9 indok arra, hogy kerékpárra pattanjunk

Most még több regionális kerékpárútat kínálunk a kerékpáros élménytúra-útvonalakon.

Minden útvonalat alaposan leteszteltünk és a legjobbakat egy csokorba gyűjtöttük. Bemutatjuk azokat az útvonalakat, amelyeken haladva egy jót pedálozhatunk, miközben felfedezhetjük a környéket. Indulás!

1. Lainsitztali Iron Curtain Trail, vagyis a vasfüggöny-útvonal

Hojná Vodától Gmündig a Waldviertel festői szépségű lankáin keresztül vezet ez a történelemi helyszínekben bővelkedő útvonal. Érdemes megállni a weitrai kastélynál, hogy megtekintsük a vasfüggönyről szóló állandó kiállítást. Elidőzhetünk a célállomáson, Gmündben is. Tipp: A lainsitztali Iron Curtain Trail optimálisan kombinálható az EuroVelo 13 csehországi szakaszával Gmündtől Hojná Vodaig, így megtehetünk akár egy körútat is.

2. Pielachtal-kerékpárút

A családbarát Pielachtal-kerékpárút a melki apátságtól indulva az első néhány kilométeren kis forgalmú mellékutakon, mezőkön és réteken keresztül vezet a Pielach alsó szakasza mentén. Obergrafendorftól a dobersniggi célállomásig a kerékpárút a Mariazell-i vasútvonalat követi a Dirndltal-völgyön keresztül, ahol változatos vidéki kultúrtájban gyönyörködhetünk.

3. Traisentaler Weinberg-kerékpárút

A Traisentaler Weinberg-kerékpárút szőlőültetvények és gyümölcsösök mentén halad, és gyönyörű kilátást nyújt a Traisental-völgy borvidékére. Számos hagyományos heuriger-borozó, vendéglő, szép fekvésű tavak, több pihenőhely és játszótér járul hozzá a kikapcsolódáshoz. Kulturális élmények pedig a nußdorfi őskor-múzeumba, a traismaueri kastélyban, a walpersdorfi kastélyban és a herzogenburgi apátságban várnak.

4. Laabental-kerékpárút

Ez a kényelmes és családbarát kerékpárút az Elsbeere-Wienerwald régió gyönyörű lankáin keresztül vezet. Többnyire a Laabentalbach-patak mentén haladunk, ahol a víz csobogása kísér, miközben tarka rétek mentén pedálozunk, melyeken elszórtan gyümölcsfák állnak, majd a Wiesenwienerwald erdein keresztül kerekezünk Brand-Laaben felé.

5. Marchfeldkanal-kerékpárút

Langenzersdorfból indulva a túra a Marchfeld-csatorna és a Russbach-patak mentén halad végig nagyobb emelkedők nélkül a Marchfelden, Ausztria magtár- és zöldségkamrájának is nevezett tágas síkságán, távol a zajos, forgalmas utaktól. Érdemes megállni és helyi termékeket vásárolni az őstermelők boltjaiban. A túra célpontja a festői szépségű Schloss Hof kastély, a marchfeldi nevezetességek gyöngyszeme.

6. Római túra

A családbarát római kerékpártúra a látványos Bruck an der Leitha középkori városkából indul, majd érintjük Haydn szülőházát és Rohrau várát is. Így jutunk el a kirándulás legnevezetesebb pontjához, a római kori városhoz, Carnuntumhoz. Továbbhaladunk pincesorokon és szőlőskerteken keresztül a Carnuntum borvidék szívében fekvő Höflein és Göttlesbrunn bortermelő falvakba ,majd indulunk vissza.

7. Kolostorok-császárok-művészek-túra

A kolostorok-császárok-művészek-túra egy nagyon különleges kerékpártúra. Az útvonal mentén számos nevezetesség és kirándulóhely található, mint például a badeni római termálfürdő, Heiligenkreuz apátsága, a Sparbach Natúrpark vagy a laxenburgi kastélypark. Annak érdekében, hogy mindenre elegendő idő maradjon, javasoljuk a túrát két napra tervezni. Megjegyzés: A túra részben erdei utakon és erdei ösvényeken vezet. Ezért egy trekking kerékpár vagy trekking e-bike a legjobb választás erre a túrára.

8. Helenental-kerékpárút

A Helenental-kerékpárút Baden fürdővárosából indul (csatlakozási lehetőség az EuroVelo 9-hez), először ártéri területen át vezet, majd közvetlenül a Schwechat folyó mentén a romantikus Helenental-völgyön keresztül fut, majd a Stiftsradweg-útvonalon halad tovább a Heiligenkreuz apátságig (vagy egy újonnan épített szakaszon egészen Allandig).

9. Feistritztal-kerékpárút

A Feistritztal-kerékpárút egy kicsi, de gyönyörű kerékpártúra a Bécsi Alpokban. Az Aspang közelében lévő EuroVelo 9-től a kerékpárút két kisebb, közepes emelkedővel egyenletesen vezet Feistritz és Kirchberg érintésével Otterthalba, röviddel Trattenbach előtt, ahol a filozófus Ludwig Wittgenstein általános iskolai tanárként dolgozott.