenül a műhelyekben győződhetünk meg: A KRISTALLIUM Erwin Weber kristálystúdióban és Andreas Reiter esztergályosnál megfigyelhetjük a mestereket munka közben és előzetes bejelentkezés esetén magunk is munkálkodhatunk, ill. természetesen vásárolhatunk is. Mivel egy nap nem elég Zwettlben, van tippünk szállásra is: Méghozzá a népszerű „Schwarz Alm“ nagy wellnessrészleggel a város szélén és erdei túraútvonallal az óváros felé.